Maus slaví jubileum, Spiegelman o něm prozradí vše

Jestli chcete spolehlivě zkazit náladu Artovi Spiegelmanovi, zeptejte se: Proč komiks? Proč holokaust? Proč myši? Právě tyhle otázky zastínily všechno ostatní v jeho kariéře. Spiegelmanův slavný Maus ostatně rád věci zastiňuje.

Tak například vyhrál Pulitzerovu cenu, čímž zastínil zisk Eisner Award, Harvey Award i cenu z Angoulême. Stal se symbolem grafického románu a dodnes připomíná pofidérnost toho pojmu – ta nálepka totiž zastiňuje fakt, že už od 80. let pravidelně účinkoval v antologii RAW (knižně vyšel v roce 1986).

George Lucas komiksu

Někdy dokonce zastiňuje existenci jiných komiksů.

A to už vůbec nemluvíme o tvorbě Spiegelmana, který se stal autorem jediného díla. Je to v podstatě takový komiksový George Lucas, ke srovnání vybízí i doba vzniku – Star Wars začaly měnit kinematografii od roku 1977, v tom roce se Spiegelman rozhodl, že rozpracuje původní strip, který vyšel ještě před vznikem RAW. S Mausem pak strávil třináct let, než příběh dokončil.

I když Spiegelman kreslil jiné komiksy, jejich dopad, obliba ani ohlas se s Mausem nemohou rovnat. Společenskou hodnotu kresleného zpracování holokaustu ilustruje i české vydání, které se objevilo už v roce 1997 díky nakladatelství Torst. Že si nedovedete představit, jak jsme na tom byli s komiksem v roce 1997? Inu, stejný letopočet na sobě má úplně první číslo Crwe.

Vše, co jste chtěli vědět o Mausovi

Aby se Spiegelman se zmiňovanými otázkami vyrovnal jednou provždy (a oslavil 25 let od knižního vydání), dal do kupy třísetstránkovou publikaci MetaMaus: A Look Inside a Modern Classic, Maus (stojí 35 dolarů a vychází 4. října). Ta čtenářům prozradí všechno o vzniku ceněného díla i o životní pouti Spiegelmanova otce Vladka, jenž prošel koncentračním táborem. Jemu je ale věnována pouze jedna příběhová linie, v té druhé Spiegelman řeší svůj nelehký vztah s otcem. Právě tato rovina byla pro autora – podle jeho slov – tím nejdůležitějším.

Trailer ke knize doprovázený tklivým piánem Erika Satieho slouží sám o sobě jako minidokument, v knížce pak najdete i DVD s kompletním Mausem, dobové dokumenty, skicář nebo zvukové záznamy Vladkova vyprávění, ze kterého komiks čerpá. Vydatná ukázka je k dispozici zde.

K dílu, které symbolicky používá myši coby Židy a do rolí nacistů obsadilo kočky, existuje i ojedinělá interpretace. Vymyslel ji vy-víte-kdo.

2 komentáře u „Maus slaví jubileum, Spiegelman o něm prozradí vše“

  1. Jenom poznámka hnidopicha – RAW nebyl ani tak antologie, jako spíš časopis (něco na způsob Aargh!u, když to trochu přeženu). A ten původní strip – trochu to evokuje, že „vycházel“ na více pokračování, ale byl to jenom kraťas ve Funny Aminals (fakt Aminals, ne Zvířata). Jinak MetaMaus vypadá skvěle, doporučuju všem zájemcům…

  2. No právě – vycházelo to jednou ročně, „časopis“ by evokoval nějaký pravidelný periodikum. Pravda, možná by lépe pasovalo revue… Neobratnost u stripu opravuju, díky za poznámky.

Komentáře nejsou povoleny.