Nolan se komiksově vrací k Interstellaru

Režisér Christopher Nolan se po Jamesi Cameronovi, J.J. Abramsovi či architektovi Remu Koolhaasovi stal další osobností, jež přijala nabídku stát se supervizorem jednoho čísla amerického magazínu Wired věnujícímu se vědě, designu i popkultuře. Výsledkem je nolanovsky elegantní a minimalistický design časopisu, který se tematicky obrací (nejen) k Nolanově aktuální mezihvězdné výpravě Interstellar.

V novém Wiredu vychází i komiksový kraťas Absolute Zero, v němž se tvůrce trilogie o temném rytíři vůbec poprvé představuje v roli komiksového scenáristy. Spolupracoval s ním čím dál populárnější kreslíř Sean Gordon Murphy.

Na sedmi stránkách přináší „vystřiženou scénu“ z té části Interstellaru, v níž se (BACHA – SPOILER – TEĎ) z umělého spánku probouzí Matt Damon alias Dr. Mann, lídr předešlé kosmické mise Lazarus, která se měla jako první vydat vstříc pátrání po novém domově pro lidstvo. Výsledkem je sice tradičně zadumaný výjev z melancholického pobytu na mrazivé planetě, v němž Mann rozmlouvá sám se sebou či s inteligentním robotem Kippem, nicméně samotný děj se po přečtení v hlavě příliš dlouho neudrží – roli ústřední atrakce tu totiž obstarává fantastická Murphyho kresba.

Ta se blýská smyslem pro detail, zachycením, nebo spíš objevením dynamiky v jakémkoliv, třeba i zdánlivě obyčejném výjevu. Především pak z Murphyho práce číší atmosféra oldschoolových sci-fi ilustrací, jež ovšem mají daleko k pouhé nostalgii. Svým způsobem jde o precizně provedený retrofuturismus, plně souznící s vznešeností i surovostí, s jakou Nolan vyobrazuje vesmír v samotném filmu, kterým na plátna kin vrací atmosféru velkorysých nedigitálních blockbusterů.

Murphyho jinak můžete znát z autorské minisérie Punk Rock Jesus nebo z netradiční fantasy Joe the Barbarian podle scénáře Granta Morrisona. V současnosti pracuje na sci-fi Chrononauts, ve které s Markem Millarem mají přinést odlehčenější pohled na cestování časem, než nabízí právě Interstellar. První číslo vyjde v březnu u Image Comics.