Bude Asterix pokračovat i po Uderzově smrti?

Bude Asterix pokračovat i po Uderzově smrti?

Albert Uderzo, Asterixův dvorní kreslíř, oslaví letos v dubnu své 83. narozeniny. V loňském roce byl nucen prodat svůj podíl v nakladatelství Éditions Albert René skupině Hachette Livre, což vyvolalo silný odpor a zápornou reakci jeho jediné dcery Sylvie Uderzové.

V rozhovoru, který dne 25. 1. 2010 poskytl deníku Le Figaro, Uderzo přiznává, že původně chtěl zakázat, aby někdo po jeho smrti dále psal a kreslil dobrodružství neohroženého Gala. Nyní však podle svých slov změnil své mínění. Přispěl k tomu i komerční úspěch posledního alba, které vyšlo k 50. narozeninám Asterixe a kterého se prodalo přes milion výtisků.

Uderzo také přiznal, že poslední dobou mu při tvorbě pomáhají asistenti (Régis Grébent, Michel Janvier, Frédéric a Thierry ¬Mébarki). Jedním z důvodů je skutečnost, že Uderza v poslední době trápí kloubní revmatismus v pravé ruce, a kreslení mu občas působí velké bolesti.

Asterixův tvůrce dále prozradil, že již má v hlavě námět na další Asterixovo dobrodružství. Poslední Asterixova alba se sice nesetkala s přízní kritiky, na počtu prodaných výtisků se to však nijak neprojevilo. Při promýšlení nových epizod slavné série vždy Uderzo budoucí příběh implicitně koncipuje ve standardním rozsahu 44 stránek.

Pokud jde o filmy, producent Thomas Langmann připravuje hranou adaptaci příběhu Asterix a cesta kolem Galie; jeho filmová práva však zatím zpochybňuje konkurenční skupina. Laurent Tirard, který úspěšně převedl na plátno Mikulášovy patálie, by měl navíc režírovat film Asterix v Británii.