Přehlédnuté komiksy mají nominaci na Zlatou stuhu

Komiksy se v nominacích na cenu Zlatá stuha objevují pravidelně, párkrát dokonce vyhrály. Aby se nemusely krkolomně napasovat na některou z existujících kategorií, jako když soubor stripů Svět podle Snoopyho získal cenu za překladovou beletrie, utkávají se letos poprvé čistě mezi sebou.

V nově ustavené kategorii Komiks pro děti a mládež mají nominaci tituly Dobrodružství Rychlé Veverky, Kouzelný polštář a 12 malých hororů.

Všechny tři nominované spojuje to, že se toho o nich příliš nedozvíte v komiksových kruzích (respektive v mediálním prostoru, který se u nás takovým kruhům nejvíc podobá). Ani druhý díl Dobrodružství Rychlé Veverky, ani Kouzelný polštář nemají na ComicsDB minimální počet pěti hodnocení nutný pro vytvoření průměru…

V případě Kouzelného polštáře míří tahle poznámka ale i do vlastních řad. Album, které připomíná titulní polštář i látkovým potahem a nadýchanými deskami, má formu klasického komiksu beze slov. Autorka Kateřina Sechovcová pracuje s pravidelným rozvržením tří širokoúhlých panelů na stránku nebo nechává děti žasnout nad celostránkovými kompozicemi. Pastelkové ztvárnění je důležitější než jednoduchý příběh, který by šel odvyprávět ve dvou větách.

Také 12 malých hororů zaujme stylovým obalem – dvanáct sešitů od různých autorů sdílí společnou kartonovou krabičku. Komiksovou formu má přitom jen několik příspěvků, třeba sci-fi Jiný druh od Petra Šmalce, který naplňuje klasickou žánrovou formuli o mimozemské nákaze a „pacientovi nula“.

Soutěž Zlatá stuha existuje od roku 1993, vyhlašují ji společně Česká sekce IBBY, Obec překladatelů, Klub ilustrátorů dětské knihy a Památník národního písemnictví, kde 21. května zazní jména vítězů. Kompletní seznam nominovaných na ibby.cz.

Zlatá stuha 2014 – Komiks pro děti a mládež

– DOBRODRUŽSTVÍ RYCHLÉ VEVERKY 1, 2 (Petrkov), Pavel Čech

– 12 MALÝCH HORORŮ (Baobab), kolektiv (sestavili Tereza Horváthová a Jiří Dvořák)

– KOUZELNÝ POLŠTÁŘ (Argo), Kateřina Sechovcová

Dobrodružství Rychlé Veverky


12 malých hororů

Petr Šmalec

Eva Maceková

Kouzelný polštář

FOTO/REPRO: Petrkov, Baobab, Kateřina Sechovcová