Postavy Brubakerova Criminalu mají své vlohy i slabiny, na které dojedou

criminal_uvod

RECENZE > První polovinu série Criminal s nelítostně znějícím podtitulem Každý je zločinec sesbíral první omnibus vydaný BB Artem už před 3 lety. K završení došlo až letos, a proto není od věci se na sérii podívat pěkně od začátku a zvážit, zda si autoři Ed Brubaker s Seanem Philipsem zaslouží vaši pozornost.

Pokud vezmeme knihu do ruky, zjistíme, že je omnibus svou hmotností na hraně udržitelnosti v ruce a v podstatě spadá do kategorie sběratelských kousků, které se zasunují do řádně vyztužených knihoven se skleněnými dveřmi, jež mají zamezit přístupu prachu i nenechavým prstíkům. To může být na škodu, protože mám pocit, že by startovní kniha unikátní autorské dvojice (viz dále) měla být poněkud přístupnější širšímu čtenářstvu.

Pokud se zahledíme na obálku, tak ta mluví jasně. Jednoduchá, ale výstižná malba chlapa s rozmláceným nosem jasně definuje žánr drsné gangsterky. Po otevření na nás čekají tři příběhy a hromada bonusů, která je sice zajímavá a potěší, ale zabírá 130 stran, tj. v podstatě čtvrtinu knihy. To samozřejmě musí zasáhnout do koncové ceny a vede k otázce o jejich nezbytnosti.

S povídkami si scenárista Ed Brubaker opravdu pohrál a fungují znamenitě. Každý příběh sestává z přiměřeně složitého propletence postav, z nichž každá má svou roli a žádná netvoří nadbytečnou hlušinu. Hlavní postavy mají pro svůj part náležité vlohy, ale taky si s sebou nesou své poklesky, na které doplatí. Snad jen první příběh má svá hluchá místa, která mě nechala moc přemýšlet nad dějem dopředu. Jinak umí Brubaker děj řídit a není problém se jeho hře poddat. Ač jsou jednotlivé povídky samostatné, potěší jejich volné propojení přes několik postav i míst.

Co ale dělá knihu unikátní, nejsou jen dovednosti scenáristy Brubakera, ale i kreslíře Philipse. Nejde jen o to, že jeden umí dobře psát a druhý pěkně kreslit, nýbrž o to, že si tahle autorská dvojice dokonale rozumí a dokáže své dovednosti perfektně skloubit. Philipsova výrazně stínovaná kresba navlečená na dobře promazaný stroj z vycizelovaných nápadů umí vyrazit dopředu jak sportovní Cadillac. Příjemné je i barvené ladění, které dostal na starost Val Staples. Ten byl ale v pozdějších dílech dua Brubaker/Philips nahrazen osvědčeným Davem Stewartem.

Podívejte se na ukázku z druhého dílu – Poslední z nevinných.

Co dodat. Celý Criminal je momentálně dostupný ve dvou omnibusech, na příští rok je avizovaná série Fatale, která by měla vyjít v pěti střídmějších knihách. Ty by měly být teoreticky lepším výchozím bodem do temného světa Brubakerovy mysli, nicméně pokud přivedete na porážku svého porcelánového pašíka, můžete si už dnes vychutnat kompletní Criminal.

Criminal: Každý je zločinec
scénář: Ed Brubaker, kresba: Sean Phillips
BB Art, 2012, 432 stran, 990 Kč
záznam v ComicsDB

criminal

7 komentářů u „Postavy Brubakerova Criminalu mají své vlohy i slabiny, na které dojedou“

  1. Jakožto Brubakerův fanda rozhodnutí BB/artu vydat Criminal ve vázané deluxe edici kvituji s obrovským povděkem. Criminal jsem měl načtený z původních sešitových vydání a nějakou dobu jsem už pokukoval po sebraných omnibusech, načež mistr Buchal a spol. zasadili nečekaně tvrdý direkt. Ovšem jsem si vědom i faktu, že z vydavatelského hlediska to nejspíš byla sebevražda. V Criminalu nejsou superhrdinové ani prostoduché anekdoty. Nejsou tam impozantní exploze ani bezuzdné kydlení šmejdu z vesmíru. Jsou to „jen“ historky z podsvětí. A bezmála tisícovku za knihu tady vyplázne málokdo, navíc se tady pořád jede spíše na kvantitu než kvalitu, s logikou čtyři UKK svazky v polici jsou přece pořád víc než jeden omnibus.

    Brubakera by mohli číst i starší ročníky, jenže ti po knize za litr nesáhnou, protože je třeba živit rodinu/milenku/psa/králíky. Už proto mi paperback na českém trhu zatím přijde jako ta nejschůdnější cesta jak uspokojit co nejširší čtenářské spektrum. Samozřejmě se vždy budou ozývat i hlasy komiksových „snobů“, kteří si potrpí na pevné desky, protože to v knihovně vypadá víc cool, to jsou však stále jen jehly v kupkách sena, které celkový náklad nikdy nevytrhnou (viz aktuální krácení nákladu NEW52 řad v pevné vazbě).

    Criminal není žádná existenciální artovina pro fajnšmekry a měl by se číst všude. V metru, v tramvaji, ve vlaku, v čekárně u doktora nebo jen tak venku na dece. Což je v tomhle formátu tak trochu problém. Já sebou paperbacky beru všude, ale takový bichle si odkládám vyloženě ke kochání na doma. Komu by se tu váhu taky chtělo tahat, že jo. Proto doufám, že Fatale ve střídmějším formátu tady sklidí o něco větší úspěch a lidé ji budou skupovat jako housky na krámě. Protože tahle ženská za to stojí: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/fatale.html

  2. Kaluž má možná recht, ale já si sobecky volím hardbacky a delux edice, páč se mi děsně líbí :)

    A Criminal je opravdu vydařená věc, která má koule i mozek.

