PRVNÍ SIGNÁLNÍ: Batman se na první fotce tyčí jako komiksový monument

GALERIE > Režisér a v současnosti jeden z úhlavních popkulturních inscenátorů Zack Snyder nejprve vnadí na Twitteru fotkou se zakrytým batmobilem. Následující den nabízí mnohem větší pecku, která prakticky pár minut po svém zveřejnění bere útokem snad všechny zákoutí internetu, od doupat pro čistokrevné geeky po vážené zpravodajské servery: Batman v podání Bena Afflecka postává jako komiksový monument u svého vozidla.

Dokonalý důkaz toho, že jedině první promofotky jsou nesmrtelné. Jde o prvotní kontakt s filmem, který sází na ikoničnost a určitou auru tajemství, která umí spolehlivě vybízet k dalším otázkám a dohadům. Před ním jakoby nic neexistovalo a nezbývá než upřeně civět do budoucnosti a očekávat další fotky, první teaser, plakát, nedejbože oficiální název filmu.

Návrat Millerův

Černobílý výjev by mohl sloužit jako ukázková předváděčka batmanovské ikoničnosti se vším všudy – od přítomnosti vyspělých technologií (kus z odhaleného vozidla, který tentokrát dle všeho bude sázet na dynamičtější sportovnější tvary) přes typickou melancholii (Batmanova/Affleckova zadumanost, která dala tradičně vzniknout řadě vtipných i blbých memů) po celkovou fyzičnost.

Ta souvisí samozřejmě s Batmanovou nabušenou postavou i kostýmem, který inspiraci hledal přímo u Millerova Návratu temného rytíře. Vypovídá o tom mohutný netopýří symbol s vybaveným opaskem i těžkopádná maska s výrazně menšíma netopýříma ušima, která se odklání od Nolanovy vize a vrací se ke komiksové klasice. Tedy k faktu, že Batmanova maska není uzpůsobena k tomu, aby mohl hlavou hýbat libovolně na obě strany.

Muž, který to s Godzillou myslel dobře

Vše jde v ruku ruce se Snyderovou zálibou ve špinavé, hrubé a zároveň pečlivě stylizované síle, od věci není ani účast Patricka Tatopoulose na pozici vrchního designera. Tatopoulos je ve své branži pojem, naddimenzované rozměry, organickou tvárnost a CGI momenty prolíná s poctivou ruční prací. Svůj um prokázal jako dvorní strůjce rozevlátých ufonů pro Den nezávislosti, monstrózních vlkodlaků v Underworldu nebo Godzilly v Emmerichově verzi. Náklonnost k temné straně síly pak potvrdil coby šéf designu v Proyasově Smrtihlavovi či ve Fincherově thrilleru Sedm.

Že ke střetu Batmana se Supermanem zkrátka patří, dokládá i jeho účast na sci-fi Já, legenda, kde do rozpadajícího se New Yorku propašoval billboard k nerealizované řeži Batman vs. Superman z pera Andrew Kevina Walkera a v režii Wolfganga Petersena. Více o projektu čtěte zde.

BatCop z Detroitu

Uvidíme, jak dobře Snyderův a Tatopoulosův Batman zapadne do nového Gotham City, jímž se stane Detroit. Příznačný výběr hned ze dvou důvodů: ve městě, které srovnával do latě už RoboCop, se nachází dvě zásadní mrakodrapová „centra“ vytvářející zajímavý kontrast skvěle padnoucí k moderní batmanovské nátuře. Majestátní neogotické One Detroit Center a modernistické skleněné Renaissance Center.

Detroit v uplynulém roce paradoxně prodělal největší bankrot v historii Spojených států, čímž si zařídil masivní stěhování obyvatel, následně přezdívku Město duchů a nepolevil ani při budování absolutního rekordu v hitparádě kriminality ze všech amerických metropolí. Natáčení super-batmanovského kolosu městu přinese nemalou finanční injekci, pracovní místa a dost možná i pomůže nalézt ztrácené sebevědomí. Příhodnější místo pro symbolický návrat temného rytíře momentálně asi neexistuje.

Snímek zatím nedostal oficiální název. Supermana si každopádně podruhé střihne Henry Cavill, jako Batman se představí Ben Affleck, Wonder Woman hraje Gal Gadotová, komorníka Alfreda Jeremy Irons, Lexe Luthora překvapivě mladý kudrnáč Jesse Eisenberg a objeví se také Ray Fisher jako polorobotický Cyborg. Na scénáři se vedle Davida S. Goyera podílí i režisér Snyder, premiéra v USA se odehraje 6. května 2016. Snímek bude teambuildingem před celovečerním debutem Justice League. Ten natočí opět Snyder, do kin přijde v roce 2017.






2 komentáře u „PRVNÍ SIGNÁLNÍ: Batman se na první fotce tyčí jako komiksový monument“

  1. Pěkný článek, děkuji! Těším se na novou verzi Batmana a nový kostým žeru od první chvíle. Okamžitě mi padl do oka svou odlišností od předchozí verze, což je jen dobře. Batman je pro mne „the best“ hrdina a i kdybych měl být sám, prostě věřím v Afflecka, věřím ve Snydera a věřím, že tenhle film i přes příval haterů bude pecka!

Komentáře nejsou povoleny.