XIII pokračuje spin-offem o vedlejších postavách

XIII Mystery Mangusta

Úspěch základní série XIII využilo nakladatelství Dargaud a začalo vydávat novou navazující řadu XIII Mystery, která se věnuje minulosti, záhadám a tajemstvím klíčových postav. Na vše dohlíží Jean Van Hamme, ale na každém albu pracuje jiná dvojice scénárista/kreslíř. V říjnu má vyjít třetí díl.

V loňském roce vyšly dvě alba. První díl XIII Mystery 1 – Mangouste je věnován nejstrašnějšímu a nejprohnanějšímu padouchovi jménem Mangusta. Jeho scénář napsal Xavier Dorison a kresby vytvořil Ralph Meyer. Druhé album XIII Mystery 2 – Irina se věnuje Irině Světlanovové, další zapřísáhlé, a takřka nesmrtelné nepřítelkyni hlavního hrdiny Jasona Mac Lanea. Scénář druhého alba napsal Eric Corbeyran a nakreslil ho Philippe Berthet.

V říjnu tohoto roku má vyjít třetí díl mysteriózní série, jehož protagonistkou bude barevná dívka, nesmírně schopná pilotka bojových letadel a spojenkyně Jasona Flye, která jej mnohokrát vytáhla z bryndy. V albu poznáme mládí této budoucí skvělé příslušnice armády Spojených států amerických. Scénář přes odpor Jeana Van Hamme napsal Yann a album kreslí Eric Henninot.

Další tři svazky série by měly objasnit vše, co dosud nevíme o plukovníku Amosovi, který jako první odhalil takzvané „Spiknutí dvacíti“; o prezidentu Williamu Sheridanovi a o jeho ambiciózním bratru Walteru Sheridanovi; a také o Billy Stocktonovi, mladém spoluvězni Jasona Mac Lanea během jeho neutěšeného pobytu v obávané věznici Plain Rock.

XIII Mystery Mangusta XIII Mystery Mangusta XIII Mystery Mangusta

Série Třináct, neboli krátce XIII, se na francouzském komiksovém trhu objevila v roce 1984. Scénáře 48stránkových alb psal Jean Van Hamme a jednotlivé epizody (kromě předposlední) kreslil William Vance. Sága měla 19 dílů a vyprávěla o muži bez paměti, který měl na klíční kosti vytetováno římskou číslici XIII. V českých luzích a hájích sérii představilo ostravské nakladatelství Barlow s r. o., mezi lety 1999 a 2000 vydalo první tři epizody série. Česká mutace pak přestala vycházet pravděpodobně pro malý zájem čtenářů. Ve Francii naproti tomu měla Třináctka gigantický úspěch.

Většina tajemství, která obklopovala záhadného hrdinu, se v posledních dílech úspěšně objasnila a roku 2007 zaznělo úlevné oddechnutí milionů frankofonních čtenářů, protože vše nakonec dobře dopadlo. Série se mimo jiné vyznačovala takovým množstvím významných i méně významných postav, že třinácté album (pod příznačným názvem XIII Mystery-L’enquête [Pátrání]) muselo být – kromě rámcového příběhu dvou odvážných žurnalistů – celé věnováno soupisu a životopisným medailonům všech významných, méně významných i zcela podružných postav.

P.S.: Kdypak se asi dočkáme dobrodružných příhod syna hlavního hrdiny?