Děti, které se nechtějí stát jídlem. Manga Zaslíbená Země Nezemě se rozjíždí s velkým stylem

RECENZE > Píše se rok 2045. Emma, Ray a Norman mají jedenáct let a žijí spolu s dalšími sirotky na farmě obehnané zdí, za kterou se nikdy nedostanou. Nebo alespoň ne do té chvíle, než si je někdo vybere k adopci. V domově se mají báječně, nic jim tam neschází – stará se o ně jejich milující „mamá“ Isabella a svět za zdí jim může být ukradený. Jenže jednoho dne Emma a Norman zjistí něco, co nikdy neměli vědět. Děti, které odchází ze sirotčince, si ve skutečnosti berou ohyzdní mimozemští démoni jako exkluzivní jídlo pro své vůdce a pěstounka Isabella má za úkol tento koloběh udržovat v pohybu. Co si teď Emma a její kamarádi s touto informací počnou? Čekat na smrt se jim samozřejmě nechce, a tak se rozhodnou jednat. 

První díl manga série Zaslíbená Země Nezemě, kterou vrhá jako další japonský komiks ze svého portfolia na trh Crew, se čte sám. Úvodní idylické panely, které představí sirotčinec plný rozesmátých dětí, vystřídá paranoia, panika a strach a čtenář rychle otáčí stránky, aby se dozvěděl, jak se děti vyrovnají s děsivým zjištěním, že rostou jen proto, aby se staly pochoutkou mimozemských zrůd. Jsou zdánlivě bez šance, mamá je má pod dohledem a bůhví, co by je čekalo venku, kdyby se jim skutečně podařilo utéct. Jenže Emma, Ray a Norman jsou mimořádně inteligentní a můžete vzít jed na to, že svoji kůži neprodají lacino.  

Zaslíbená Země Nezemě má impozantní nástup i díky tomu, jak nápaditě scénárista Kaiu Širai a kreslířka Posuka Demizu pracují s hororovými prvky děsivého neznáma. V prvním díle se mimozemšťané zatím jen mihnou, jejich očekávanou roli hlavního záporáka tak přebírá mamá, která se vlivem nových informací rychle v očích trojice dětí mění z milující rodičovské persony v něco, co trochu připomíná dozorce ve vyhlazovacím táboře. Tomu samozřejmě odpovídá i způsob, jak ji Demizu kreslí. V závěru se k ní navíc přidá ještě její asistentka Krone – a díky ní začínáme zjišťovat, že oběma ženám jde vlastně taky o krk. Už se těším, až se začneme dozvídat víc i o samotných mimozemšťanech, kteří si tak oblíbili maso pozemských dětí.  

Možná bychom v souvislosti se Zaslíbenou Zemí Nezemí mohli mluvit i o steampunku, sirotčinec vypadá vyloženě archaicky, mamá nosí viktoriánsky načechrané šaty a používá technologii, kterou jako kdyby vymyslela civilizace na cestě do hlubokého úpadku. U mimozemšťanů si pak nelze nevzpomenout na Lovercraftova Ctuhulu, který také nemá k lidstvu příliš respektu. Ze všeho nejvíc ale příběh připomíná temný survival ve stylu Battle Royale, kde jsou děti vržené do situace, v níž by je každý chybný krok mohl stát život. Mamá Isabella totiž tuší, že trio dětí už ví a snaží se být vždy o krok napřed. Zároveň ale nechce přijít o exkluzivní masíčko, které slíbila démonům.  

Zaslíbená Země Nezemě běží v Japonsku od roku 2016 v Šúkan Šónen Jump a zatím byla posbírána do třinácti knižních svazků. Vloni za ni Širai a Demizu získali jednu z nejprestižnějších cen v manga průmyslu – Šogakukan Manga Award v kategori šónen a vysloužili si i nominaci na další významnou cenu Manga Taišó. Série se překládá do několika jazyků a celosvětové se jí už prodalo kolem devíti milionů svazků. Letos v lednu se pak v Japonsku začalo vysílat anime, které také sklízí nadšené reakce. Skutečně žádný div, že Crew do Země Nezemě „šla“ – ostatně fanoušci si ji sami vybrali v hlasování na loňském Animefestu. Ač jsou hlavní hrdinové teprve na prahu puberty, Země Nezemě má rozhodně potenciál zápasit o čtenáře s neméně úspěšným Útokem Titánů.  

Jedna z mála věcí, které při čtení Zaslíbené Země Nezemě ruší, je snad až příliš energická Emma, jejíž výbuchy nadšení i hysterie působí trochu přehnaně a někdy až teatrálně. Můžeme čekat, že její přesvědčení dostat z „farmy“ všechny děti, a nejen tři nejstarší, bude jádrem konfliktu s pragmaticky uvažujícím Rayem. Zrovna jeho chladná reakce na informace, která by mu měla teoreticky převrátit svět, je maličko nečekaná, ale možná skrývá nějaký další dějový háček. Jinak má ale příběh příliš mnoho neznámých (Jak se děti ocitly v sirotčinci? Jak funguje okolní svět? Mají mimozemští démoni vůbec nějakou slabost?), které bude určitě radost odhalovat.  

Zaslíbená Země Nezemě #01
scénář: Kaiu Shirai; kresba: Posuka Demizu
Crew, 2019, 192 stran, 199 Kč
záznam v ComicsDB