Logicomix chválí v Guardianu

Britský deník The Guardian nevěřícně kroutí hlavou nad nápadem komiksových tvůrců převést do obrázků s bublinami geniální matematické dílo Bertranda Russella Principia Mathematica. Tuto třísvazkovou knihu napsal fenomenální britský matematik v letech 1910 až 1913 společně s Alfredem Northem Whiteheadem. Pokusili se v ní upevnit a sjednotit logické základy matematiky.

Dílo dovršuje základy matematické logiky a zároveň otevírá cestu k rozpracování logické sémantiky. Jde o slavný důkaz, že 1 + 1 = 2, což oba vědci dokázali tak složitou cestou, že nakladatelství Cambridge University Press tehdy nedokázalo nalézt pro knihu lektora. Autoři nakonec spis vydali vlastním nákladem. „Ještě větším divem je, že Apostolos Doxiadis a Christos Papadimitriou vytvořili podle originálu vtipný a hluboký grafický román, který zásadní kapitolu v dějinách matematiky dokáže prezentovat jako úžasné dobrodružství,“ konstatuje v recenzi The Guardian.

Logicomix se čte jako detektivka a její konec je strhující – Russellovo úsilí se totiž nakonec ukázalo být marným. Rakouský matematik Kurt Gödel jeho naděje rozmetal, když v knize Teorém neúplnosti doložil, že v matematice vždycky zůstanou nezodpovězené otázky, protože žádný logický systém nedokáže položit základy, které hledal Russell. „Bylo by s podivem, kdyby z knihy nebyl nakonec bestseller,“ uzavírá britský deník.

4 komentáře u „Logicomix chválí v Guardianu“

  1. Tag angloamericky komiks neni u komiksu reckeho uplne na miste…

  2. Vychází 25/9 u Dokořánu! PS: Ono to je v originále anglický, jen v řečtině to nakonec vyšlo dřív .) takže to bylo správně, autoři žíjí v USA

Komentáře nejsou povoleny.