Vychází Ultimate Spider-Man. Plánovali jsme to rok, říká Jiří Pavlovský

ROZHOVOR: Když čeští nakladatelé rozjíždí měsíčná řadu, většinou se k tomu přilepí Spider-Man. Teď to s ním podruhé zkouší i Crew v magazínu Ultimate Spider-Man a spol., kde se bude oblíbený hrdina ze sousedství potkávat s Ultimate verzemi Fantastic Four a X-Menů.

Po revoluci k nám Pavoučího muže přivedl Semic-Slovart (1991), podobně legendární je pokus Unicornu (1997). Crew začala měsíčník se Spider-Manem vydávat v roce 1999, ale skončilo to neslavně. Mezi jednotlivými sešity byly čím dál větší mezery, příběh nakonec vyšuměl a nakladatel musel ještě dlouho vysvětlovat čtenářům, co se vlastně stalo dál…

Jedna dobrá věc ale přetrvala – vrací se průvodce Dr. Arachno. Ten odpovídal čtenářům na dotazy a informoval je ve stylu marvelovských Bullpen Bulletins, které psával Stan Lee. „Pokusí se komunikovat se čtenáři pomocí posunků a významného pomrkávání,“ slibuje za Crew Jiří Pavlovský, který komiksy v dvouměsíčníku Ultimate Spider-Man a spol. také překládá.

Fanoušci Crwe dlouho chtěli klasickou sešitovou řadu. Nakonec se pouštíte do vydávání tlustšího magazínu s dvouměsíční periodicitou. Co vás přimělo pustit se alespoň do téhle alternativy?

Výroba pravidelného magazínu je to nejnákladnější a nejrizikovější, co může být, takže jsme se to logicky snažili udělat tak, abychom to hned po měsíci nemuseli zabalit. Tlustší dvouměsíčník je to i z důvodu, abychom nebyli odkázáni pouze na novinové stánky, ale mohli se opřít i o knihkupectví, kde přece jenom mají radši tituly, co mají hřbet a už trochu připomínají knížky. Čtenáři ošizení nebudou, v každém čísle (tedy kromě prvního, kvůli dvojnásobné tloušťce prvního Ultimate Spider-Mana) dostanou dva sešity ze dvou sérií, takže to mají stejné, jako by kupovali se zpožděním dva měsíčníky. Ale nic vám nebrání si to schovat a přečíst si každý měsíc kousek.

Jak dlouho jste projekt plánovali?

Zhruba rok. Vždycky jsme měli rádi superhrdinské komiksy, ale bylo nám jasné, že pro spoustu jejich čtenářů, zvláště těch mladších, hraje velkou roli cena. Kapesné není občas dost velké na komiks za čtyři stovky – zvlášť, když je čím dál dražší pivo a heroin. Takže jsme se rozhodli, že to uděláme cenově co nejdostupnější. Spoustu stran komiksů za nižší cenu. A když jsme uvažovali o sérii, tak Ultimate Spider-Man byl jasná volba. To ostatní už šlo samo.

Proč se i u sešitové řady vracíte k sériím, které začaly vycházet před deseti lety? Je to tak, že jste hledali něco aktuálnějšího, ale komiksový trh vám nedokázal nic nabídnout? Nebo se vám prostě Ultimate vesmír tak moc líbí?

To byste se mohli ptát, proč vydáváme Arzacha, který vyšel před třiceti lety, nebo Návrat temného rytíře, který vyšel před více než pětadvaceti lety, nebo Kůstka nebo Živé mrtvé… a i Straczynského Spider-Man je starší než Ultimate Spider-Man. Ona většina sérií, která u nás vychází, nejsou tak úplné novinky. A to, že série je už nějakou dobu na trhu, je spíš klad, protože už člověk ví, kam se bude ubírat a nestane se to, že se buď slušně rozjede a pak se změní scenárista a celý příběh uvízne v bažině, nebo že řadu vydavatelé pro malý úspěch zaříznou jako podsvinče. U Ultimate Spider-Mana strach mít nemusíme – zdá se, že přežije i tu současnou zásadní změnu. (O které ale mluvit nebudeme, protože bychom co? Protože bychom spoilerovali.) A proč tyhle série? Jsou moderní, dobře napsané, dobře nakreslené, mají vývoj postav, začátek a konec (vůbec Ultimate řady přípomínají svou uzavřeností více televizní seriál než nekonečnou komiksovou řadu) a píše je Bendis, Millar, Kirkman či Ellis. Čili kvalita.

Já osobně jsem byl zpočátku velkým odpůrcem Ultimate světa. Proč znovu převyprávět to, co už jednou bylo odvyprávěné? Dlouho jsem je ignoroval, jenže pak jsem to zkusil a byl jsem lapený. Uvědomil jsem si, že to není převyprávění, ale opravdu spíš nový pohled na známé superhrdiny. A tím, že se autoři nemusí kontrolovat, nemusí hlídat, aby se nikomu nic nestalo, tak se z komiksu stává šílená horská dráha, na které je možné úplně všechno. Třeba i zabít hlavního hrdinu. Takže stručně. Vydáváme Ultimate vesmír, protože chceme vydávat superhrdinské komiksy (kromě evropských a mangy a hororů a tak dále) – a protože Ultimate komiksy jsou dobrý.

Když Kancelář ověřování nákladu tisku ještě zveřejňovala čísla Egmontu (2010), tak jejich časopis Velkolepý Spider-Man kupovalo kolem 11 nebo 12 tisíc lidí. Kolik musíte prodat vy, aby se magazín uživil a třeba i něco vydělal?

My máme laťku nastavenou podstatně níže. A taky toho nebudeme dělat tolik jako Egmont. Řekněme, že náklady budou tak na úrovni Crwe. Samozřejmě, kdybychom se vyšplhali na desítku, tak si medíme – ale náš Spider-Man bude bez hračky, tak máme asi smůlu.

V případě mangy jste měli reklamu na televizním kanálu Animax, plánujete něco podobného i s touhle sešitovou řadou?

Uvažujeme o tom, ale zatím jsme na tom ještě nezačali pracovat. Možná z toho uděláme nějakou soutěž pro čtenáře – sestříhejte nám klip a dostanete předplatné na rok zdarma. Rozhodně to chceme víc propagovat. Tenhle projekt propagaci potřebuje.

Bude Ultimate Spider-Man a spol. dostupný v trafikách, nebo jen v knihkupectvích a speciálkách?

Bude i v trafikách, ale hlavně bude k dostání ve speciálkách, prodejnách Komiksového ráje a doufáme, že ve všech obchodech… a že se tam moc neohřeje.

1 komentář u „Vychází Ultimate Spider-Man. Plánovali jsme to rok, říká Jiří Pavlovský“

  1. Super, ale je mi líto smíchání dvou různých komiksů v jednom sešitu. Kdyby to vycházelo každé zvlášť, kupoval bych. Takhle asi zůstanu u anglických trade paperbacků. Ale přeju vám úspěch,

Komentáře nejsou povoleny.