Kapitán Ani Muk zase jednou loví v Africe

Animuk_uvod

UKÁZKY > Po Ferdovi Mravencovi a kuřeti Napipi je kapitán Ani Muk pravděpodobně nejznámějším Sekorovým komiksovým hrdinou. V beztextových humorných stripech se tento zakulacený lovec pokoušel s různou mírou úspěšností lovit africká zvířata v dobách, kdy ještě nebyla skoro všechna těsně před svým vyhubením. Ani Mukovy příhody si svou premiéru odbyly v letech 1934 až 1935 na stránkách obrázkového časopisu Pestrý týden a po II. světové válce se dočkaly několika časopiseckých i sešitových reedic. Nikdy ovšem nedošlo na jejich kompletní souborné vydání – až teprve nyní díky nakladatelství Albatros. Publikace Ani Muk v Africe, která oficiálně vychází 10. září, obsahuje v chronologickém pořadí všech 46 existujících epizod, přičemž pouze u třinácti z nich se nepodařilo dohledat Sekorovy originální kresby. Knihu doprovází doslov Tomáše Prokůpka, který strip zasazuje do kontextu Sekorovy tvorby, objasňuje okolnosti jeho vzniku a přináší i raritní materiály, jako je například kreslířovo ex libris s Ani Mukem v hlavní roli. Vázaný soubor o 64 stranách má formát 21 × 23,5 cm, prodejní cena činí 199 Kč.

Animuk01_thumb

Animuk02_thumb

Animuk03_thumb

Animuk04_thumb

2 komentáře u „Kapitán Ani Muk zase jednou loví v Africe“

  1. ou yes! ou yes! Tohle je extrémní žrádlo a udělalo mi to větší radost než dosud vydaní Ladové a Ferdové. Takhle mikroforma Sekorovi sedla a ještě se můžeme těšit na teorii. Tak teď ještě pěkně Hnáta a Patrčku, Doktora Břouška z Vyškova a pak páně Posledníkova Vodníka Vencu a slečnu Zuzanku… :-)

  2. Vlastním Veselou knížku seriálů O. S. r. 1982, Albatros. O. S. musel být neuvěřitelný sadista, neboť v každém příběhu tam nějaký ten vystupující tvor dostane fakt solidní čočku. Konkrétně epizoda s Animukem a kravičkou, kterak Animuk podojí kravenku, potom spálí mléko, a kravence za to natluče holí, doopravdy veselá není. Nicméně, v polovině třicátých let, je Sekorovo dílo označitelné za naprosto originální a bezkonkurenční. To v ČSR fakt nikdo nedělal.

Komentáře nejsou povoleny.