To nejlepší pro prcky

Prcek Chlupino

Ač by se mohlo zdát, že sehnat komiks pro děti by neměl být problém, tak je třeba podotknout, že v oblasti pro nejmenší bylo dosud pusto až prázdno. Jistě, našlo by se několik komiksů s tak širokým záběrem, že se líbí i malým dětem, ale proč by tahle skupina neměla mít něco ušitého přímo na míru? A proto přišel Prcek Chlupino.

Ten je totiž určen pro všechny prcky, a to ho možná trochu znevýhodňuje, protože jen ti si ho dokáží naplno užít. Větší mohou pohrdnout jeho jednoduchostí, dospěláka potěší příjemná kresba, ale mám pocit, že proniknout a užít si dílo maximálně dokáže jen specifická skupina nejmenších. Můžu si teoretizovat, jak je to sice jednoduše a chytře navrženo a jak se v obrázcích skrývá spousta detailů, které děti zaujmou. Proč se ale planě rozepisovat či nad tak jednoduchým komiksem bádat, když stačí napsat, jak na komiks zareagoval malý Mikuláš Přibyl (4 roky).

Prcek Chlupino

Pokud by někomu připadalo 32 stránek dosti chatrných, musí si uvědomit, že malé dítě čte jinak. Z mého pohledu útlý komiks si malý Miky užíval celý týden každý večer před spaním, ať už jsem ho četl já nebo on sám a nikdy se nejednalo o jedno přečtení. Všechny návštěvy u nás doma byly seznámeny se světem prcka Chlupina a dozvěděly se o tom, jak přišla velká voda, jak ho spolkla žravá mořská panna (jak zní ostatně podtitul prvního dílu), jak lovil rybu apod. Zkrátka synek byl z knihy nadšen a dokázal si ji dlouho užívat a studovat způsobem, kterého bych já nebyl schopen. Snad to jako důkazní materiál, že kniha funguje jak má, stačí.

Musím se ale přiznat, že mám trochu obavu, aby tu takové výtečné dílo jako Prcek Chlupino poněkud nezapadlo, protože ho lze kvůli jeho úzkému zaměření snadno přehlédnout. Pokud nemáte sami děti, můžete se pokusit vrátit do dětských let a snažit se koukat na svět dětskýma očima a uvidět Prcka jako velkou knihu, ve které je co objevovat, nebo se porozhlédněte po svém okolí, Chlupino může být i skvělým dárkem.

Prcek Chlupino #1: Žravá mořská panna
scénář: Céline Fraipont; kresba: Pierre Bailly
Motkomiks, 2010
záznam v comcisdb

1 komentář u „To nejlepší pro prcky“

  1. Souhlasím s článkem. S dcerou, které je 2 a půl, čteme Chlupina vedle ostatních pohádek pravidelně a je z něho stále nadšená. Na dovolené jsem ho musel číst jí a její kamarádce každý den. Už jsme ho dali i jako dárek k narozeninám čtyřletému klukovi a na oslavě to byl jednoznačně nejvíc ceněný dárek mezi všemi dětskými účastníky.

Komentáře nejsou povoleny.