Vyjde kus komiksových dějin. Netopejr uzavře smlouvu s Bohem

Je na čase odpustit Netopejru, že téměř zařízl Mýty a Lucifera (naštěstí je přebírá Crew), protože připravuje jednu ze zásadních publikací roku 2013. Již dříve nakladatelství představilo českým čtenářům dílo Willa Eisnera, jenž patří k nejdůležitějším osobnostem komiksové historie. Po Židu Faginovi a Spiknutí ale teprve nyní přichází první liga, ten Eisner.

Čili autor se sklony k moralizování a melodramatu, ale taky bravurní vizuální vypravěč, který si zasloužil přezdívku Orson Welles komiksu. Člověk, který přemostil alternativu a hlavní proud. Ikona, jejíž jméno nesou nejznámější ceny komiksového průmyslu. Učitel a propagátor komiksu jako svébytného média. Mentor Franka Millera, který si do Sin City vzal pověstný Eisenshpritz z Eisnerových příběhů – onen nikdy nekončící, těžký a osudový slejvák, který připomíná hustou omáčku. Prostě TEN Eisner.

Richard Podaný totiž překládá slavnou Smlouvu s Bohem. Navíc půjde o kompletní volnou trilogii v jednom svazku, který kromě knihy A Contract with God z roku 1978 obsahuje také „pokračování“ A Life Force (1988) a Dropsie Avenue (1995). 500 stran prosím pěkně. Originál vyšel po Eisnerově smrti v roce 2005.

Když Smlouva s Bohem vyšla poprvé, Eisnerovi bylo už 61 let. Bylo to po období, které se u něj označuje jako „ztracené roky“. Poté, co ve Spiritovi předběhl dobu a pravidelně rozšiřoval možnosti, jakými může komiks vyprávět příběh, se vytratil. Od druhé světové války tvořil kreslené manuály pro americkou armádu a až do roku 1971 byl kreativním ředitelem a kreslířem v časopise PS, The Preventive Maintenance Monthly. Tam kreslil příběhy jako Sladkých šestnáct nebo Jak vysvléct vaše zlatíčko, což nebylo lehtivé čtení pro osamělé vojáky, ale návody k pušce M16. Ani preventivní údržba v Eisnerově podání nebyla suchopárná, jeho kreativitu připomíná i loňský výbor PS Magazine: The Best of The Preventive Maintenance Monthly.

Eisner si tvorbou pro armádu zajistil dobrý plat a dospělé publikum, po němž vždycky toužil. Tahle ambice se zosobnila ve Smlouvě s Bohem, která mu umožnila vyprávět o vážnějších tématech. Do historie vstoupila použitím termínu grafický román. Eisner s ním nepřišel jako první, ale podstatně napomohl jeho rozšíření a bohužel i oné snobské variantě, která tuze ráda za slova grafický román schovává „ty obyčejné“ komiksy. Prakticky nelze mluvit ani o románu, Smlouvu s Bohem tvoří čtyři povídky spojené jedním činžákem v Bronxu 30. let minulého století. Titulní příběh židovského přistěhovalce, jenž se celý život choval co nejlépe, aby se zavděčil Bohu, ale stejně přišel o svou malou dcerku, je z části autobiografický. Eisner až v předmluvě ke kompletní trilogii (napsal ji v prosinci 2004, v lednu zemřel) poprvé veřejně promluvil o tom, že mu šestnáctiletá dcera zemřela na leukémii.

Dvě navazující knihy dotváří poctu New Yorku i pestrou mozaiku životních osudů nájemníků a nově příchozích obyvatel (promíchávají se Židé s Němci, Irové s černochy), s nimiž postupně přichází také mafie, drogoví dealeři nebo prostituce. Zatímco A Life Force je humanistická skládačka, která se ptá na smysl života a na to, co dělá člověka člověkem, Dropsie Avenue je podrobným místopisem celého sousedství.

5 komentářů u „Vyjde kus komiksových dějin. Netopejr uzavře smlouvu s Bohem“

  1. Dobrá, stopy, které jste nám zanechali – Žid, Rachot v Bronxu a ony obrázky slejváku… Mi nepomohly :)

    Těším se na to.

  2. Perfektní. Zase jednou něco co nesmazatelně patří do komiksové historie. Pro mne jasná koupě, jen opravdu doufám, že při těch 500 stranách to výjde v pevné vazbě a vůbec celkově v důstojném provedení, které tomuto počinu právem náleží.

  3. Mne je už jedno, či to bude pevná väzba, hlavne aby to konečne vyšlo.

  4. Tak jsem si po letech vzpomněl na tenhle článek. Strašně mě mrzí, že šla Smlouva s Bohem u Netopejra do kopru :( Nebo snad má Komiksárium nějaké jiné info?

Komentáře nejsou povoleny.