Superman slaví 75. narozeniny. BB/art ukáže, jak z něj Morrison udělal Springsteena

UKÁZKY > Celkem pět komiksů se Supermanem letos plánuje vydat české nakladatelství BB/art. Ediční plán si můžete připomenout tady. Hodí se to nejen kvůli očekávanému návratu Muže z oceli na filmové plátno, ale také proto, že se rok 2013 ponese v duchu oslav významného jubilea – série Action Comics debutovala před 75 lety, přesně 18. dubna 1938.

A právě řadu Action Comics chystá BB/art na konec tohoto měsíce. Svazek s podtitulem Superman a lidé z oceli obsahuje prvních osm čísel z řady, kterou v roce 2011 restartovali Grant Morrison a Rags Morales. Skotský scenárista rád svou vizi Supermana přirovnával k Bruci Springsteenovi, nešlo přitom pouze o netradiční Clarkův úbor v podobě džín a trička. Kdyby Neil Gaiman psal další Americké bohy, mohl by odhalit, že rocker s přezdívkou The Boss patří k velkým duchům Ameriky.

Skvěle to kdysi vystihl hudební kritik Daniel Konrád v Hospodářských novinách: „[Springsteen] nedá dopustit na americká auta a obyčejné holky, nestydí se pomodlit ani smeknout před vojáky a hlavně se vždy zastane toho nejobyčejnějšího človíčka. A byť Ameriku podrobuje stále přísnější kritice, nikdy nezapomene jedním dechem dodat, že když budeme táhnout za jeden provaz, uděláme si tu zemi lepší a po našem.“ To je Morrisonův Superman, který se vrací do Zlatého věku, kdy hrdina řešil i sociální a každodenní problémy Američanů. Přiletěl sice z Kryptonu, ale ve skutečnosti byl Born in the U.S.A.

Příběh se ve své době odehrával pět let před aktuálními událostmi ve vesmíru DC Comics, postupně ukázal Clarkovy začátky i jeho osvojení modrého úboru, ze kterého po dekádách zmizely červené trenky. Morrisonova sága trvala rok a půl a byla hodně roztříštěná, protože se často zapojovali hostující výtvarníci (naštěstí třeba Andy Kubert nebo Gene Ha) a především se různě skákalo v čase i prostoru. Dokonce i sem protlačil Morrison psychedelii a esoteriku. Po pitomoučkém Supermanově Utajeném počátku je tohle mainstream s tváří, který všechno polopaticky neservíruje až pod nos.

Bohužel je to stále kroužení kolem zásadního Morrisona. Když už se vydává jeho týmovka, musí to být JLA nebo New X-Men místo Doom Patrol a Invisibles. Když se vydává Superman, je to moderní Action Comics poplatný současnému stavu DC místo nadčasového All-Star Supermana. Zatímco Action Comics sleduje superhrdinovy začátky, v All-Star se Superman vyrovnává s posledními měsici života.










5 komentářů u „Superman slaví 75. narozeniny. BB/art ukáže, jak z něj Morrison udělal Springsteena“

Komentáře nejsou povoleny.