Nakoukněte do sympozia princezen českého komiksu

REPORTÁŽ > Jak to dopadne, když naženete sedm českých komiksových autorek na jedno místo a dáte jim jedno téma? Přesně to jsme udělaly v Laydeez do Comics Praha a uspořádaly jsme v pořadí už druhý ročník komiksového sympozia, tentokrát v Galerii Klenová kousek od Klatov. Hlavní téma jsme zvolily vznešené, ale i tak nabádalo k otázkám. Znělo Princezny: Šťastně až navěky?, a zhostily se ho kreslířky Kateřina Čupová, Anna Mastníková, Anna Trousilová, Lucie Šťastná či Lucie Vostárková, svým dílem přispějí i organizátorky Štěpánka Jislová a Tereza Drahoňovská.

Začalo to nevinně, a to samotnou cestou do Klenové. Už v autě jsme stihly probrat na čem kdo právě pracuje, kdo jsou naši společní známí a v neposlední řadě jsme také téměř sestavily jídelníček na celý týden, který nás čekal. Na našich sympoziích si totiž vždycky vaříme společně a jsou díky tomu „proslulá“ gastro zážitky stejně jako komiksy. Možná i právě proto se kuchyně okamžitě stala místem, kde jsme trávily nejvíce času. Nejlíp se nám totiž tvořilo v místnosti, kam jsme se vešly všechny naráz, mohly jsme čile diskutovat, nebo alespoň naslouchat ostatním… a měly jsme navíc blízko k lednici. Zkrátka jsme jen hromadu peří na stole nahradily komiksy.

Něco mezi bootcampem a dětským táborem
Není ale v lidských silách tvořit bez přestávky a my si navíc chtěly užít super lokality kolem hradu v Klenové. Každý den jsme proto vyrazily na výlet – ať už po okolním lese, ke kapličce v blízkém městečku nebo do samotné pevnosti, kterou jsme měly doslova za humny. Nejtvořivějším obdobím se tak staly odpoledne a večery, a jelikož během našich debat neustále vyplouvaly na povrch další a další materiály a informace, které jsme potřebovaly okamžitě s ostatními sdílet (od traumatizujícího komiksu Petr, Ida a miminko, přes bezpochyby nejhororovější pohádku Anička s lískovými oříšky až po nejlepší místa, kde koupit ten správný inkoust), pravidelně jsme do programu zařazovaly i kulturní přestávky a promítání doprovázené spoustou popkornu. To ale neznamená, že jsme během týden trvajícího sympozia nemakaly. Letošní téma „Princezny: Šťastně až navěky?“ povzbudilo naši fantazii opravdu divoce a už brzy jsme si byly jisté, že značně přesáhneme počet i délku komiksů z loňska.

A nejlepší část letošního sympozia? Pro mě rozhodně stejná jako loni, a to představování jednotlivých projektů. Když se sejde sedm umělkyň, sednou si kolem stolu a postupně mluví o svých myšlenkách, nápadech a plánech, jak svůj komiks pojmout, je to super zážitek. Nikdy se nestačím divit, jak různorodé se objevují přístupy a jak skvělé nápady přijdou na přetřes. A aby toho nebylo málo, můžeme si při práci navzájem koukat přímo pod ruce a sledovat, jak komiksy vznikají. Když si nejsme něčím jisté, prostě zvedneme oči a můžeme se zeptat hned několika lidí, kteří nám můžou pomoct nebo poradit. Dokážete si představit lepší tvůrčí prostředí?

Kde najdete výsledné komiksové klenoty?
Všechny komiksové příběhy, které na letošním sympoziu vznikly, můžete vidět na výstavě v Kavárně co hledá jméno, vernisáž si do diáře zapište na úterý 3. října. Kromě autorek, které se zúčastnily sympozia osobně, přibydou i díla Rufiny Bázlové a Darie Bolšich, jež se připojily alespoň „na dálku“. Celou výstavu dále můžete vidět na brněnském komiksovém festivalu Koma a v listopadu se uvelebí na festivalu Frame. Nehodí se vám ani jedno? Pak stačí sledovat Facebook nebo blog Laydeez do Comics Praha, kde se kompletní komiksy budou postupně objevovat.

napsala: Štěpánka Jislová Tereza Drahoňovská