Dark Horse vydá kompletního Blacksada, ve Francii dělají na čtvrtém případu

Blacksad, obálka US vydání

Vypadá jako černý panter, chodí v baloňáku, ženy mu padají do náruče. Když něco chce, tak to dostane, i kdyby vám měl narvat pistoli do chřtánu. Bogartovský detektiv John Blacksad si v roce 2000 podmanil evropské publikum. Zatím řešil tři případy, které kromě kriminální zápletky nabízí i témata v pozadí. Od filmového průmyslu se Blacksad dostal až k otázce rasové segregace a třetí album se odehrává v atmosféře studené války. A samozřejmě je tu ještě úžasná noir stylizace, filmově střižené vyprávění a postavy, jejichž obleky jsou z pravé kůže. Ve světě Blacksada jsou totiž všichni pořádná zvířata.

Tenhle recept slavil úspěch i v zámoří, kde dosud vyšly dva díly. Blacksad proto vyhrál nejen cenu v Angoulême, ale pyšní se také Harvey Award nebo třemi nominacemi ne cenu Willa Eisnera. Dark Horse v březnu vydá všechna alba v souboru s pevnou vazbou a novým letteringem, díl Rudá duše bude mít anglickou premiéru.

Ta celosvětová čeká i zbrusu nový díl, který připravuje Dargaud na první čtvrtletí příštího roku. Čtvrtou zápletku neznáme, francouzské nakladatelství každopádně spustilo na webových stránkách virální kampaň, z níž vylezla první ukázka Guarnidovy práce. Scénář mu opět píše Juan Díaz Canales.

Čeští čtenáři poznali Blacksada prostřednictvím magazínu Crew², poprvé se objevil v roce 2004, v následujících letech vyšla obě pokračování.

Blacksad, ukázka ze čtvrtého dílu