DC Comics prozradilo, kdo bude strážit nové Strážce

AKTUALIZACE: Takže se to vážně děje. V létě začne vycházet sedm minisérií, které odhalí, co bylo před Strážci. Propojené příběhy Komedianta, Dr. Manhattana či původních Minutemanů zaštítí název Before Watchmen, minulost postav odvypráví Brian Azzarello, J. Michael Straczynski, Darwyn Cooke, otec a syn Kubertovi nebo J.G. Jones.

Na „předkračování“ nejprodávanějšího amerického komiksu historie – podle Guinessovy knihy rekordů vlastní souborné vydání dva miliony lidí – se nebude podílet kreslíř Dave Gibbons a samozřejmě ani scenárista Alan Moore, jehož reakce by v Simpsonech určitě vypadala jako poslední scéna z Planety opic („Vy maniaci! Vy jste to přece udělali! Ach, Bůh vás zatrať! Bůh vás všechny zatrať!“).

Do nových Strážců se však zapojí dva zapomenutí členové původního tvůrčího týmu. Redaktor Len Wein napíše a kolorista John Higgins nakreslí pirátský příběh Curse of the Crimson Corsair, který vystřídá Příběhy černé lodě. Bude mu patřit vždy poslední dvoustrana v každém sešitu.

Tenhle prvek tedy zůstane zachovaný, stejně tak tituly sérií netradičně uvedené ve svislé pozici. Jinak se ale asi nedá čekat, že se někdo pokusí navázat na postmoderní postupy a vysoustruží geniálně seštelovaný strojek, jako se to povedlo v roce 1986. V původních Strážcích jsou například všechny obálky zároveň prvním panelem příběhu, jeden ze sešitů je zase odprostřed zrcadlově převrácený, takže kompozice a postavy na druhém panelu odpovídají kompozici a postavám na předposledním panelu a tak dále.

RORSCHACH (4 sešity) – Brian Azzarello, Lee Bermejo

MINUTEMEN (6 sešitů) – Darwyn Cooke

COMEDIAN (6 sešitů) – Brian Azzarello, J.G. Jones

DR. MANHATTAN (4 sešity) – J. Michael Straczynski, Adam Hughes

NITE OWL (4 sešity) – J. Michael Straczynski, Andy a Joe Kubertovi

OZYMANDIAS (6 sešitů) – Len Wein, Jae Lee

SILK SPECTRE (4 sešity) – Darwyn Cooke, Amanda Connerová

Až období „Před Strážci“ začne, měl by vyjít každý týden minimálně jeden sešit. Celý projekt pak uzavře samostatný epilog (Before Watchmen: Epilogue), do něhož přispěje několik tvůrců.

Zatímco Gibbons celou show posvětil, podle Moorea, jenž doma prý ani nemá výtisk Strážců, je to ostuda a důkaz toho, že nakladatelství DC Comics je stále závislé na jeho 25 let starých nápadech. V rozhovoru s New York Times uvedl, že pokud ví, tak k Mellvilovu klasickému románu Bílá velryba taky nevzniklo tolik prequelů a sequelů. Čímž jasně vyjádřil pozici Strážců coby nedotknutelné klasiky, na kterou je pyšný.

My coby čtenáři zase nemáme co ztratit. Buď se to povede a budeme mít o pár dobrých komiksů víc. Nebo to budeme ignorovat a otevřeme si původní Strážce, ve kterých na nás bude už napořád čekat ten stejně dobrý příběh a stejně dobrý komiks.

5 komentářů u „DC Comics prozradilo, kdo bude strážit nové Strážce“

  1. Tak ten Komediant od Jonese vypadá jako typickej úchyl…

  2. HOLY MOLY ?!?

    Tohle snad musí bejt trestný ne….?!

    My čtenáři nemáme co ztratit…? Dobrý příběh … dobrý komiks… WTH?!

    APAGE SATANAS! Hned po vydání skoupit všechny výtisky a poslat na hranici… a všichni kdo měli tu drzost prznit nedotknutelné poslat na opuštěný ostrov s jednosměrným lístkem. AAARRRGH!

    Proč? PROČ?

    Jdu si dát panáka…

  3. tesim se, je skoda, ze neco neudelali uz driv .. mam doma ceskej preklad, original z UK, a 2 verze filmu na BR, takze jako fanousek sem v ocekavani :)

Komentáře nejsou povoleny.