Trystero crowdfounduje Naposled a hodlá v tom pokračovat

Po roce je tu opět nakladatelství Trystero a s ním další velký titul, tentokráte Naposled (v originále jako Last Look) Charlese Burnse (Černá díra, El Borbah a Na oko). Ten svou poslední trilogií (zde sebranou do jedné knihy) vzdává hold svým dvěma oblíbeným autorům a jejich dosti rozdílnou tvorbu mixuje způsobem zpočátku těžko představitelným. Hergéovsky tintinovská postavička se tak prochází interzónou Williama Sevarda Burroughse a vytváří tak fascinující surreálný svět. Vydavatel opět sáhl pro crowdfoudingovém způsobu vydávání a my jsem se hlavní postavy Trystera Petera Penguida zeptali pár otázek:

Posledními dvěma tituly jste tak trochu troufale sáhli po tom nejlepším, co současný komiks nabízí, ale zároveň se jedná i o vydavatelsky dost náročné projekty. Co vás k takovým rozhodnutím vede?
V otázce je už část odpovědi: když chcete vydávat současný nezávislý autorský komiks, nemůžete jména, jako je Clowes nebo Burns, pominout. Nechceme, aby Česko zůstávalo zaostalou zemí, která nemá přeloženou světovou komiksovou špičku, a my ji chceme českým/slovenským čtenářům přinášet, i když to finančně bolí. Takže je v tom špetka masochismu a taky trochu toho zdravého věrozvěstství.

Opět saháte po crowdfoundingovém financování, přináší vám tento postup výhodu a jistotu při vydávání?
Navážu na předchozí odpověď: chceme vydávat nejlepší světové komiksy, ale protože nemáme příliš velký rozpočet, crowdfunding je pro nás skvělou injekcí, téměř ideální řešení, které je výhodné pro obě strany – my získáme nějaké peníze na výrobu knihy, hlavně na tisk, a naši věrní fanoušci dostanou knihu o třetinu levněji než v knihkupectví. Částečně tím obcházíme distribuční poplatky, které dnes tvoří víc než polovinu maloobchodní ceny knihy.

Můžete být konkrétnější, jak náročné je vydávání vašich titulů?
Ono se to nezdá, ale vyrobit knihu, jako byla Clowesova Dívka jménem Patience nebo bude Burnsovo Naposled, stojí zhruba 220-240 000 korun. To už je docela zásah do peněženky – každá vycrowdfundovaná koruna je pak dobrá. Návratnost u komiksů je hodně pomalá, například náklady na autobus, který stál zhruba 100 000 korun, se vrátily až po téměř dvou letech. Takže můžeme buď (a) vydávat jednu knihu za tři roky, nebo (b) jednu ročně s pomocí našich věrných. My si myslíme, že (b) je správně. A nepřestáváme našim věrným děkovat.

Vaše cíle nejsou malé, můžete aspoň naznačit, co od vás lze čekat do budoucna?
Abych parafrázoval slova klasika, my nemůžeme ani naznačovat. Soustředíme se vždy maximálně na právě probíhající projekt a až ke konci roku začínáme přemýšlet o dalších možných titulech. Všechny plány jsou zatím jen ve fázi bublající zárodečné polévky.

Vydání knihy Naposled můžete podpořit na adrese www.hithit.com/cs/project/3686/charles-burns-naposled.