Velká kniha čůrání. I ty si klasifikuj svůj styl

RECENZE > FOTOGALERIE > Velká kniha čůrání se stala i velkým hitem. Vyšla u Labyrintu už před rokem, ale teď má také elektronickou verzi, takže není od věci ji připomenout. A použít k tomu fotky fyzického exempláře, který jaksi v digitální podobě nelze docenit… no nic.

Knížka je to hezká, žlutá. Člověk by si skoro po čtení šel umýt ruce. Jak si tu vůni a konzistenci močoviny díky ilustracím a digramům vsugeruje, což pro někoho může být doporučení, a pro někoho zase ne. Autorem knihy i praktických vzorků, z nichž čerpal poznatky, je Jakub Plachý (*1989). Někdy kreslí komiksy, i tady jsou bubliny, ale Velká kniha čůrání komiks není… no nic.

Plachých autorů máme víc (zdravíme Jaromíra), tohle je Jakub, který s projektem kdysi nadchl na Pecha Kucha a pak mu jistě pomohlo i to, když ho na sociálních sítích proslavil populární publicista Adam Gebrian.

Plachý, jehož výtvarné pojetí je ve své naivitě a záměrné stylizaci do dětských kresbiček docela příznačné pro soudobou tvorbu studentů Ateliéru ilustrace a grafiky VŠUP (kde Plachý studuje), nepojal čůrání ani tak ve smyslu kulturních dějin, ale jako zkušenost, kterou si projde každý. Konkrétně se zaměřuje na muže, protože je muž. Jak sám píše o procesu čůrání: „V případě této knihy je tento proces zakončen pinďourem.“ Ale třeba dojde na sequel, když je knížka tak úspěšná.

Pozor, tady není prostor na chcaní. Tohle je čůrání. Plachého kniha není nijak vulgární nebo šokantní, ale naopak milá a laskavá, jak jen kniha o vyměšování může být. Plachý coby přednášející se snaží být co nejtriviálnější a lakonický. Asi jako nevzrušivý záznam na Wikipedii, kde se ve skutečnosti dočteme třeba „Protože penis je flexibilní a vyčnívá dopředu, muži proud moči snadno kontrolují. Pro muže je snadné močit ve stoje, což dělá většina z nich, ale též je možné močit vsedě na toaletě“. Kdo přesně je vůbec z hlediska (ne)vědomostí cílovou skupinou téhle věty?

Plachý je nicméně ještě zábavnější než Wikipedie, vytvořil jakousi kecyklopedii. Tím, jak míchá „mýty, fakta a polopravdy“, by se knížka určitě líbila Monty Pythonům, kteří také rádi míchali akademické poznatky a nesmysly (u nich se tvářili ještě o něco vážněji).

Autor se zabývá i tím, jakými způsoby si muži stahují kalhoty před močením, jaké je nejsvobodnější čůrání v životě člověka nebo co je to lenivé čůrání. Podle klasifikace čůrání si každý komplexně zařadí svůj styl.

Čili já bych ten sequel bral. Napadá mě jich hned několik.

Velká kniha čůrání
Jakub Plachý
Labyrint, 2013, 112 stran, 145 korun

FOTO: Komiksárium/Martin Čuřík





2 komentáře u „Velká kniha čůrání. I ty si klasifikuj svůj styl“

  1. Ta knížka je skvělá. V elektronické verzi má
    ovšem tu nevýhodu, že se nedá počůrat.

Komentáře nejsou povoleny.