Frame: Prague Comics Art Festival

Frame: Prague Comics Art Festival
3. – 4. 11. 2017
Karolinum, Ovocný trh 5, Praha 1

Tisková zpráva > No Ordinary Heroes a Centrála přivezou první listopadový víkend do prostorů pražského Karolina výběr evropského komiksu – Frame Prague Comics Art Festival. Laické i odborné veřejnosti se zde představí bohatá produkce ze světa alternativního komiksu, zinů a ilustrací.

Vzniká nový, tak trochu jiný komiksový festival. Představujeme, seznamujeme, rozšiřujeme obzory sobě i Vám. Přes 40 vystavovatelů nabídne průřez současným evropským komiksem a autorské tvorby. Cílem festivalu je propojení lokálních a mezinárodních autorů s domácím publikem. Vstup na celý festival a většinu doprovodného programu je pro návštěvníky zdarma.

Součástí festivalu je i pestrý doprovodný program. Workshopy pro děti i dospělé. Můžete se těšit na dílnu s nakladatelstvím Bylo Nebylo, s autorkou knihy Obrazy světa Terezou Říčanovou, polským autorem Tomaszem Samojlikem nebo masterclass s Kamilem Macejkem.

Nedílnou součástí festivalu je i řada přednášek a panelových diskuzí s domácími i zahraničními hosty. Představí se festival z Budapešti Ukmukfukk Zine Feszt, spolek Ašta Šmé s projektem Nejisté domovy, zakladatelé soutěže pro začínající ilustrátory Start Award z Holandska a prof. Martha Kuhlman z USA.

Vrcholem pátečního festivalového dne bude vyhlášení vítěze mezinárodní soutěže o nejlepší krátký komiks do 10 stran na téma Wake Up a křest antologie z vybraných komiksů. Festivaloví hosté z Polska, autoři Marianna Sztyma (Prázdnota), Tomasz Samojlik (Včelař Ignat a poklad pralesa) a Zavka (Hladový Jeníček a nenasytná Mařenka) na místě pokřtí tři nové komiksy v češtině.

POŘADATELÉ
CENTRALA
Jsme původně polské nakladatelství, které se od roku 2007 zaměřuje na komiks. Mezi naše autory patří Chester Brown, Sara Colaone, Howard Cruse, Anke Feuchtenberger, Tom Gauld, Line Hoven, Lucie Lomová, Luke Pearson, Bastien Vives, Jay Wright nebo Alexandar Zograf. Centrala nyní působí ve třech evropských metropolích: Poznani, Berlíně a Londýně.

V posledním zmiňovaném jsme začali s vydavatelskou činností v březnu roku 2014. Od podzimu tohoto roku začneme vydávat publikace i v českém jazyce. Pro nás je komiks především krásně vydanou, kvalitně napsanou a výjimečně výtvarně zpracovanou publikací “A picture of life in a solid frame”.

http://centrala.org.uk/
http://www.facebook.com/Centrala/

NO ORDINARY HEROES
No Ordinary Heroes je knihkupectví přinášející výběr toho nejzajímavějšího z oblasti alternativního komiksu, ilustrace a dětské knihy. Naše nabídka je zaměřena na všechny čtenáře s otevřenou myslí k novým vypravěčským přístupům i netradičním tématům. Spolupracujeme s nezávislými vydavateli z celé Evropy a Severní Ameriky. Cílem No Ordinary Heroes je představovat nadějné autory, nominované i vítězné komiksy ze světových soutěží.

http://www.noordinaryheroes.cz
http://www.facebook.com/noordinaryheroes

PROSTORY
Festival se bude konat v Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy. Tato národní kulturní památka patří univerzitě již od 14. století a tak se návštěvníci a vystavovatelé mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru tohoto místa. Křížovou chodbu, výstavní a prodejní část festivalu, obsadí čeští i zahraniční vydavatelé a autoři se svou tvorbou. Doprovodný program se bude odehrávat v Recepčním sále, kde návštěvníci najdou i odpočinkovou zónu s festivalovým občerstvením.

O festivalu – krátké shrnutí
FRAME Prague Comics Art Festival

V prostorách Karolina se 3. a 4. listopadu uskuteční první ročník festivalu Frame. Laické i odborné veřejnosti se představí bohatá produkce alternativních komiksů, zinů a ilustrací. Přes 40 vystavovatelů nabídne průřez současnou evropskou tvorbou. Cílem festivalu je propojení lokálních a mezinárodních autorů s domácím publikem. Součástí festivalu je pestrý doprovodný program. Workshopy pro děti a dospělé, křest nových komiksů a antologie vzešlé z festivalové soutěže WAKE UP. Nedílnou součástí festivalu je řada přednášek a panelových diskuzí s domácími i zahraničními autory a odborníky. Festival vznikl ve spolupráci londýnského nakladatelství Centrala a komiksového obchodu No Ordinary Heroes. Vstup na celý festival je zdarma.

Karolinum, Ovocný trh 5, Praha 1; více info na www.framefestival.cz

COMICS & ZINE FAIR
Vystavovatelé:
Adam Cadwell (UK), AnthropoBlogy (Litva), Ateliér Komiksu a ilustrace pro děti/FDULS ZČU Plzeň (ČR), B. Carrot (Holandsko), B. Mure (UK), Baobab (ČR), Ben & Dom (UK), Bylo nebylo (ČR), Centrala (UK/Polsko), Co-mixer Bulgarian comics anthology (Bulharsko), designkind (Německo), Dominic Linton (UK), Edition Lidu (Francie), Erik Norden (Německo), Ester Tajrychová (ČR), Evangelos Androutsopoulos (Řecko), Gipsy Hill Comics Gang (UK), Grytet & Dendrolagus (Švédsko), Imponderabilia Zine (Polsko), Janta Island (Německo), James Nash (UK), Kudla Werkstatt (ČR), Labyrint & Raketa (ČR), Malinovka (Maďarsko), Meander (ČR), Napoli (ČR), No Ordinary Heroes (ČR), Paseka (ČR), Peow Studio (Švédsko), POP–PAP (ČR), Rachael Smith (UK), Radical Jetset (Německo), Sandra Pavlíčková (ČR), Start Award (Holandsko), Svalan Sörblom (Švédsko), Take Take Take (ČR), Tereza Říčanová (ČR), Till Lukat (Německo), Tonto (Rakousko), Torben Hansen (Dánsko), Ukmukfukk Zine Feszt (Maďarsko), Vizant (Makedonie), Ztoical (Irsko)

VÝSTAVY
Hladový Jeníček a nenasytná Mařenka – Zavka
Princezny: šťastně až na věky? – Laydeez do Comics Praha