Strážci třetí generace

RECENZE > Pamatujete se ještě na kreslené příhody klubu Strážců z časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců? Pravda, otázka je to spíše pro pamětníky, kteří svá dětská léta prožívali v rozmezí let 1967–84, kdy se s určitými pauzami tento klub objevoval na stránkách populárního čtrnáctideníku. Komiksové stránky ale budou známé i mladším generacím, protože byly mnohokráte přetiskovány v různých výborech nebo souborných vydání (naposledy u Josefa Vybírala, 2017). Duchovní otec a scénárista jejich příběhů, Vlastislav Toman, spolu s kreslířem Michalem Kociánem pak v devadesátých letech přišel se Strážci druhé generace v sérii Strážci z bílých domů, kteří se ovšem objevili jen jednou, a to jako celek patnácti epizod ve čtvrtém svazku Velkých knih komiksů ABC (BBart, 2003).

Knížka IKS Strážci času, kterou vydalo nakladatelství Olympia v loňském roce, přináší 145 stran příběhů třetí generace Strážců. Pochopitelně nemají se svými klubáckými předchůdci nic společného, snad jen tu školu. Jedná se totiž o studenty pražského gymnázia kosmické přípravy z roku 2101, kteří jsou posláni na praktický výcvik do Institutu kosmického sledování (IKS). Odtud s použitím časostroje Exíka navštíví a poznají členské země Evropské unie v jejich různých dějinných milnících. Státy EU proto, že Toman dostal konkrétně specifikovanou nabídku od České rady Pionýra vytvořit komiks, který by dětem poskytl zajímavé informace o unijních státech. Důvod? Přístupová jednání ČR k členství v EU. Tak vzniklo deset sešitů Ahoj Evropo (2000–03), jejichž součástí byla vždy osmistránková informační vložka, obsahující zajímavosti, geografické a demografické údaje, historky, letopočty, návody, rébusy a soutěže, věnované jednomu státu (kresby Vladimír Pergler). Co sešit, to jeden stát (v č. 10 byly dva, Nizozemsko, Lucembursko). Původně měly ještě čtyři sešity následovat, aby komiks obsáhl všech 15 států tehdejší EU, ale na ty už nedošlo. Výtvarníky seriálu v jednotlivých dílech byli Michal Kocián (8 sešitů) a Vladimír Bican (3 sešity).

Toman, pravděpodobně aby dodal příběhům jakýsi statut návaznosti na svou slavnou pětici, pojmenoval sérii (ne)nápaditě Strážci času. Skutečností ale je, že jediným pojítkem je onen název a příběhy se mohly klidně obejít bez slovní obezličky Strážci třetí generace. Ale nechť, je to autorovo právo.

Brožovaná kniha obsahuje nejen původní kreslené seriály plus stránky s dějinnými letopočty všech deseti sešitů, ale i „český přídavek“ v podobě příběhu Poselstvo krále Jiřího. Ten vznikl pro stejnojmennou celoroční hru, kterou připravila Česká rada Pionýra nejen pro své skupiny a oddíly, ale i pro školy nebo další zájemce. Komiks i hra byly otiskovány na pokračování v časopise Mozaika Pionýra v ročníku 2008–09.

Bohužel právě tento poslední díl má několik „ale“. Už v úvodu na straně 145 je uvedeno muzeum v Rožmitále pod Trenčínem, což je pochopitelně nesmysl. Správně je v Rožmitále pod Třemšínem. Dále hned u první části (s. 146) je v záhlaví čtenáři úplně zbytečně sdělen obsah celé části, kterou se právě chystá číst. Opět tato úvodní stránka a ještě jedenáctá (s. 156) má rozpixelovanou kresbu i písmo v bublinách. Nebyl k dispozici originál kresby ani kvalitní sken? Je dobré, že scénárista i kreslíř po úvodních dvou částech pochopili, že ábíčkovských 15 panelů na stránku je moc a bohatě postačí 11 až 13 (a to ve čtyřech řadách).

Ono těch „ale“ je více. Zejména do očí bijící ořezání některých krajních panelů na stránce. Sice ne všech, ale přesto je těchto „neúplných“ stránek hodně. Pěkný není ani tenký, zřejmě recyklovaný papír a jeho světle modrá barva, která někde splývá s oblohou otevřených panelů.

Komiks je v první řadě vzdělávací, takže tento primární požadavek naplnil měrou vrchovatou. Co se týče napínavosti či dobrodružnosti, odvedl V. Toman svou standardní práci v mezích možností zadání – charakterem je děj je spíše pro mladší děti. Totéž lze říci o obou kreslířích, ovšem Olympia, jako nakladatelství pyšnící se bohatou historií, tradicí i zkušenostmi, mě svým přístupem zklamala.

IKS: Strážci času
scénář: Vlastislav Toman; kresba: Vladimír Bican, Michal Kocián, Zdenka Kocourková, Vladimír Pergler
Olympia, 2018, 160 stran, 399 Kč
záznam v ComicsDB

1 komentář u „Strážci třetí generace“

Komentáře nejsou povoleny.