Čech Kot poprvé česky. Zero zahajuje konec světa

UKÁZKY > Ve středu představí nakladatelství Crew tvorbu scenáristy Aleše Kota poprvé v jeho rodném jazyce. Naturalistická sci-fi Zero vypráví o agentovi tajné organizace, který začíná pochybovat, že dělá pro tu správnou stranu. Úvodní svazek s podtitulem Krize se odehrává na různých světadílech v letech 2001, 2018 nebo 2038.

Kotova nejosobnější řada je totiž vyprávěná nechronologicky, v samostatných sešitech zachycuje titulního hrdinu Edwarda Zero při různých misích (v Rio de Janeiru, Šanghaji nebo Pásmu Gazy), ale také v různém stádiu rozkladu jeho světonázoru. Přestože dosud – a za oceánem vychází ve středu jedenáctý sešit série – není jasné, co přesně se stalo, zestárlý Zero v roce 2038 tvrdí, že zapříčinil konec světa.

Nepředvídatelná je i vizuální stránka, protože každou epizodu kreslí jiný neokoukaný výtvarník. Kot si nevybírá velká komerční jména, ale spíš „režiséry“ s osobitým stylem, se kterými si rozumí také v osobním životě. Spojovacími prvky sešitů jsou kromě Kota ještě čím dál oceňovanější koloristka Jordie Bellairová a grafik Tom Muller, který vymýšlí design sešitů.

Od nuly ke hvězdám

Aleš Kot (*1986) pochází z Ostravska, ve Spojených státech žije od roku 2009. Momentálně žije v New Yorku a z pohledu komiksu se nejvíc zabydlel u nakladatelství Image Comics, které v posledních letech přebralo od Vertiga atraktivní nálepku „HBO komiksu“.

Kot, který svou tvorbu žánrově zastřešuje výrazem spekulativní fikce, debutoval albem Wild Children (Image Comics, 2012), v němž studenti vezmou za rukojmí své učitele, aby jim pomocí drog odhalili podstatu reality. V metafikci Change (Image Comics, 2013) inspirované mimo jiné H. P. Lovecraftem se prolíná život spisovatele a jím psané dílo, zároveň se plíživě, ale neodvratitelně blíží kosmické zlo.

Pro DC Comics loni napsal několik sešitů měsíčníku Suicide Squad o týmu padouchů, které vláda využívá na tajné mise, největší zakázkou u konkurenční společnosti Marvel je řada Secret Avengers, v níž ovládá postavy známé i z filmových blockbusterů: Black Widow, Hawkeye, Maria Hillová nebo Nick Fury. Novým důležitým projektem je čerstvě rozjetá série Bucky Burnes: The Winter Soldier, kde se bývalý parťák Kapitána Ameriky vydává na intergalaktické mise a vyrovnává se s traumaty a vražděním, kterého se v minulosti dopouštěl.

Aktuálně Kot chystá grafický román Anti Star o íránské, transexuální popové hvězdě a píše sci-fi Surface o trojici hackerů, kteří hledají bájné místo, kam na ně nedosáhne žádná vláda.


Michael Walsh






Tradd Moore



Mat Santolouco


Morgan Jeske



Will Tempest

16 komentářů u „Čech Kot poprvé česky. Zero zahajuje konec světa“

  1. Velký těšinger! Mimochodem, neprozradil někde Aleš na kolik čísel tu sérií vidí? Jak široký mu tentokrát dali v Image prostor?

  2. Kaluž: Aleš to zatím nechce říkat, ale nebude to nekonečná série. A nebudou to dvě tři knížky.

  3. Zbytecne vlny ve zdejsim zatuchlem komiksovem rybnicku. To staci vazne tak malo? Asi zacnu psat scenare.

  4. Kraken: Rozhodne byste mel. A nevzdavejte to, ikdyz o ne nebude zajem ;)

  5. Josef: Mozna by mi to mohl namalovat Dan Cerny a pokud se neprodaji, no nakonec to muze poslouzit jako dobra izolace pred nastavajici zimou.

  6. Mam obavu, ze tim padem by jejich hodnota opravdu o dost stoupla. No ale dost zertu: uz jste cetl tento komiks nebo to je zase jen odplivnuti protoze jste smutny clovek?

  7. Ano, cetl jsem to, nestoji to ani za to odplivnuti. Prijde mi, ze jste vsichni, jak nejaci sektari. Nakladatel prohlasi tohle vydame a vsichni tady tleskame.

  8. Sekta, ktera tleska talentovanym a do ktere hateri nemaji pristup, presne tak.

  9. Hateri, hm, oblibeny obrat vecneho oponenta Dana Cerneho, jestli ja nakonec nemam s tou sektou pravdu.

  10. Kraken bude niaky novy Flamer. Treba mu dat Ban ;]
    Zero som cital a je to super ;]

  11. Prosím vás, kdo se chcete bezobsažně bavit s Krakenem, ať si s ním domluví chat někde jinde a nezneužívá Komiksárium. Od teď tyhle výlevy mažu.

  12. Spíš jeden starý, co se periodicky po pár měsících vrací s novými a novými nicky. Teď tu teda dlouho nebyl, a už nám tu všem chyběl.

  13. Nechapu, co je spatneho, kdyz prohlasim, ze se mi tento komiks nelibi? Za to je ban? Pokud ma nekdo odlisny nazor, tak neni vitan? Sekta.

  14. Kaluž, Litoš: Jestli se nic nezměnilo, mělo by to být 30 až 35 sešitů. Tak to aspoň zaznělo v několika rozhovorech.

Komentáře nejsou povoleny.