SOBOTNÍ ZÁPISNÍK: Morrison nechal poletovat poníky i sperma, Kota mají v Reflexu

* V komiksu Happy! padne šestasedmdesátkrát slovo fuck a jeho obměny. Nebavíme se o celé řadě nebo grafickém románu, ale o prvním sešitu stejnojmenné minisérie. Jsou tu i mafiáni, záporní policisté a nechutnosti, čili tradiční Garth Ennis. Až na to, že příběh drsného bývalého detektiva Nicka Saxe, kterému jdou po krku, napsal Grant Morrison. Což poznáte třeba tak, že sešit začíná sexuální scénou mezi prostitutkou v obleku anděla a úchylem, který je navlečený v kostýmu krevety.

Happy! je jedním z nejočekávanějších komiksů letošního roku, protože Morrison poprvé od dob Spawna dělá pod Image Comics a premiérově spolupracuje s kreslířem Darickem Robertsonem, který mohl zužitkovat svůj smysl pro humor i pro rozprsknuté mozky. Nejzábavnějším prvkem má být kontrast mezi drsňáckou mluvou/násilím a imaginárním stvořením, které se začne Saxovi zjevovat a vypadá jako retardované dítě králíčka Azurita a My Little Pony. Happy! je komiks, v němž pozorujeme bezdomovce, který zvrací a ve stejnou chvíli je očůráván psem, v němž poletuje roztomilý poník i sperma. První číslo komiksu Happy! potvrzuje Morrisonův slib, že jeho prostřednictvím bude ventilovat věci, které se v něm nahromadily během superhrdinského období.

* Kreslíř Dave Stevens zemřel dřív, než se mohl stát zasloužilým klasikem. Rozhodně se na něj ale nezapomnělo. O jeho odkaz se svědomitě starají u IDW, kde vyšel kompletní Stevensův Rocketeer v několika verzích nebo antologie, do které přispěli Stan Sakai, Bill Sienkiewicz, Kyle Baker, Darwyn Cooke, Michael Golden a další uznávaní tvůrci. Nyní vychází monografie Dave Stevens: Covers & Stories. Ta je plná obálek, krásných žen i nedokončených a nikdy nepublikovaných příběhů mimo svět Rocketeera.

Tuhle knihu si ale musíte zasloužit. Nejdřív totiž musíte zjistit, jestli už je vůbec k mání. Amazon a Book Depository hlásí datum vydání 9. října, nakladatel se už před čtrnácti dny tvářil, jako by byla na pultech, a ComicList ji měl v seznamu až tento týden, čehož se chytili i blogeři a komiksová média.

* Ještě k IDW. Čerstvým přírůstkem do jejich fetišistické Artist Edition je Kubertův Tarzan, kterého česky vydal BB/art. Akorát tenhle je vytištěný ve velikosti Kubertových originálů, kterým se mají stránky co nejvíc přiblížit, a stojí 125 dolarů. Z každého prodaného kusu jde 50 dolarů na stipendijní fond zřízený na Joe Kubert School of Cartoon Art.

* Scenáristu Aleše Kota pomalu objevují i česká média, po zprávě na iDNES mu čtyři strany věnují v aktuálním Reflexu 39/2012. Profil od Dareka Šmída, mimo jiné překladatele Transmetropolitanu, odhaluje zase další střípky z Kotovy cesty k Image Comics.

* Název a obálka komiksu The Tower Chronicles: GeistHawk evokují, že se s ním někdo opozdil asi tak o šestnáct let. Ale vůbec to nevadí. Řízků, kteří by se mohli mračit na plakátu s mottem „Žije, aby zabíjel mrtvé“, v poslední době moc není, když zrovna v kině neblbnou Expendables nebo si nezapnete Gears of War. John Tower je v tomhle ohledu stará škola: Pěsti má větší než hlavu a všechno, co z jeho obličeje potřebujete vidět, je naštvaná čelist, která by si mohla zahrát na skřípanou klidně i s panty Hellboye. S ním má ostatně Tower podobné zaměstnaní, taky vyšetřuje nadpřirozeno a likviduje démony, upíry a „živé duchy“ v moderním světě.

Autory alba, které bude mít tři pokračování, jsou Matt Wagner a Simon Bisley, jenž bude zřejmě hlavním důvodem, proč se o tohle dílo zajímat. Časy Bodycountu nebo Sláina jsou pryč, výtvarník, který obdivuje Frazzetu, Dalího nebo Williama Turnera, se dostal od načmáraných výtrysků šílenství k vizuálu, který je na jeho poměry až elegantní. Konkrétně u The Tower Chronicles mu pomáhá i kolorista, protože dal komiksu malovaný výraz, přestože Bisley odevzdal „jen“ práci tužkou. Však to sami porovnejte tady a pak tady. Komiks je teprve druhým titulem Legendary Comics po Millerově Holy Terror.

* U nakladatelství Dokořán vydali logický bestseller Logikomiks.

* Robert Crumb měl 30. srpna devětašedesáté narozeniny. Za dodatečný dárek, nebo naopak předčasnou oslavu kulatých sedmdesátin, můžeme brát luxusní edici Robert Crumb: Sketchbooks 1982-2011. Žijící symbol undegroundového komixu sám vybral svoje nejlepší skici, doodly a další zajímavé materiály z deníků a skicářů, které si celý život vede. Box od Taschen obsahuje svazky 7 až 12, dohromady čítají 1344 stran. Zaplatili byste za něj rovných tisíc dolarů (čili přes 19 tisíc korun). Nebo si ho přejte k nějakým kulatinám.

* Když ještě tuzemský magazín Crew v 90. letech dokázal překvapit dravými věcmi, objevila se v něm postava samozvané anarchistky se zoofilními sklony, která nedá ani ránu bez svého tanku. Někdo si ji může pamatovat coby Pancéřovou holku díky jedné z nejbizarnějších filmových adaptací komiksu, příznivci Alana Martina a Jamieho Hewletta jí samozřejmě neřeknou jinak než Tank Girl. U Titan Books právě vychází Hole of Tank Girl, krabice za 75 liber (cca 2300 korun) ukrývá 352 stran restaurovaného materiálu od původního tvůrčího dua. Vydání slibuje různé doplňující materiály, jeden ztracený příběh nebo první nové Hewlettovu dílo s Tank Girl za posledních patnáct let, které strávil hlavně s kreslenou kapelou Gorillaz.

1 komentář u „SOBOTNÍ ZÁPISNÍK: Morrison nechal poletovat poníky i sperma, Kota mají v Reflexu“

Komentáře nejsou povoleny.