Guibertův komiks připomíná válečného Fotografa, podívejte se na ukázky

UKÁZKY > Práci válečných fotoreportérů známe hlavně z dvoustran v časopisech nebo z výstav jako World Press Photo. Francouzský komiks Fotograf, který právě vychází česky u Meandru, ukazuje i to, jak vypadá realita za hranicemi hledáčku. A především, kdo mačká spoušť.

Titul pasuje k žurnalistickým komiksům Joea Sacca nebo cestopisům Guye Delislea, jehož Barma měla podtitul Na cestách s Lékaři bez hranic po Myanmaru. Se stejnou organizací putoval do Afghánistánu titulní fotograf Didier Lefèvre v osmdesátých letech, když v zemi probíhala Sovětská válka. Jeho deníky zpracoval Emmanuel Guibert do podoby netradičního komiksu, který kombinuje kresbu se sériemi fotografií.

Zatímco v Alanově válce se Guibert téměř slovo od slova držel vzpomínek válečného veterána, při tvorbě Fotografa dostal od Lefèvrea naprostou svobodu, takže s jeho snímky, zápisky a dalšími materiály starými osmnáct let nakládal podle vlastního uvážení. Oba se ostatně znali už od mládí. Když bylo Guibertovi 14 let a Lefèvreovi 21, bydleli ve stejném pařížském domě.

Fotograf byl poctou humanitárním pracovníkům po celém světě, dnes je zároveň pomníkem Lefèvrea, který zemřel v lednu 2007 na infarkt, bylo mu 49 let. Ve stejném měsíci dostal Fotograf ocenění v Angoulême, v roce 2010 k němu přidal cenu Willa Eisnera v kategorii Nejlepší americké vydání zahraničního materiálu.

3 komentáře u „Guibertův komiks připomíná válečného Fotografa, podívejte se na ukázky“

  1. to vypadá moc dobře, hned jak jsem to viděl, už jsem tím listoval….kupuji (nebo si nechám koupit) co nejdříve;-)

  2. dobrá zpráva, ale chtělo by to více takových kvalitních francouzských komiksů

  3. vůbec jsem o tomhle dílku netušil, včera jsem na knížku náhodou narazil v knihkupectví, po prolistování jsem neváhal a nelituji. skvělé propojení kresby a fotek, silný příběh, doporučuji

Komentáře nejsou povoleny.