  3. Kaluž: Super recenze na Fatale! Docela teď váhám, jestli čekat zda klapne ta česká mutace Fatale (potvrdil to někdo?), anebo jít do té deluxe krasavice. No pak je tu ještě ta možnost, že si dám obojí. Těžké rozhodování. :D Každopádně díky za osvětu Brubakera a Phillipse, z hlediska komiksu jsou mými jasnými a nedostižnými favority.

    Jinak, je pravda, že paperback je přístupnější pro širší spektrum. U mě vítězí (pokud mám na výběr) hardback ne proto, že to dobře vypadá v knihovně, ale proto, že to vydrží i druhé čtení, což se o tuzemských brožích často říct nedá. A přece jen to není zadarmo, že? Je pravda, že v poslední době se to lepší, ale přece jen mám strach jít do 300 stránkové brože.

    Nemyslím ale, že by v nízkých prodejích (dohad, čísla neznám) autorů jako je Brubaker hrála výraznou roli cena, těch faktorů je víc. Jak jinak si vysvětlit, že se prodá 800 (?) výtisků nějaké pytloviny o magické zbroji, která stojí přes 2 litry a měla by mít kolik, 7 dílů? + další knihy Darkness a těch ostatních volovin? Spíš si myslím, že BB/Art málo tlačí na pilu. Čtenář má pocit, že si to může koupit kdykoliv v budoucnu. Kampaň CC je agresivní v tom, že si to koupíš buď hned nebo zapláčeš. Kdyby BB vytáhl na takové knihy něco podobného, pálil to do lidí horem spodem na FB, jsem přesvědčen, že knihu za 900,- by taky prodal. Já tento způsob sice nemám rád, ale na bichle jako je Criminal to je asi vhodné.

    No každopádně budu doufat, že se tady kvalita, jakou zastupuje Brubaker/Phillips chytne a je jedno zda v omnibusech nebo jako paperback. Doufám, že si v budoucnu zalistuju v českých překladech Fade Out, Sleeper nebo Incognito. A naděje prý umírá poslední, ne? :D

  4. S monstrbichlema od CC bych to nesrovnával.
    Tam jak píšeš jednak hraje roli exkluzivita (buď to koupíš teď nebo nikdy), ale hlavně marketing. CC mý výbornou komunikaci a dokáže fandy natěšit na cokoli, BBArt akorát prdne na FB info že to vyšlo a konec.

  5. Tak je taky pravda, že dospělejší komiksové krimi žánrovky u nás moc nejdou na odbyt i z důvodu nezájmu cílového publika. Ono to „cílové publikum“ totiž ani pořádně neexistuje. Na jedné straně se čte superhrdinský mainstream a na té druhé pak existenciální dramata či biografie, takže toho prostoru mezi tím už moc nezbývá. Poptávka je víceméně pokryta.

    Komiksový horor, krimi, detektivka či sci-fi si tady svého čtenáře jistě najde, ale je to tak okrajová záležitost, že se zatím vydavatelům nevyplatí to do nás cpát horem dolem. Jirka Pavlovský z Crwe často vzpomíná, jak by bylo bezva tady vydat komiksové adaptace Parkera od Darwyna Cooka, Jiří Buchal z BB/artu se zasnil nad Fatale a případně dalšími peckami z dílny Brubaker/Phillips, ale ten nezájem zdejšího čtenářstva je stále více než hmatatelný. Ty knihy pak sedí na pultech a nejdou na odbyt.

    Problém je v komunikaci… k dospělejšímu komiksu je nutné přitáhnou pozornost dospělého publika, tedy i věkovou kategorii 40+. My třicátníci to už dáváme levou zadní a generace po nás se už komiksem prakticky kojí, jenže ta starší garda tam furt spíše vidí ty omalovánky pro děti, Čtyřlístky a pestrobarevný slipaře. A není se čemu divit, ti superhrdinové na ně při zmínce o komiksu vyskakujou ze všech stran. Vražte jim ale do ruky Criminal a ukažte jim, že komiksové médium může nabídnout i napínavé či znepokojivé čtení.

    Je jasný, že pokud někdo nečte ani běžně dostupnou literaturu, komiksy ho asi z letargie taky nevytrhnou, sázel bych však na lidi, kterým šmakují knižní detektivky, thrillery, horory apod.. Netvrdím, že tam venku chodí kvanta budoucích fandů do komiksu, kteří spasí trh, ale ty nenápadně doutnající plamínky se tam občas najdou. Když může moje máma vzít do ruky Blacksada a zhltnout ho na posezení, proč by se váš táta nemohl pobavit třeba u Ságy?

  6. Kaluž : protože Sága je oproti Blacksadovi poměrně dost velká kravina :-) A Blacksad je vůbec podpásovka, protože to četli úplně všichni komu jsem to dal do ruky. I 40+ i lidi co nečtou komiksy i lidi co nečtou. Ale je zase fakt, že pokud má mít něco kvalitnějšího, více rozměrnějšího a zábavného (! – žádný pseudoiňto) kromě Blacksada šanci, je to asi ta Brubakerova kriminální linka… A to ne jen ta novější. Prototyp je už docela letitý Scene of the Crime…

Komentáře nejsou povoleny.