Fury a syn: Vyšel příběh válečného drsňáka, kterého v USA střídá Jackson

UKÁZKA > Už Michael Jackson zpíval, že „je jedno, jestli jste černí, nebo bílí“. V posledních letech to občas dokazují i postavy od Marvelu, které střídají rasu, jako by to byly oboustranné šusťákovky. Dosud se tak dělo hlavně ve filmu, mafiánský boss Kingpin se kvůli Daredevilovi proměnil v Michaela Clarka Duncana, bystrozraký Heimdall zase v Thorovi vypadá jako bouchač Idris Elba.

Nakladatelství BB/art nedávno uvedlo na český trh druhý samostatný příběh Nicka Furyho s podtitulem Mírotvůrce. A to už je v podstatě rarita. Devět dní před americkou premiérou Avengers se totiž v šestém sešitu řady Battle Scars objevil nejen agent Coulson (do té doby oblíbený přihrávač z filmových marvelovek), ale také černošský seržant Marcus Johnson, který postupně ztratil vlasy i oko, stal se Samuelem L. Jacksonem a nahradil Furyho v hlavním vesmíru Marvelu.

Slavný herec a Jedi s růžovým mečem nejdříve posloužil Marku Millarovi coby model Furyho v alternativních Ultimates, ale pak se stal představitelem Furyho ve filmu. Postava Marcuse Johnsona, což je syn původního Furyho, má synchronizovat všechny existující varianty, aby diváci – kterých je zkrátka víc než čtenářů – nebyli zmatení. Nick Fury Jr. (podrobnější info) se také stal tváří virální kampaně k události Marvel NOW!, která má po vzoru restartu u DC Comics přiblížit komiksy mladšímu publiku. Tady si můžete přečíst, jak rozhodnutí obhajuje Tom Brevoort, jeden z viceprezidentů vydavatelství.

ENNIS SE DRŽÍ TRADICE

Mírotvůrce od Gartha Ennise a Daricka Robertsona je tedy návratem do – a nevěřil bych, že to někdy napíšu – šťastnějších hasselhoffských dob, kdy se Fury trošku podobal Mitchi Buchannonovi, ale hlavně byl věrný odkazu Stana Leeho a Jacka Kirbyho. Případně Jima Steranka, jehož kultovní Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D. z přelomu 60. a 70. let patří k nejvlivnějším komiksům historie a na dlouho definoval Furyho charakter a špionážní atmosféru. Hlavně díky pop-artovým prvkům a progresivnímu přístupu ke komiksovému jazyku.

Ennis pojal Furyho víc jako tragickou, vykořeněnou postavu, které nemůže žít bez krve a zabíjení (viz příběh Bůh ochraňuj válku). V Mírotvůrci se vrací do minulosti a ukazuje jeho zážitky z druhé světové války.

Komiksový symbol amerického militarismu aktuálně vystupuje také v Ennisově řadě Fury MAX, kde vítá čtenáře větami: „Bojuju a šu%#! jako zatracenej démon. Lížu válku, jako by to byl cukr.“ Tady je Fury opět nesmlouvavý, ennisovsky brutální a vulgární (samozřejmě samoúčelně) drsňák, který si doutník klidně zapálí o ohořelá těla protivníků a má tak blízko ke Komediantovi, jak si jen Marvel může dovolit. Příjemně staromódní a poctivý nádech dává komiksu kresba chorvatského výtvarníka Gorana Parlova, jenž v sobě má něco z klasiků Jordiho Berneta i Joa Kuberta.