Komiksárium slaví kulatiny

xarium10_uvod

Dnes je to přesně deset let, co Komiksárium spustilo oficiálně svůj provoz. Tehdy v roce 2006 vzniklo jako doplněk při vydávání komiksového fanzinu Zkrat a cílem bylo informovat o narůstajícím dění kolem českého i slovenského komiksu. Tenkrát před deseti lety vyšlo Nitro těžkne glycerínem a na pulty se dostal závěrečný díl Oskara Eda, který snad letos dojde ke svému opětovnému završení, a věci se hýbaly správným směrem – k většímu a širšímu záběru tuzemského původního i překladového komiksu.

Za tu dobu prošla Komiksáriem velká řada přispěvovatelů a web se rozrostl takovým způsobem, který jsem rozhodně nečekal. Zatímco Zkrat ještě téhož roku skončil, Komiksárium jelo dál – o rok později zajistila Seqence v rámci spolupráce doménu a už se hrnul jeden příspěvek za druhým. Zvláště pak s maximální podporou Lukáše Růžičky, kterému se podařilo vychrlit od roku 2009 do roku 2015 přes 800 příspěvků!

Co je od počátku pro Komiksárium jedinečné, je vývarná spolupráce s Karlem Jerie, který vtiskl webu neopakovatelnou, vpravdě unikátní podobu a přišel s postavou pana Komykšáka v pravidelně se obměňujících hlavičkách. Další stabilní složkou jsou dávky nejrůznějších stripů od nejranější Nekonečné tramvaje, přes kontroverzního Pokuse s Omylem až po současné Pas Faux Pas. V publicistice se vystřídalo a střídá mnoho autorů, kteří svým záběrem dokáží porýt dosti širokou oblast komiksů. Těm všem patří za dosud odvedenou práci velký dík.

V rámci dalšího komfortu pro čtenáře byla spuštěna nová šablona, která obsahuje spoustu moderních vychytávek a umí se už přizpůsobit různým zařízení včetně mobilů. Pokud nechcete, aby vám z Komiksária cokoliv uniklo, nejspolehlivější způsob je odebírání novinek přes některou z RSS čteček, kde jsou z dispozici jak nové příspěvky, tak i komentáře. Ze sociálních sítí využíváme Facebook se skoro třemi tisícovkami fanoušků, kde však může nový příspěvek snadno zapadnout, pokud bude vůbec zobrazen.

Jestli se vám Komiksárium líbí natolik, že byste ho rádi podpořili finančně, není problém využít Paypal tlačítka na naší stránce (bere i karty) nebo si počkat na další z našich benefičních tisků (již příští týden!). Poslední dobou jsme na stránky zavedli něco vkusné reklamy a ne všechno je placené. Jsou prostě projekty, které si podporu zaslouží.

A jak bude vypadat Komiksárium dál? Poslední podoba se ustálila na důrazu na kvalitní recenze s občasnými důležitými novinkami či ukázkami, tu a tam prokládané stripem či jinou zajímavostí. Ať se vám tato podoba milí čtenáři líbí, my se budeme snažit pokračovat, jak nejlépe dovedeme.

Za redakci
Martin Přibyl

Takto vypadalo Komiksárium v ranných počátcích.
Nejstarší příspěvky ani ještě nejsou do aktuálního systému doplněny.

komiksarium_prvni_thumb

5 komentářů u „Komiksárium slaví kulatiny“

  1. Díky za dobrou práci a hodně sil ( a peněz ) do dalších deseti let!

  2. Také se připojuji ke gratulantům!! Rovněž velmi chválím spolupráci s panem Jerie, jeho malby jsou geniální.

    Menší osobní dotaz na mistra – je nějak spřízněný s paní Jarmilou Jeriovou, ilustrátorkou sci-fi příběhů v šedesátých a sedmdesátých let (např. Vlak do pekla)? Či s paní Irenou Jerie, která stopla vydávaní Lipse Tulliana v Mladém světě?

Komentáře nejsou povoleny.