Muriel 2011: Incal a Divoši mají dvě sošky, Komiksárium jednu

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY: Tak i Muriel má svého Gotta – Richard Podaný získal počtvrté za sebou cenu pro nejlepšího překladatele za evropský majstrštyk Incal, který vyhrál také kategorii zahraničních komiksů.

Cena pro nejlepší český komiks navázala na první ročník Muriel. Tehdy vyhrál titul Anna chce skočit od Lucie Lomové, letos autorka získala ocenění za Divochy. Podle poroty mají i nejlepší scénář, na Oscarech by to ještě specifikovali jako scénář adaptovaný, protože Lomová pracovala s předlohou od Alberto Vojtěcha Friče. Při přebírání sošky v Bio Oko ukázala čerstvé fotky Čamakoků, kteří louskají Divochy v Paraguayi.

Muriel získalo také Komiksárium. A bylo z toho na prášky.

Zatímco M@P prožíval horečku sobotní noci doma, já se nadopoval tabletkami různých barev a tvarů, ale na pódiu jsem se stejně nejvíc soustředil na to, abych nepoprskal Sašu Michailidise z Rádia 1, který vyhlašoval kategorii pojmenovanou Propagační počin. I samotnou děkovačku ovlivnila představa potenciální nudle visící z mého nosu…

Na běhu Komiksária se podílí řada lidí, a kdyby byl svět spravedlivý, skleněnou sošku, jejímž autorem je František Kocourek, bychom rovnou dostali rozflákanou na kousky, aby si každý mohl vystavit vlastní úlomek. Je totiž fajn, že se sešli lidi, kteří můžou psát o komiksech profesionálně (a většina z nás to dělá) a stejně si najdou čas i na blog s nulovým rozpočtem. Čistě kvůli tomu, že prostě milují komiks a rádi o něm píší.

Nebo by se Muriel mohla rozdrtit na prach a ten bychom inhalovali společně se čtenáři, kterých konstantně přibývá. Máme z toho radost a děkujeme za přízeň. Samozřejmě neustále vymýšlíme způsoby, jak Komiksárium vyladit a jaký nový obsah přinést… A když ještě chvilku vydržíte, dočkáte se zase nějakých novinek. Třeba většího počtu recenzí a kritik. Za rok toho učteme opravdu hodně a byla by škoda, kdyby se to pokaždé mělo smést ze stolu jen tradiční novoroční anketou.

Přece nebude držet prapor komiksové kritiky Topzine…

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

– Divoši
Lucie Lomová (Labyrint)

NEJLEPŠÍ KRESBA

– Dědečkové
Pavel Čech (Albatros)

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ ČESKÝ KOMIKS

– Divoši
Lucie Lomová (Labyrint)

NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ KNIHA

– Incal
Alexandro Jodorowsky a Moebius (Crew)

NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ PŘÍBĚH

– Nestrkej nos do polévky
scénář: Lampa, kresba:Youry (Generace Nula, Albatros)

NEJLEPŠÍ PŘEKLAD

– Incal
Richard Podaný (Crew)

PROPAGAČNÍ POČIN

– Komiksárium

NEJLEPŠÍ LETTERING

– Tři stíny
an0nym0us a Mankin (Sýpka)

NEJLEPŠÍ ČESKÝ KOMIKSOVÝ STRIP

– Zen žen
Lela Geislerová (Respekt)

SÍŇ SLÁVY

Miroslav Schönberg

ČESTNÁ CENA MURIEL

Frederik Peeters

VÝHERCE SOUTĚŽE ARNAL

Martin Groch

13 komentářů u „Muriel 2011: Incal a Divoši mají dvě sošky, Komiksárium jednu“

  1. Zaujímalo by ma, či sú niekde na nete práce z tej súťaže Arnal. Alebo aspoň tá víťazná…

  2. že jsem se já … vůbec zapojoval do soutěže. tohle je směšný. Jsem tam měl poslat výtvor z první třídy základky a měl bych větší šanci.Tragedie toto!

    Gratuluji ,užij si výhru.

  3. Naprostý souhlas s Ladrummer. Vypadá to na velkou frašku. :-(
    Porota, která měla tu čest vybrat vítězný návrh, pravděpodobně výtvarným myšlením neoplývá.
    I přesto gratulace vítězi.

  4. Jak muze vyhrat cenu za nejlepsi puvodni komiks- DIVOSI, nic proti nim, ale jsou podle předlohy.

  5. Po shlédnutí vítězů (a potažmo i nominovaných) v některých kategoriích mi nezbývá než smutně konstatovat, že se komiks u nás ocitl v černé díře, kde slunce nesvítí. Snad bude za rok lépe.

  6. Kde jsou nominace pro Lipse Tulliana? Za scénář, kresbu a vydavatelský počin? Proč tato kategorie zanikla, když vydavatelé v ČR jsou jedni z největších dobrodruhů? Mohla klidně žít vedle kategorie propagační počin, vystihuje totiž zpecifickou část práce na knize. Přijde mi nešťastné, ba neuctivé ignorovat autora, po jehož postavách jsou pojmenovány obě zde uváděné ceny. Zvláště pak, když Lips Tullian jsou spolu s Muriel jeho životní díla.

  7. Teda, bez Gruse to pusobi letos vazne nezvykle.

    Polygraph: O tom jsme tu mluvili uz loni. Lips Tullian patri do 70. let, davne historie, a proto je podle me dobre, ze jej na Muriel nenominuji. To by mohli nominovat kazdou knihu sebranych pribehu Ctyrlistku.
    Jinak uz to ze podle Saudka ty ceny pojmenovali prece jasne znamena, ze dnesni doba jej neignoruje, ba naopak :)

  8. Vašemu/Tvému – nevím, zda mám vykat, je mi 33 let – samozřejmě rozumím. Pár argumentů proti: Lips získal zlatou stuhu IBBY, Čtyřlístek jako ucelený sešit vycházel, Lips nikoli, pouze po dílech a na hajzlpapíru. Souborný Čtyřlístek nenabízí žádnou přidanou hodnotu a kvalita jeho tisku je horší než ta původní. P.S. INCAL začal vycházet před 30 lety, tedy 7 let po Lipsovi/Černém Filipovi – takže taky žádný mladík…

Komentáře nejsou povoleny.