Enki Bilal vyhrál svoje mistrovství. Aukce vynesla přes 30 milionů korun

GALERIE > V pařížské aukční síni Arcturial se letos konalo už několik aukcí zaměřených na komiks. Všechny přesvědčivě dokázaly, že ve Francii rozdíly mezi komiksovým a jiným výtvarným uměním tají jako led na sluníčku a pro sběratele je velké jméno komiksového autora stejnou zárukou dobré investice nebo vkusného obohacení sbírky jako jméno mnoha předních malířů.

Částky, které na aukcích padají, si asi český komiksář spíše než se stavem vlastního konta spojí s mediálními zprávami o drobnějších průšvizích naší státní správy, případně stavem polic ve sklepě Davida Ratha, v následku čehož pomíjí jakákoli naděje, že by někdo z nás podobný artefakt kdy vlastnil. Na druhé straně můžeme být spokojení, že se hroutí další zdi starého ghetta a komiks se na cestě k všeobecnému uznání posunul zase o fous dál.

Prvních několik aukcí vypadalo tak, že šlo o sto až sto padesát položek od nejrůznějších autorů a kromě výtvarných děl se jednalo také o raritní knižní a časopisecká vydání, ba i figurky a podobně. V pondělí 29. října ale proběhla aukce, která se podobá klasickým aukcím výtvarného umění – byla zaměřená na jednoho autora a jeden typ jeho tvorby. Prodávalo se patnáct pláten Enkiho Bilala (*1951). Prodala se všechna a jejich průměrná cena, račte si protřepat uši, se blížila ke 100 000 eur (2,5 milionu korun). Například položka číslo 3 s názvem La Folle du Roi se prodala za 175 600 eur (asi 4,4 milionu korun). Celková utržená suma dosáhla 1 450 000 eur (přes 36 milionů korun), informoval server deníku Le Figaro.

Aukční sál byl plný a zájemci si vydražená díla odvezli na tři různé kontinenty: do Evropy, Severní Ameriky i do Asie. „Když uvážíme, jaká je ekonomická situace, jedná se bezpochyby o velký Bilalův úspěch,“ poznamenal k tomu vedoucí dražby Eric Leroy.

Sám Bilal, kterému v žilách koluje česká krev po matce (viz diskuse), tvrdí, že byl „nervózní jako fotbalista těsně před koncem finále mistrovství světa“. I pro autora takových skvostů, jako jsou Lovecká výprava (Partie de chasse) nebo u nás vydaná trilogie Nikopol, se bezpochyby jedná o skvělé uznání jeho uměleckých kvalit. Uznání navíc brzy doplní výstava jeho prací v Louvru, která proběhne od 19. prosince 2012 do 18. března 2013.

I mimo komiks je dnes ve Francii pramálo žijících a tvořících výtvarníků, jejichž díla by dosahovala tak vysokých cen.















9 komentářů u „Enki Bilal vyhrál svoje mistrovství. Aukce vynesla přes 30 milionů korun“

  1. Povzbudivá zpráva. Jen drobná poznámka – pokud vím, Bilalova matka pocházela z Karlových Varů. Opravdu to byla Slovenka?

  2. No, všude na webu se uvádí, že to byla Slovenka. Ale třeba původní zdroj napsal místo Czechoslovak jen Slovak a odtud vznikl ten mýtus. Nějaký zdroj na ty Karlovy Vary?

  3. Tady to třeba Bilal přímo říká v rozhovoru:
    http://www.regard-est.com/home/breve_contenu.php?id=47
    A taky mi vyprávěl Karel Zeman (tedy snad si dobře vzpomínám, že to byl on), že když byl Bilal na začátku 90. let v Československu na návštěvě, byl se v Karlových Varech podívat, protože odtamtud pocházela jeho maminka.

  4. kerporak: obávám se, že to nemohl být Karel Zeman, protože ten zemřel 5.4.1989. Ale raději bych to dál neřešil.

  5. keporkak: omluva poslední dobou komolím cizí nicky

  6. Mr. Terrible: Jak píše Martin – ono Karlů Zemanů je opravdu víc :)

  7. Frekventované české příjmení:) Aspoň jsem si doplnil znalosti.

Komentáře nejsou povoleny.