BD, je t’aime: Hrobník pan Crow si omotal kolem lopaty celou Francii

under_uvod

RECENZE > Nedávno proběhla na hlavní francouzské komiksové databázi BD Gest anketa čtenářů o nejoblíbenější komiks roku 2015. Na prvním a čtvrtém místě se umístily první dva díly westernu Xaviera Dorisona Undertaker, tak se mu podíváme na zoubek.

Komiks stojí a padá na hlavní postavě hrobníka nebo spíše funebráka, protože tím pan Crow právě je. Putuje krajinou se svým pohřebním vozem a obstarává mrtvé na jejich poslední cestu. Účtuje si padesát dolarů, ale pokud s ním budete smlouvat, natáhne vás na sedmdesát. Chudého horníka ale klidně pohřbí za dva steaky, jeden pro sebe, druhý pro svého mazlíčka, supa se zlomeným křídlem. Příběh se začíná rozjíždět ve chvíli, když si od pana Crowa objedná funus zazobaný majitel dolu pan Joe Cusco, který je ovšem zdravý jak rybička. Příštího dne je všechno jinak, pan Cusco leží na prkně a události dostávají rychlý spád.

Xavier Dorison je momentálně ve Francii veleben jako pan scénárista a v tomto komiksu názorně předvádí, že je to pověst zasloužená. Nejen Jonas Crow, ale i vedlejší postavy mají svůj osobitý charakter, děj nemá hluchá místa a funguje jak dobře promazaný stroj. Kresba Ralpha Meyera k této divoké westernové jízdě vyloženě sedne. Pánové si už ostatně vyzkoušeli spolupráci u vikingské fantasy Asgard.

Komiks lze doporučit fanouškům westernu, kteří už jsou přejedeni neohroženými pistolníky s chladným pohledem a kolty visícími proklatě nízko typu Durango. Jonas Crow je mnohem zajímavější postava.

První díl vyšel i v Polsku a dvojka tam vyjde v březnu, neboť Xavier Dorison je tu veleben stejně jako ve Francii. Tamní vydavatelé se předhánějí, který z nich vydá který komiks s jeho scénářem. A v listopadu bude podepsán i pod novým dílem Thorgala. Držme tedy Xavierovi palce, protože stárnoucí Viking už potřebuje polít živou vodou jako sůl.

under_obal_thumb

under_01_thumb

under_05_thumb

under_06_thumb

under_07_thumb

under_08_thumb

8 komentářů u „BD, je t’aime: Hrobník pan Crow si omotal kolem lopaty celou Francii“

  1. Jo, druhý díl Tanec supů vyjde příští měsíc, moc se na to těším. Jinak má komiksový western u poláků na růžích ustláno. Pravidelně tam vychází Durango, Blueberry, nedávno vyšel Bouncer a v květnu se rozjede Komančé od Hermanna Huppena. Můžu doporučit i sérii W.E.S.T., i když to není čistokrevný western.

  2. Gmork: Právě Blueberry jsem si při pohledu na Undertaker vybavil jako první. Dík.

  3. Egmont teď zrovna Blueberrymu vydal trojdílku s díly 21.- 23. U této série je zajímavé sledovat, jak se za ta léta Moebius vykreslil. Jestli Egmont v té rychlosti vydávání nepoleví, tak máme Blueberryho za chvíli komplet. V červnu vyjde další integrál. Klidně by pak mohli začít vydávat mladého Blueberryho, vůbec bych se nezlobil.

  4. Jsem moc rád, že tahle rubrika zase ožila.

    Pro westerny mám slabost a tenhle vypadal zajímavě (a byl v polštině snadno dostupný přes knihy24.cz), tak jsem si pořídil a nelitoval…

  5. Tak, evropské komiksy, které vychází i v Polsku, budou mít v článcích přednost. Přece jen jsou pro fanouška dostupnější, jak cenou, tak jazykem. Z Polštiny to dá i lehce retardovaný čtenář, já jsem toho důkazem. Chystám se na Cestující s větrem od Bourgeona, Jednorožec, Azimut, Rovnodennosti apod. Na knihy24 jsem si teď zrovna koupil třetího Valeriana, fajn e-shop. Jinak můj nejoblíbenější komiksový western je Buddy Longway od Deriba, ale to je spíš trampský komiks.

  6. Gmork: tak to se moc těším!

    Buddy Longway mě láká, mám jedno album francouzsky, ale moc si nepočtu :-( Ten polsky není, nebo se pletu?

    Na Jednorožce a Azimut se rád nechám navnadit. Ostatní už je v polici :)

  7. Buddy Longway bohužel u poláků nevychází, ale jestli tě tato série hodně zajímá, tak ji celou přeložila polská amatérská grupa Dany i przyjaciele. Já si Buddyho kupuji ve čtyřdílných integrálech, je v nich spousta dobových bonusů, ani cena 26,- euro není špatná. Na nákupy z Francie využívám služeb e-shopu megabooks.

Komentáře nejsou povoleny.