PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Hodnotíme Fanouše po hmatu

* První letošní zápisník je tu a já si dovolím aspoň malé shrnutí loňského roku na Komiksáriu. To velké bude až v naší tradiční výroční anketě, která se už pilně chystá. Komiksárium zažívá neustálý nárůst čtenářů, což je na jedné straně potěšující, na druhé i náročnější. Chceme daný standart udržet, což nejde zas tak úplně samo, nicméně na základě loňské anketu už pomalu rozjíždíme kroky, které snad budou prospěšné pro nás i čtenáře.

Hned příští týden na vás vykoukne čerstvá nabídka originálních ilustrací Dana Černého za příznivý peníz a ještě nahodím drobnou anketu k limitovaným tiskům komiksových autorů, aby jejich výsledná podoba co nejvíce odpovídala vaším představám.

Slušelo by se zveřejnit i finanční zprávu za loňský rok, která je opravdu stručná. Díky ziskům z vydraženého výtisku Pokuse a Omyla a prodeje kresby od Jirky Gruse končíme v plusu, který nám umožní zaplacení hostingu na tento rok.

* Za sebe bych tu dal ještě výsledky prodejů Pokuse a Omyla. Celá náklad je už prakticky rozprodaný a sešit si na sebe dokázal vydělat, takže těm, kdo si sešit koupili, patří dík.

valentina_crepax

* A teď už do světa novinek z komiksu. V tichosti a bez publicity vyšel komiks Valentina and the Magic Lantern od legendy erotického komiksu Guida Crepaxe. Toho osobně považuji za jednoho z nejlepších kreslířů erotiky vůbec a autorovo rané dílo s příběhy reportérky Valentiny se vyznačuje jemnou kresbou ve snových kulisách a rafinovaných kompozicích.

posledni_kochalka

* K poslednímu dni loňského roku skončil můj oblíbený denní autobiografický strip American Elf od Jamese Kochalky. Způsob, jakým autor dokázal prakticky každý den vystihnout svou rodinu a své okolí, aniž by působil dojmem, že se stále opakuje, mě dokázal často nadchnout. Kochalka dokázal být někdy dost otevřený i u nepříjemných věcí a nedělalo mu problém často sestřelovat sám sebe. Ale možná to fungovalo i jako autoterapie. Nebude mu to chybět?

* Konečně jsem si koupil Fanouše od Dana Černého. Přiznám se, že jsem si ho sehnal až v povánoční slevě jednoho knihkupectví a cena 160 Kč mi už přišla ok. Jediný problém u téhle knihy není v obsahu, ale ve formě. Útlá knížečka je rozměry i rozsahem podobná italským Bonelliho klasikám, které tu jednu chvíli vydával Nový komiks. Jenže Fanouš mi přišel vydaný až moc ošizený – tenký papír uvnitř i na obálce nepůsobí v ruce dobře. Tlustší papír horší kvality by myslím tomuto příběhu slušel víc. Chybí zde pocit té správné „pulpovosti“.

Chybka nastala i obálky, která je celá jaksi žlutozelená bez jakéhokoliv kontrastu a nevyniká. Pak se přiznám, že mám problém vytáhnout z kapsy tu dvousetkorunu na podporu českého autora, i když se jedná o zdánlivé drobnosti. Ale nenechte se zmást, obsah už je jiná třída. Dan Černý opravdu umí (ukázky zde) a nemá tu, co se žánru týče, konkurenci. Příběh je správně ztřeštěný a bravurnost kresby je sice u Černého standardem, ale nikoliv samozřejmostí. Takže jo, kupte to.

3 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Hodnotíme Fanouše po hmatu“

  1. A s nevhodností zvoleného papíru souhlasím, ale ještě víc mě zklamal malý formát.
    Komiks jako takový se ale povedl, chválím.

  2. Přečetl jsem si ten rozhovor a to co říkáš o současných českých komiksech bych tesal do kamene. Samá výstava, ale číst se to nedá.

Komentáře nejsou povoleny.