PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Saudek neuteče, vždyť je v kómatu

* Osud Káji Saudka je jedním z nejtragičtějších v komiksovém světě i ve srovnání se smutně dožívajícími legendami ve Spojených státech a tahanicemi o autorská práva. Člověku nemůže nebýt líto kreslíře, jenž se sice stal velikánem, ale jen v jedné malé zemi. O skutečně svobodnou a bohatou kariéru ho připravilo místo narození, které si sám nemohl vybrat. A to ani nemusíme příliš pitvat notoricky známou epizodu z roku 2006 a její komatické následky.

Samozřejmě nevíme, co by se stalo, kdyby Saudek žil na mapě víc vlevo nebo emigroval přímo do Ameriky. Mohl se stát přistěhovaleckým Kirbym, mohl propadnout drogám, mohl být superhrdinským Crumbem, nebo ho mohl ve dvaceti srazit autobus. Nicméně „co by kdyby“ už v tomto případě patří pouze do fabulací z komiksové řady What if (stejně jako toto zasnění).

Ať už je Saudek přeceňovaný, nebo ne, je milé, že má Česko alespoň jednu skutečně zásadní osobnost komiksu, jejíž jméno je ve společnosti známé a která má dodnes zástupy obdivovatelů, sběratelů a věrných fanoušků. A nakladatelé toho snad časem využijí (ne zneužijí), až se Saudek odebere za Ladou, Sekorou či Foglarem. Teď přece nemá cenu vydávat Saudka, nic se kolem něj neděje. Až oficiálně zemře (co je to za život, když si nemůže špinit polštářky prstů od barvy nebo okukovat holky v letních šatech?), titulky ve stylu Zemřel Kája Saudek, král českého komiksu dožil na přístrojích budou mít na výtisky v obchodech podobný účinek jako dezintegrační paprsek. Doufejme.

Všechny příběhy restaurované Filipem Konečným dostanou odpovídající komplet pro plebs, pro sběratele se přichystá velkokniha ve stylu Artist Editions od IDW. Ale příprava nesmí trvat příliš dlouho, musí tomu ještě pomoct mediální otřes. Aby mohly vycházet titulky ve stylu Vyšel posmrtný Saudek, král českého komiksu dožil na přístrojích.

Smrt prodává, ať už lapí člena Beastie Boys, Michaela Jacksona nebo Simonu Monyovou. A na nakladatele se nesmíme zlobit, že vyčkávají. Vždyť knižní, potažmo komiksový trh není zas tak strašně lukrativní. Ale doufám, že jakmile ta příležitost nastane, napíšou si chytrý byznys plán. Saudkova smrt by se proměnila v druhý život.

* Nakladatelé už se dávno naučili sladit vydávání komiksů s jejich filmovými adaptacemi. BB/art tento trend potvrdí 11. července, filmu Temný rytíř povstal bude předcházet titul Batman a syn, v němž jsou sesbírané první sešity propletené netopýří ságy od slovutného Granta Morrisona, považovaného za největšího žraloka brázdícího střední proud. (Sérii Batman psal mezi lety 2006 a 2010, ale vliv na Bruce Waynea má dodnes.)

Od nakladatelství je to volba velmi zvláštní a zajímavá, z hlavy mě nenapadá jiná superhrdinská řada (z těch klasických), která by byla tak složitě konstruovaná a odkazující k dávno zapomenutým událostem. Navíc ke komplexnímu zážitku by se hodily i (mini)série Final Crisis, The Return of Bruce Wayne, Batman & Robin a Batman Incorporated. Morrison rozvíjel svůj záměr několik let a bez ohledu na to, jak moc (ne)uspěl, zkrátka budoval jeden obří příběh. Což je také důvod, proč se časem stal absolutně nepřístupným pro nové čtenáře.

Morrisonovi by strašně moc slušel omnibus, zrovna nedávno něco takového u DC vydali, akorát to nazvali jinak

Reklamní vsuvka: Porovnání Morrisona a zrestartované série od Scotta Snydera najdete za měsíc v časopisu Pevnost 08/2012. V aktuální sedmičce se pro změnu dočtete, co se posledních pět let dělo s řadou The Amazing Spider-Man. Obě série jsem v minulých týdnech a měsících načítal, přičemž u Morrisona prospělo, že to nebylo poprvé. I došel jsem k zásadnímu poznatku, v čem se hrdinové liší: Spider-Man rád mluví o tom, jak ho lidí mlátí. Batman rád mluví o tom, jak mlátí jiné lidi.

* Zdá se, že zatímco filmové trendy diktuje Marvel, komiksové velení zůstalo u DC Comics. Jejich restart inspiroval úhlavní nepřátele k něčemu podobnému s názvem Marvel NOW!. Výhodou takových projektů je, že alespoň ze začátku sázejí na zářná jména a ne vyplňovače panelů z druhé až třetí ligy. Víc obrázků od filipínské břitvy s logem Jerome Opeña a regulérní návrat Johna Cassadaye? Ano, prosím. Aspoň jako předkrm před něčím „kreator-óund“, jak se teď říká.

* A když jsme u těch autorských děl, tak u Marvelu neprodloužil exkluzivitu jeden z největších talentů a vůbec nejzajímavějších výtvarníků současnosti. Paolo Rivera opouští Daredevila, nejstylovější řadu s červenobílým logem. Věnuje se vlastnímu komiksu, na který láká tímhle obrázkem. To samé udělal na konci minulého roku i Marcos Martin, s nímž sbírali tolik pochval a nominací (nejčerstvěji na Harvey Awards), že už by se jim na to hodilo samostatné účetní oddělení.

Ani tak se Daredevil nemusí bát, zůstává Chris Samnee a zahostuje si i pop-artový Mike Allred.

5 komentářů u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Saudek neuteče, vždyť je v kómatu“

  1. Batman And Son > The Black Glove > Final Crisis > R.I.P. > The Return of Bruce Wayne > Time And The Batman > Batman & Robin > Batman Incorporated – a ještě je to mezi sebou kontinuálně propletené i s díly jiných autorů, ale pořád je to sakra dobré.

  2. Káju jsem měl tu čest znát osobně….nebyl to génius. Byl to zručný kreslíř, ale ne génius….Mnoho lidí v Česku vůbec netuší, že mnoho kreseb, postav a situací Saudek obkreslil z amerických časopisů „Eerie, MAD, Creepy, Blazing Combat, The House of Mystery….“, a dalších, (k nimž měl jako jeden z mála lidí v této zemi přístup, díky příbuzenstvu rozesetému po celém světě)…..Kopíroval od kreslířů jako byli skutečně geniální – Wallace Wood, Will Eisner, Jack Davis, Alex Toth, Frank Frazetta, Nestor Redondo, Richard Corben, Jack Kirby, Jean Giraud, a další…. V Americe jsou stovky velmi zručných kreslířů a těch opravdu geniálních tucty. Takže, Kája Saudek – skvělý, výborný, a čest jeho památce. Ale génius…….

  3. Rémy: Taky by mě zajímaly konkrétní případy, měl jsem v ruce několik čísel komiksové přílohy Los Angeles Magazine z Kájova archivu z konce 60. let a po pečlivém prohlédnutí jsem nenašel jedinou podobnost, až na Dicka Tracyho, citovaného vtipně v Muriel a andělé.

Komentáře nejsou povoleny.