Nové komiksy: Fakt hodně moc hysterický výkřik vyjadřující jejich množství!

Živí mrtví

Ježíšek se ožral. Načež ho paní Ježíšková vyrazila ze světnice, jinak si nedovedeme představit, proč přišel o tři týdny dřív a nechal tu hromadu dárků, pod kterou by se zlomila dobře rostlá anorektička. Česká oranžová událost čeká za dveřmi, do té doby si rozhodně zaslouží svých pět minut slávy triumvirát BB/art – CREW – Netopejr. Během 49. týdne končícího roku vychrlil šest komiksů, na každý den jeden a neděli vám nechá volnou.

Mýty z bažiny
Po šesti letech se vrátil Bažináč. Hallelujah! Mooreův slavný cyklus hororových povídek sice nese ekologické poselství, ale buďme rádi, že ty stromy na papír padly. Připomeňte si nedoceněný první díl ulepený od upocené atmosféry louisianských močálů, nechte se unést druhou knihou Láska a smrt, které narostly epické svaly i barevné listy, a pochopíte, že kácení lesů je dobrá věc. Tak zase za pětiletku, jo? Snad ne.

S Netopejrem se vracíme zpátky do pohádky. Návrat Mýtů naštěstí netrval tak dlouho, protože nakladatel nastavil tempomat na jednu knihu ročně. Pohádkové bytosti jsou tentokrát vepři. Ve při mezi sebou (Sněhurka vs. Růženka vs. Zlatovláska!) i s postavami z alegorické satiry George Orwella. Do týmu se od druhé knihy s výmluvným podtitulem Farma zvířat přidal pravidelný kreslíř Mark Buckingham a v galerii opět nechybí nenahraditelné obálky Jamese Jeana.

Crewáky i plyšová zvířátka
V podobných vodách zůstaneme ještě s novým Sandmanem. Všechny dosud zmiňované tituly přeložil Viktor Janiš a také tematicky jsou tak nějak z jednoho soudku. Sedmý díl Morfeovy odysey připomíná, že naše Krátké životy nestačí na to, abychom přečetli tolik komiksů, kolik bychom chtěli. Gaimanovo opus magnum sandmanum pokračuje cestou za dávno ztraceným bratrem. K sedmé knize z deseti můžeme klidně přilepit trailerovou hlášku: „Záčatek. Konce. Je. Tady“.

Bažináč 2: Láska a smrt obálka

Poté, co nakladatelství s krvavým cákancem ve znaku představilo Warrena Ellise (recenze detektiva Fella bude zítra), vytáhlo další trumf. Robert Kirkman vyrůstal na komiksech od Image a stejnému nakladatelství teď dělá největší radost. Píše totiž obě jejich nejprodávanější série, hru se superhrdinským žánrem Invincible a nemrtvé drama Walking Dead. Crew samozřejmě vydala zombie. V překladu fantasy spisovatele Martina D. Antonína vychází jako Živí mrtví a pokud máte rádi série typu Y: Poslední z mužů nebo současné seriály nebo prostě jen mručíte blahem při pohledu na zombie (tady je výborně kreslí Tony Moore), nesmíte si komiks Živí mrtví nechat ujít. Jenom riskujete, že si při čekání na další díl sežerete vlastní mozek. Přestože se tu oživlé mrtvoly romerovsky plouží, ještě nikdy nebyly v tak dobré formě. Dost krvavé práce jim navíc kradou sami lidé, titul Živí mrtví je hodně nejednoznačný.

Jednoznačně dejte šanci také stripu Calvin a Hobbes. Slavní hrdinové Billa Watersona (jeden by strčil do kapsy i postracha Denise a druhý je imaginární tygr) před několika lety jen krátce zahostovali v Lidových novinách a slovenští čtenáři je znají z deníku SME, teď se konečně dočkali celé české knihy. Pokud budou úspěšní, vyjde podobných svazků přibližně deset, na příští rok už Crew objednala dva další. Rozpustilý Calvin s plyšovým Hobbesem se na přání tvůrce příliš neobjevují na reklamních předmětech, nemají seriál a obecně nejsou v povědomí tuzemského publika známí jako veleúspěšný Garfield. Doufejme, že čtenáři podlehnou jejich dospělejšímu humoru a že jich bude hodně. Protože Watersonovy stripy patří k tomu nejlepšímu z komiksového světa.

Také chovatelé pavouků už můžou v klidu spát, v edici Legendy Marvelu vyšel po Utrpení další slavný a historicky zásadní Spider-Manův příběh Kravenův poslední lov. Česká knihovna už dávno připomíná vitrínu toho nejlepšího z angloamerické produkce a nové tituly tohoto týdne laťku určitě nesníží. Na Kravena se brzy podíváme v recenzi. A doufáme, že se do té doby přiobleče.

Sandman 7: Krátké životy

Stále to není všechno
Guy Montag ze 451 stupňů Fahrenheita by měl co pálit. Třeba komiksovou adaptaci knihy, kterou o něm a utopistické civilizaci napsal Ray Bradbury. Ve stejnojmenný grafický román ji přetavil ilustrátor a výtvarník Tim Hamilton, který obdobným způsobem zpracoval i Stevensonův Ostrov pokladů.

Ani Cooboo nevydalo původní materiál. V Kreslených pohádkách najdete pět vyprávěnek od Hanse Christiana Andersena.

Garamond uvedl na trh další Kafkovu Proměnu. Tuhle komiksovou verzi vytvořil česko-německý sochař Václav Gatarik, což slibuje hardcoreový umělecký zážitek.

Podobně jako Příběh věčného studenta, kde jsou komiksové stránky vytvořeny technikou linorytu, který již má v české grafice a grafickém designu tradici. Autor Jiří Vydra dílo vytvořil na motivy lotyšské balady, k balení patří ještě hudební CD a sada barevných linorytových karet.

2 komentáře u „Nové komiksy: Fakt hodně moc hysterický výkřik vyjadřující jejich množství!“

  1. Ten příběh věčného studenta, kde se to dá sehnat a za kolik to je prosím?

Komentáře nejsou povoleny.