Kde se vzal nejdražší komiks na světě

UKÁZKY > Stejně jednoduše, jako když ve 30. letech přeskakoval budovy, pokořuje Superman také aukční rekordy. Sešit Action Comics #1, ve kterém se objevil poprvé, překonal jako první komiks historie hranici tří milionů dolarů.

Kus vydražený ve veřejné aukci na eBayi je unikátní v tom, že ani po 75 letech nemá zažloutlé stránky. První majitel, který si exemplář koupil v roce 1938 v novinovém stánku, ho totiž zavřel do truhly z cedrového dřeva, kde přečkal čtyři desetiletí.

Z truhly do trezoru

Vlhkost, světlo a změny teploty, to všechno působí na papír jako kryptonit. Proto ke starým sešitům běžně patří jejich charakteristicky zažloutlé a ztvrdlé stránky. Nejdražší exemplář Action Comics #1 vydražený v neděli za 3,2 milionu dolarů (v přepočtu 67 milionů korun) je má bílé a ohebné.

Těžko říct, jestli první majitel svou deseticentovou investici chránil úmyslně, ale truhla poskytla téměř ideální podmínky – chlad, sucho, tmu a žádné zbytečné větrání. Cedr je shodou okolností vyhledávaný právě díky tomu, jak odolává vlhkosti.

Po smrti původního majitele se komiks v rámci pozůstalosti dostal k malobchodníkovi, který jej přeprodal člověku, u něhož sešit zůstal dalších třicet let. Před několika lety jej koupil majitel komiksového obchodu Pristine Comics Darren Adams, který ho před poslední dražbou držel ve speciálním trezoru.

Superman střídá Supermana

Action Comics #1 překonává rekordy pravidelně, protože představení Supermana je považováno za zrod celého žánru. Na jedno číslo toho Superman zvládl hodně: Podal si úlisného lobistu, zpacifikoval domácího násilníka, nevinnou ženu zachránil před popravou a jednomu hrubiánovi roztřískal auto za to, že urazil Lois Laneovou. Coby Clark Kent zároveň začal budovat svou pověst srágory.

O ceně historických exemplářů nerozhoduje pouze to, jestli se v nich představily zásadní postavy, ale především stav, který určuje nezávislá organizace Certified Guaranty Company (CGC). Vydražený sešit dostal na škále do desíti známku 9.0, existují pouze dva kusy s takovým hodnocením. Ten druhý, který kdysi patřil Nicolasi Cageovi, držel dosavadní rekord s částkou 2,16 milionu dolarů.

Na pomyslném žebříčku by i třetí příčku držel sešit Action Comics #1, méně zachovalý exemplář se dříve prodal za 1,5 milionu dolarů. Milionovou hranici v minulosti překonaly také sešity Detective Comics #27 (představení Batmana) a Amazing Fantasy #15 (zrod Spider-Mana).



1 komentář u „Kde se vzal nejdražší komiks na světě“

Komentáře nejsou povoleny.