Co chystá BB/art na konec roku 2008?

Nakladatelství BB/art zveřejnilo na svých internetových stránkách ediční plán na rok 2008. K titulům již dříve oznámeným (srov. BB/art chystá další vlnu světových grafických románů) nově přibyla trojice komiksových knih pro poslední čtvrtletí. Léta očekávaný překlad McCloudovy základní teoretické práce o komiksu, první české představení série Love & Rockets bratrů Hernandezových, nebo jeden z novějších hitů nakladatelství First Second Books – komiksový konec roku bude stát za to.

abc_uk.jpg

Nakladatelské anotace:

Scott McCloud – Jak rozumět komiksu (řijen)

Proč je vlastně jazyk komiksu tak univerzálně srozumitelný? Proč stačí pár čárek a dvě tři srdíčka, aby všichni pochopili, že postava se právě zamilovala? A pár vlnovek, abychom pochopili, že je jí zima? Těmito a stovkami dalších otázek se zabývá Scott McCloud ve svém zásadním díle, které Alan Moore označil za „jednoduše nejlepší“ knihu o komiksu, jakou kdy měl v ruce, a o které si prakticky totéž myslí komiksoví velikáni od Eisnera po Spiegelmana. A překvapí snad někoho, když doplníme, že tato klíčová publikace o komiksu má formu… komiksu?

mccloud.JPG

Jaime Hernandez – Mechanička Maggie (listopad)

Když hledal Jaime Hernandez námět pro tuto sérii, ohlédl se za bouřlivým děním na punkové scéně počátku osmdesátých let, která jej obklopovala, do toho přimíchal vlastní dojmy z prolínání americké kultury s kulturou mexickou, špetku komiksového sci-fi koření, a punkerky Maggie a Hopey – příležitostné milenky a neúnavné výtržnice, známé též jako „Las Locas“ – byly na světě. Sbírka Mechanička Maggie přináší ty smysluplnější z historek o „Locas“ z prvních pěti let; jdou chronologicky za sebou, navíc v příjemném „skoro“ čtvercovém formátu.

maggie.JPG

Gene Luen Yang – Američan čínského původu (prosinec)

Malý Ťin Wang nechce nic jiného než zapadnout a najít si přátele. Když se jeho rodina přestěhuje na novou adresu, k nemalému překvapení a nelibosti zjistí, že je široko daleko jediný etnický Číňan, byť je Američan stejně jako ostatní spolužáci. Stává se terčem posměchu, urážek a šikany. Nemá skoro žádné kamarády, a co hůř, zamiluje se do dívky, která je Američanka skrz naskrz… Američan čínského původu je strhující příběh, neobyčejně poutavý komiks plný zvratů a napětí.

abc.JPG

Zdroj: BB/art

6 komentářů u „Co chystá BB/art na konec roku 2008?“

  1. Ještě letos vyjde „Zabil jsem Adolfa Hitlera“ od Jasona, jak již zmínil -rip- v komentářích u Eisnerů. A taky samozřejmě nějaký pop, ale ten v edičáku zatím není.

  2. O mechaničce slyším poprvé… vypadá zajímavě… Lze od toho očekávat i cyberpunk? Páč potom by to pro mne byla jasná volba ;)

    Na co se ale nejvíc těším je Ťin Wang – Kdysi, kdesi jsem narazil na několik kratších příběhů (ukázek?) a ani ve snu by mě nenapadlo, že to vyjde i česky knižně!

  3. Jason a Hitler…tak to veliký těšanec!!! Od BBartu? A na Hernandeze se taky moc těším…

  4. Toebiash: očekávej od toho jen punk :). Každopádně Los Bros stojí za přečtení, ať už je to Beto či Jaime.
    Ťin Wang bych tu také nečekal, ale tím líp. Myslím že to bude taková pěkná třešnička na závěr roku.

  5. U understandig comix mě mrzí pevná vazba… Doufám, že to je jen ilustrační obrázek a že zachovají vydání včetně obálky… Toto je hnus velebnosti :(

  6. kofila: všechny obálky v edičáku BB/artu jsou dělány podle stejného mustru a třeba Mechanička Maggie má ve skutečnosti jiný formát. Což sice neznamená, že Understanding pevnou vazbu určitě mít nebude, ale dává ti to prozatím aspoň jistou naději :).

Komentáře nejsou povoleny.