Připomeňte si výstavu, na které Moebius transformoval lidi i zvířata

Byla to velká událost, když Cartierova nadace moderního umění v Paříži uspořádala velkolepou retrospektivu Jeana Girauda. Moebiovy proměny představila ve dnech 12. října 2010 až 13. března 2011, rozsáhlá výstava se na autorovo přání soustředila na tématiku metamorfózy, která byla častým motivem jeho komiksů i volné tvorby. Tím byl rovněž dán název výstavy: Moebius Transe-Forme.

Proměnlivé však byly nejenom náměty prací tohoto umělce, nejen pseudonymy, jimiž se pod ně podepisoval, ale i styl jeho tvorby, ve které se mu dařilo suverénně přecházet od realistického poručíka Blueberryho ke šrafované drobnokresbě příběhů majora Gruberta a pteroválečníka Arzacha, až k čisté lince některých esoterických a oneirických příběhů, mezi nimiž vyniká například cyklus o planetě Edena.

KLASIKA I ABSTRAKCE

Proměnlivé byly i zájmy tohoto všestranného umělce, který kreslil nejenom komiksy, ale i soubory volných grafických listů, například kresby shromážděné v albech Chasseur déprime (Deprimovaný lovec) a 40 days dans le Désert B. (40 dní v poušti B.). Na také kostýmy, přístroje či storyboardy pro filmy.

Pařížská výstava měla velký úspěch, navštívilo ji mimo jiné i několik Čechů, z nichž sluší jmenovat Milana Krejčího, Tomáše Prokůpka a Tomáše Kučerovského. Výstavní prostory byly rozděleny do dvou částí. První z nich prezentovala nejznámější a nejoblíbenější hrdiny Moebiových komisů: poručíka Blueberryho, Johna Difoola, Stela a Atanu a další. Druhá část byla zaměřena na abstraktní malby chaotických magmat a beztvarých hmot.

MARŤANSKÁ KRONIKA

Metamorfózy, které Moebius v poslední době kreslil, vytvářely nové vztahy mezi nerosty, rostlinami, zvířaty a lidmi a jejich náhlé a neočekávané transformace dávaly prostor pro vznik všech možných i nemožných variací.

Některé abstraktní Moebiovy obrazy dokonce připomínají mutující buněčné orgány. Umělec například vytvořil vyčerpávající přehled marťanské fauny, který publikoval v albu La Faune de Mars (Fauna Marsu).

P.S. Děkuji za spolupráci Milanu Krejčímu

4 komentáře u „Připomeňte si výstavu, na které Moebius transformoval lidi i zvířata“

  1. Pokud vím, výstavu navštívil i příkladný frankofil Honza BD Smolík se svým synem :)

  2. Škoda, že jste mě nevzali sebou, takhle nějak si představuji kvalitní výstavu!

  3. Ano, byli jsme tam! A může za to autor článku, kníže Zarkoff, protože je ho recenze výstavy v Komiksáriu mě k tomuhle bláznivým výletu-úletu ( letěli jsme do Paříže na otočku) vyhecovala. Přivezli jsme si kopec zážitků, pytel komiksů a lahvičku omamné vůně pro moji drahou. Díky vám, blahorodí, že jsme tam byli :-)

  4. Taky frčím za tři neděle do Paříže, škoda přeškoda, že
    jsem to nestihl, to mě bude mrzet hodně dlouho. Alespoň si tedy pořídím nějaký jeho komiks. Jinak teď
    vyšlo nové dBDčko speciál, celé je věnované Moebiusovi, k mání na awaxu.

Komentáře nejsou povoleny.