PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Generace, která založila comix, pomalu odchází

* Ve středu 28. listopadu umřel v San Francisku Spain Rodriguez. Tenhle rodák z Buffala ve státě New York (narodil se 2. března 1940) patřil k důležitým postavám undergroundu, i když jsme u nás měli dost smůlu a poznali ho jen jako autora agitky Che.

Rodriguezova angažovanost však vyrůstala z kořenů z 60. let (vždyť jeden z jeho hrdinů, Trashman, byl od počátku agentem „šesté internacionály“). Spain je autor spojený s první dekádou undergroundu a společně s Robertem Crumbem, Victorem Moscosem, Rickem Griffinem, S. Clay Wilsonem, Robertem Willsonem a Gilbertem Sheltonem dělal dlouhodobě na společném časopisu Zap Comix, což byl a je ten nejúhelnější kámen celého comixu a velký třesk undergroundu vůbec. Ve srovnání s ostatními ze Zapu byl Spain rozlišitelný svou „hranatou“ kresbou. I jeho náměty vycházely z poněkud odlišných pozic od ostatních. Chyběla mu hravost Crumbových a Sheltonových postav, nevyžíval se v psychedelii jako Moscoso a Griffin, neuměl dokonale kreslit jako Willson a jeho vlastní pornografické výjevy nedosahovaly té nejbrutálnější podobě Clay Wilsona.

Doplňoval ale tuhle šestici dokonale. Byl originální v námětech, nebál se politických ani hodně osobních témat, která zpracovával dřív než se staly standardem v grafických románech 90. let (sebrány vyšly v booku My True Story, který vyšel v roce 1994 u Fantagraphics). Jeho násilné scény (rvačky, zabíjení) jsou syrové a nekašírované, mají jinou výpověď než zápolení superhrdinů. V mnohém prokopal cestu Franku Millerovi nebo Brianu Azzarellovi. Byl oblíbený a přátelský, což dokazuje mimo jiné i stránka na The Comics Journal, kde se ke Spainovi vyjadřují nejrůznější osobnosti alternativního komiksu. Generace otců zakladatelů undergroundového comixu pomalu odchází.

* Lepší zprávy: psal mi Martin Gec z Aldente, že vycházejí česky Bradleyovi od Petera Baggeho. Jedná se o autorský výběr ze série Neat stuff, která vycházela v letech 1985–1989 (celkem 16 sešitů) a objeví se v ní poněkud pošahaná americká rodinka Bradleyových. Bagge je hodně vtipný, a z rodiny Bradleyových vytáhl nejstaršího syna Buddyho, který se stal tahounem série Hate, jež patří k nejvýraznějším alternativním sériím 90. let.

* Dlouhodobě se nic nedělo a najednou se všichni zbláznili a píšou o historii českého komiksu jak vzteklí: po knize Heleny Diesingové Český komiks 1. poloviny 20. století vychází kolektivní monografie k výstavě Signály z neznáma, následovaná knihou Olgy Bezděkové Po stopách kreslených seriálů. Mor na vaše předvánoční peněženky!

* Pár novinek z ciziny: Jon McNaught vydal u Nobrow komiks Dockwood, který vypadá hodně pěkně. Vyšlo čtvrté číslo novin The Comix Reader. V nově založené The Library of American Comics Essentials v nakladatelství IDW vychází Herrimanův sebraný strip Baron Bean, který vznikal ještě před Krazy Katem v letech 1916–1919. Následovat mají Polly and her Pals od Cliffa Sterretta a The Gumps od Sidneye Smithe. A nejkrásnější je na tom formát: 10,7 krát 27,9 cm… A jedna novinka od nás: V nakladatelství Torst vydali souborné vydání Spiegelmanova Mause. Teď by mohl přijít ještě MetaMaus

1 komentář u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Generace, která založila comix, pomalu odchází“

Komentáře nejsou povoleny.