Nové komiksy: Saudek zažívá návrat s plnou parádou

Monografie Káji Saudka

Klasik českého komiksu sice leží čtyři roky v komátu, ale přesto zažívá pomyslný comeback, který minulý týden završila publikace s prostým názvem Kája Saudek. Obsáhlá monografie od Heleny Diesingové a Tomáše Prokůpka se věnuje Saudkově tvorbě v celé její šíři, od komiksů přes erotické kresby a film až po reklamu a jeho pokračovatele. Čtvercová bichle má přes pět set stran, je v ní téměř 900 reprodukcí a tomu odpovídá cena 1490 korun. Obálku nezdobí klasický Kájův obraz, ale plní jinou důležitou úlohu – ve výloze na sebe upoutá pozornost, kvůli které člověk přehlédne monografie Sýkory i Dokoupila.

Saudkovi se věnovali mimo jiné Reportéři ČT, dnes ho s jistě dojemným hudebním podkresem připomene pořad Víkend na Nově. Vzpomněla si na něj také Akademie sci-fi, fantasy a hororu, která nominovala Saudka v kategorii nejlepších výtvarníků a Albatros za vydání Muriel a oranžové smrti.

Další čtyři tituly pokračují v rozjetých sériích. Donžon: Návrat s plnou parádou (48 stran v tvrdých deskách za 298,-) je šesté album z období Zenitu. Představovali jsme jej v rámci seriálu Ediční plány.

Egmont překvapivě tasil přes padesát let staré album Luckyho Lukea. Soudce Bean (48 stran za 149,-) se v originále jmenuje Le Juge a je to teprve třináctý díl série.

Albatros pokračuje v souborech syrového Red Meatu (112 stran za 99 korun) a ještě teplý je šestý díl série Gravitation (169 Kč za 208 stran) od nakladatelství Zoner Press.

6 komentářů u „Nové komiksy: Saudek zažívá návrat s plnou parádou“

  1. Když jsem si toho Saudka přinesla domů, tak se matka (Kulturní antropologie, Dějiny umění a práce s archiváliemi a starožitnostmi) zeptala "To stálo aspoň dva tisíce, ne?" a já "Ne, jenom patnáct set." ona "Dost dobrá cena, vypadá to dvakrát dražší :)"

  2. V Kosmasu dokonce za 1266:)http://www.kosmas.cz/knihy/152642/kaja-saudek/

  3. Tvář na obálce zřejmě patří, jak ale i každý vidí, Lubomíru Lipskému – a je to záběr z částečně kresleného filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku. I

  4. Tvář z obálky: Ale Plho, vždyť o tom zde již notnou dobu hovoříme…

  5. Mlha vynechal předchozí tebatu o 70i komentářích:)

Komentáře nejsou povoleny.