Upírská pecka, na které se podílel Stephen King, vyjde česky

V září 2012 vydá BB/art první díl krvavé řady American Vampire, přeloží ho Viktor Janiš. Hit z produkce Vertiga jsme podrobně představovali už před rokem a půl, když celá série začínala.

Titul mělo v edičním plánu Comics Centrum, ale proti vydání od BB/artu prý nijak neprotestovalo. „S Comics Centrem jsme se vůbec nemuseli přetahovat. Taky jsme se jich před naší nabídkou na práva zeptali, jestli to opravdu chtějí dělat,“ prozradila šéfredaktorka nakladatelství Karolína Špičková.

Následuje galerie: Podívejte se na ukázky a obálku souborného vydání.

Ke dnešnímu dni má American Vampire osmnáct čísel a čtenářský ohlas dovolil vzniknout i spin-offu s podtitulem Survival of the Fittest, který vypráví o vlivu upírů na druhou světovou válku. American Vampire letos získal Harvey Award a Eisner Award za nejlepší novou sérii roku 2010 a stejný titul mu přišpendlil i zábavní server IGN.

Odyseu o evoluci upírů vymyslel Scott Snyder a na prvních pěti sešitech se podílel Stephen King. Původně po něm mladý scenárista chtěl, aby k řadě napsal jen oslavnou větičku na přebal, ale mistrovi se ústřední antihrdina Skinner Sweet tak zalíbil, že Snydera poprosil, jestli by mohl odvyprávět jeho zrod. Vznikl tak vůbec první komiksový scénář od Kinga, jehož knihy se dočkaly několika kreslených adaptací, z nichž nejvýraznější je Temná věž od Marvelu.

O vizáž amerických upírů se stará Brazilec Rafael Albuquerque a odvádí vynikající práci. Vůbec je zajímavé, jak původně hororoví spisovatelé – Snyder i Kingův syn Joe Hill – dokážou vypíchnout přednosti komiksu a ponořit se do média… ehm… až na krev.