PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Haló, tady Manara

* Když jsem tu posledně psal o svém nadšení z komiksu American Barbarian, hledal jsem další podobné projekty. Našel jsem komiks Forming Jesseho Moynihana, který taktéž vychází na autorových stránkách na pokračování a jehož první část už také vyšla knižně. Jedná se o mytologický příběh z doby 10 000 let před Kristem, kde mocný Mitra (zde jako mimozemšťan) řídí těžbu nerostů provozovanou titány a jeho žena Gaia mu přitom zahýbá s Noem. Do toho kuje Lucifer uvězněný v centru Země své pikle a tlupa androgynů učí Adama s Evou svým znalostem.

Vypadá to jako těžký mišung, ale čte se to dobře a i výtvarné podání má něco do sebe. Nicméně tak dobré, abych si komiks zakoupil, mi to nepřijde.

* Navazovat budu i na posledně zmíněného Huga Pratta, jehož vydání Balad of the Salt Sea se moc nepovedlo. Nicméně tu zůstává ještě jedna možnost, jak se k tomuto fenomenálnímu autorovi v anglickém jazyce dostat, a to přes Manarovy sebrané komiksy. Ty vydává Dark Horse jako Manara Library a právě jsem dočetl jejich druhý svazek, kde působí jako jeden ze scenáristů právě Hugo Pratt. Jeho byl Manara velký obdivovatel a svůj hold mu vzdal už ve své autorské sérii HP et Guiseppe Bergman, kde HP byl tajemnou postavou představujícího samotného mistra jako nedostižného tvůrce příběhů. Těžko si lze představit radost, jakou musel Manara mít, když mu ke sklonku života Pratt svěřil své historické příběhy z doby osidlování Ameriky. Mělo jít původně o trilogii, nicméně z důvodu scenáristova úmrtí zůstalo u prvních dvou příběhů, které teď můžeme najít v Manara Libray vol. 1 (Indian Summer) a vol. 2 (El Gaucho).

Konkrétně druhý jmenovaný příběh nás zavede do Argentiny počátku 19. století, kdy se britské námořnictvo chystá dobýt Buenos Aires a následně se mu to podaří. V nastalém chaosu prchá na pevninu několik námořníků se skupinou irských děvčat a každý má sebou své plány, ať už jde o život v čisté lásce nebo otevření malého pěkného nevěstince. Vše je tentokrát dobře zpracováno, pěkně vytisknuto, nově přeloženo, ale i drobné mušky se tu najdou. Docela velkým problémem je cena, protože dát za knihu, která má něco přes dvě stě stránek (v každé knize jsou i další příběhy), 60 dolarů, je docela pálka, zvlášť, když se jedná o zmenšený formát. Nejdřív jsem to těžko vydýchával, ale ty příběhy jsou tak dobré, že investice nelituji. A vzhledem k tomu, že scenáristickým hostem ve třetím svazku bude sám Federico Fellini, vypadá to, že budu Manara Library dál kupovat.

* My máme díky Miloši Macourkovi kouzelné utržené sluchátko, Američani zase budku s kouzelným ciferníkem. Stačí jen vytočit písmeno H jako hrdina a dotyčný se promění v náhodného superhrdinu. Původní sérii nakladatelství DC si teď vzal na starosti britský spisovatel moderní fantasy China Miéville. Těžko říct, jak se mu scénáristicky povede, prostor několika sešitů je přece jenom něco jiného než sáhodlouhé romány vyprávěné bohatým popisným jazykem. Pro všechny případy je série Dial H ještě jištěna obálkami Briana Bollanda, které mi evokují staré dobré Invisibles Granta Morrisona, který pochází stejně jako China z britských ostrovů a je taktéž plešatý. Takže by to nemuselo být špatné.

1 komentář u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Haló, tady Manara“

  1. forming je to vytvarne to najlepsie za posledne roky na komiksovej scene a oplati sa to kupit, v tej knihe od nobrow to vyzera uplne inak…

Komentáře nejsou povoleny.