PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Duchové a hvězdy

* Čas je hyperaktivní fracek, který ne a ne zastavit. Stejně tak ale neustává ani příděl nových komiksů. „Už nečtu, už jenom tupě stohuju,“ odepsal mi onehdy Štěpán Kopřiva, když jsem ho prosil o nějaký text. Vím přesně, co myslel. Tenhle týden mi přistálo na stole devět balíků z Book Depository a popravdě řečeno jsem z nich stačil přečíst asi padesát stránek. A to ještě byly stripy. Doma jsem je ale už MUSEL mít, chápete. Pro ten pocit. Pro ten pohled na knihovnu, do které jsem je samozřejmě ještě nezařadil. Nebyl čas.

Když si člověk uvědomí, že v životě nepřečte tolik komiksů, neuvidí tolik filmů, neuslyší tolik hudby, a nestihne tolik seriálů, kolik by chtěl, může to být dost depresivní osvícení. A začne si vybírat. Takže abych vás neokrádal o čas, dnes o aktuálních titulech, kterým v budoucnu rád nějakou hodinku obětuju, nebo jsem již v minulosti obětoval.

* NonNonBa: Kolegové z Komiksária, kteří jsou více sečtělí v oblasti mangy, se na tenhle titul moc těšili. Jeho autorem je devadesátiletý klasik Shigeru Mizuki, jenž už se pomalu stal součástí japonského duchařského folkloru, o němž právě NonNonBa vypráví. Mizuki vzpomíná na svou babičku a dětská setkání se světem nadpřirozena. Je to první manga, která vyhrála hlavní cenu v Angoulême. Anglicky ji vydává Drawn & Quarterly.

* Mysterious Traveler – The Steve Ditko Archives Vol. 3: Snad nikdo v historii amerického komiksu nevěnoval takovou péči rukám jako Steve Ditko. Expresivní gesta a přehrávající postavy se hodily hlavně k jeho hororovým příběhům, které vycházely ještě před zavedením Comics Code Authority, takže jsou občas dost znepokojivé. Fantagraphics vydává již třetí soubor z 40. a 50. let, z něhož je opět patrné, že Ditko předběhl svou dobu (všechny ty formální triky a netradiční řešení stránek) a nedal komiksu jen slavné příběhy Spider-Mana a Doctora Strange.

* Superman – Rudá hvězda: Pravá „millarovka“ u nás naposledy vyšla v roce 2010, a byl to nářez. Neboli Kick-Ass. I v novince od BB/artu si skotská superhvězda a „one-man industry“, jak Marka Millara krásně nazval blog ComicsBeat, klade oblíbenou otázku „co by kdyby“. Co kdyby Supermanova raketa nehavarovala ve Spojených státech, ale v Sovětském svazu? V minisérii nominované na cenu Willa Eisnera vystupuje i Kennedy nebo Stalin. Jestli se vám líbil alternativní svět z příběhu Mrtvý nebo živý, ani nápady v Rudé hvězdě vás nejspíš nezklamou.

* Anin duch: Ochutnávku z nejaktuálnějšího komiksu pro mládež neservíruje žádné osvědčené komiksové nakladatelství, ale otrkávající se Argo. Autorku Veru Brosgolovou jsme již představili a přidali jsme krátký rozhovor se spisovatelem a toho času překladatelem komiksů Milošem Urbanem.

* Storm 10: Kroniky Pandarve – Piráti z Pandarve: Pamětníci si kreslíře Dona Lawrence a jeho sérii Storm budou pamatovat z prvního čísla Comics Areny z roku 1993. Pod křídlem CooBoo teď vyšlo celé album z řady, která je známá napříč Evropou (vyšla holandsky, italsky, francouzsky, španělsky, portugalsky, řecky, finsky, dánsky nebo chorvatsky). Smělý krok mediálního domu Albatros, kterému se nejspíš evropské série vyplácí… Brit Don Lawrence navíc stál na pomezí Evropy a Ameriky, inspirovala se u něj vlna kreslířů, mezi nimi třeba Brian Bolland nebo Dave Gibbons.