Čarodějova nevěsta je fantasy manga z anglického venkova, kde se dějí zvláštní věci

RECENZE > Patnáctiletá Čise Hatori neměla zrovna lehký život. Tatínek a bratr od rodiny odešli a maminka jí před očima spáchala sebevraždu. A tak se Čise rozhodla prodat sama sebe do otroctví, aby už nemusela řešit svou budoucnost. Když ji na trhu koupí podivná bytost s lebkou místo hlavy, nevypadá to s ní úplně růžově, ale osud je k ní tentokrát vlídný. Ona bytost je čaroděj, který z dívky hodlá udělat svoji učednici a později i nevěstu. Čise totiž není tak úplně obyčejný člověk. Je „Sleigh Beggy, od přírody nadanou čarodějnicí, která umí věci, o nichž ani sama dosud netušila.

Tak začíná manga Čarodějova nevěsta japonské autorky Kore Jamazaki, která se nově objevuje u nakladatelství Crew. Zatímco většina ostatních mang, které vydávají, už zhruba patří do kánonu japonského komiksu, Nevěsta je relativně mladou sérií – vycházet začala v roce 2013 a zatím jí v zemi původu vyšlo devět svazků. Sluší se dodat, že první kapitoly Jamaziki (původem z Hokkaida) psala pro svůj fanzin, ale během série se postupně propracovala až k profesionální kariéře. Dnes souběžně kreslí další série, jako třeba Frau Faust, Nevěsta je ale její nejúspěšnější zářez. Byla přeložena do čtrnácti jazyků a jen v Japonsku se jí prodaly čtyři miliony kusů.

Tajuplný lebkoun, víly, jež vidí jen Čise, draci a další záhadné bytosti patří do fantasy světa, který je skrytý pohledům obyčejných lidí. Pár se svým služebnictvem žije v místě, které připomíná starobylý anglický venkov, a jistý nádech viktoriánské estetiky patří i ke kresbě. Ta se vůbec nebojí detailů, včetně krajek a záhybů oblečení a vyzařuje z ní jistá starosvětskost. Skvělé jsou i pasáže, ve kterých se kouzlí, protože v nich autorka výborně dávkuje éteričnost a tajemství. Ostatně Jamazaki jmenuje jako svou nejsilnější inspiraci (a nejoblíbenější mangu zároveň) Záznam z nákupní cesty do Jokohamy od Hitošiho Ašinana, která se pohybuje až na hranici atmosférického komiksu.

Čarodějova nevěsta sice vychází v Japonsku v chlapeckém časopise, ale genderově to hraje takříkajíc na obě strany. Vztah Čise a lebkouna se bude nepochybně rozvíjet v dalších svazcích, v tom prvním se sotva seznámíme s hlavními postavami a teprve v posledních kapitolách se dostáváme k tomu, co bude patrně hlavní náplní mangy – různá fantastická dobrodružství, v nichž Čise může s pomocí svých kouzel pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují. Už v prvním svazku jsou ale náznaky toho, že kouzelnická idylka bude mít i temné podtóny.

Nejnovější manga v knihovničce od Crwe má trochu pomalejší rozjezd a spád dostane až ve chvíli, kdy se začne kouzlit. Závěr je potom vyloženě na infarkt. Čekání na akci ale zpříjemňuje svůdná kresba a kouzelná atmosféra.

Čarodějova nevěsta #01
autorka: Kore Yamazaki
Crew, 2018, 184 stran, 199 Kč
záznam v ComicsDB