Nového autora představuje komiks Bohouš. Je volně na webu

UKÁZKY > Dvaadvacetiletý Mikuláš Suchý, který dosud nikde nepublikoval, by rád našel nové fanoušky díky pohádkovému komiksu Bohouš. Nedávno s ním absolvoval Vyšší odbornou školu grafickou v Praze, přibližně čtyřicetistránkový příběh je teď volně na internetu.

Premisa Bohouše je postavená na známém klišé „padoucha ve stínu“, ze kterého je vidět maximálně ruka nebo významně se tyčící opěradlo mohutného křesla. Právě takový padouch chce najít titulního hrdinu. Další postavy jako chodící obří budík, automat žebrající o drobné nebo skladník mluvící pozpátku naznačují, že Suchého tvůrčí postup má blízko k volnému asociování a pravidla jeho světa se řídí snovou logikou. Bohouš prochází od jedné bizarní figurky k další trochu jako Alenka v říši divů.

„Nemám moc velkou zkušenost se psaním scénářů, takže nejdřív vznikaly útržky z Bohoušovy cesty a teprve potom jsem se snažil najít důvod a cíl. Když jsem ho konečně našel, tak jsem si detailněji rozvrhl kompozici dvojstránek,“ popisuje Suchý. V labyrintu bizarností se ale neztratil, Bohoušova pointa je naprosto srozumitelná. Cenné je i to, jak efektivně Suchý vypráví obrazem a komiksovými prostředky.

„Komiksu jsem se snažil věnovat už na střední škole, takže vznikaly nějaké jednostránkové až dvoustránkové věci. Pak ve druháku jsem volně převyprávěl Kocoura v botách, který má dvanáct stran, ale Bohouš je první delší komiks jen z mojí hlavy, za kterým si stojím,“ říká Suchý. Bohouše vystavil na serveru ISSUU.

„Do tří let bych chtěl udělat něco alespoň na 50 stránek. Teď se budu chvíli věnovat animaci, ale komiks je to, co mě nejvíc zajímá a baví. Je to nejlepší obrazové médium, kterému bych se chtěl v budoucnosti věnovat.“

Suchého tvorbu můžete sledovat na Tumblru.







8 komentářů u „Nového autora představuje komiks Bohouš. Je volně na webu“

  1. Je to fakt dobrý :) Něčím mi to připomíná Pixyho a něčím zase tvorbu J.Plachého. Ale jinak originál jak má být.

Komentáře nejsou povoleny.