Po Crweconu: Albatros chystá 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

GALERIE > Albatros patří k nejproduktivnějším nakladatelům komiksů v Česku. Pod svými křídly má evropskou fantasy Thorgal, americký kult Peanuts, díky nadšení programového ředitele Ondřeje Müllera vycházejí i tituly jako Šmoulové nebo Leonardo.

Pravidelně se objevují komiksy českých klasiků, letos to bude výběr z díla Karla Franty. Chystá se i přehledová publikace vyzobávající 1001 zásadních komiksů historie.

Na sobotním Crweconu představil Müller budoucí plány Albatrosu a osvětlil situaci rozjetých sérií. Jak tedy bude vypadat výchova komiksářů v Čechách?

– Na začátku se Ondřej Müller vrátil ke vzniku odnože CooBoo (zkratka pro „cool books“), kde vychází Thorgal, Dobrodružství Pidilidí nebo Leonardo. Můžou se tam objevit odvázanější věci, zatímco tradiční značka Albatros si udržuje čistotu a politickou korektnost. Maminky a babičky píšou do nakladatelství, když padne ostřejší slovo nebo „facka na sále“, že to není pro děti a že by Albatros takové tituly neměl vydávat.

– Novou evropskou sérií pro mládež budou Les As neboli Velká esa. Komiks kreslíře a scenáristy Grega, kterého Müller považuje za jednoho z nejvlivnějších francouzských autorů historie, už vycházel česky v polovině 70. let v Sedmičce pionýrů. Tenkrát pod názvem Pivoňkova dobrodružství. První album v překladu Richarda Podaného se bude jmenovat Quentin Gentil a mistr uniků, vyjde 12. srpna.

– Nejúspěšnější je Leonardo, v září vyjde už sedmý díl. „Jedna česká televize koupila seriál, už kontaktovali překladatele Richarda Podaného kvůli zachování jmen. (…) Je to hodně počítačové, vytratila se skečovitost kresby. Nicméně pokud to podnítí zájem dětí o Leonarda, budu jen rád,“ komentoval Müller.

– Také zmínil, že se nakladatelství snaží spolupracovat s komiksovými kreslíři i na beletrii. Jiří Grus ilustroval například knihu Fotbalový sen, Nikkarin po Dračí polévce vytvořil obálku a vnitřní ilustrace pro knihu Jemně tajemně.

– Po Dobrodružstvích Ferdy Mravence , Otázkách detektiva Štiky nebo Nezbedných komiksech Josefa Lady vyjdou autorské komiksy Karla Franty. V souboru Karel Franta: Kniha komiksů budou mimo jiné Malý Vinnetou nebo Tarzan, synek divočiny, celkově knížka čítá 112 stran, vychází 21. října, opět na ní spolupracuje Tomáš Prokůpek. Franta si byl vědom síly Malého Vinnetoua, vytvořil kolem něj takřka merchandising – existuje dioráma, karty, desková hra ve stylu Člověče, nezlob se!. Usiluje se o to, aby ke knize byla přiložená desková hra a pravděpodobně i dioráma. „Chceme co nejvíc materiálu, aby to byla nejultimativnější publikace věnovaná Frantovi.“

– Na konci září vyjde publikace 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Přehledovou knihu dával dohromady uznávaný britský publicista a propagátor komiksu Paul Gravett, který by chtěl letos přijet na KomiksFEST!. Přizval si desítky spolupracovníků z různých zemí, včetně Tomáše Prokůpka. Už do originálu se tak z českých komiksů dostal Skutečný příběh Cílka a Lídy (podmínkou bylo, že titul musel mít anglické vydání). Pro české vydání se obětovaly některé komiksy ze Švédska či Japonska a doplnily se domácí komiksy jako Rychlé šípy, Čtyřlístek, Muriel nebo Alois Nebel, hesla napsal Prokůpek. Sám Müller s nadhledem upozorňoval, že úroveň textů kolísá podle autorů a že jako u každé podobné publikace můžou lidem chybět jejich oblíbené tituly. 960stránkový špalek nebude stát víc než 599 korun.

– Dotaz z publika zavedl řeč na Thorgala, se kterým je to u nás poněkolikáté nahnuté (už v roce 1990 vyšlo Dítě z hvězd u S.Press, tři alba vyšla v rámci Modré Crwe, v roce 2003 ho na chvíli oživil BB/art při postupně implodujícím boomu francouzských řad). Na začátku roku nám překladatel Richard Podaný napsal: „Albatrosí série jedou dál, něco hladce (Leonardo), něco méně (Gaston), něco je jako vždy boj o holý život (bohužel Thorgal).“ Nemilou zprávu o Thorgalovi potvrdil na Crweconu i programový ředitel: „Prodeje nejsou optimální pro velkou firmu, jako je Albatros, jsou na hranici rentability,“ uvedl Müller s tím, že severský hrdina ale zatím není mrtvý. Jako další album vyjde jedenáctý díl Tanatlokovy oči z takzvané jihoamerické série. Pokud Thorgal bude vycházet dál, vyplní se tak mezera mezi desátým dílem Země Qaa, který byl poslední od BB/artu, a čtrnáctým dílem Aaricie, kde začal Thorgala vydávat Albatros.

– „Docela dobré“ prodeje vykazuje Rahan. „Ale jde to strašně pomalu, dvacet nebo deset kusů do měsíce,“ prozradil Müller, který mimo jiné objíždí školy s besedou Jak číst komiks. S Rahanem se tedy teprve uvidí. Müller by se nejraději vrátil k prvním albům v černobílém provedení s dynamičtější kresbou. Petr Litoš z nakladatelství Crew, který se také panelu účastnil (Crew zmapujeme v rámci Vydavatelského panelu), se zeptal, kdo si vlastně Rahana v dnešní době kupuje. Na to Müller v nadsázce odpověděl, že asi „plešaté děti“.

Storm končí. Mix fantasy a sci-fi se nechytil, prodalo se 500 kusů, je potřeba prodat alespoň 2000 kusů, protože jsou pro Albatros drahá data. Müller hledal příčiny neúspěchu i v malbě Dona Lawrence. „Je tam jistá statičnost, která dnešnímu komiksu nesvědčí.“

– Situaci kolem Peanuts/Snoopyho rozlouskne nové filmové zpracování, které bude mít premiéru ke konci roku 2015, aby ladila s 65. výročím od prvního Schulzova stripu. Ve výběrech se bude pokračovat, ve hře jsou stále i kompletní soubory od Fantagraphics. Uvidí se podle filmu od 20th Century Fox Animation a jejich studia Blue Sky Studios (Doba ledová).

Šmoulové jsou v pohodě, akorát už nešmoulují na každém kroku. Místo „jdeme šmoulovat do lesa“ se jde prostě sbírat houby do lesa. „Sám jsem měl ke Šmoulům despekt, ale na festivalu v Angoulême jsem navštívil panel o Peyově dědictví. Tam to hodnotí velice kladně, třeba jako my Krtka od Zdeňka Milera. Šmoulové rozhýbali dětský komiks ve frankofonním světě.“

Foto: Martin Čuřík/Komiksárium












13 komentářů u „Po Crweconu: Albatros chystá 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete“

  1. Díky za podrobné shrnutí. Doufám, že je mrtvý jen Storm a série, na které řeč nepřišla (Gaston, Pidilidi) budou pokračovat.

  2. Alespon jedna dobra zprava a to,ze se pocita s Karlem Frantou.Celkove , uvital bych vice clanku o ceskem komiksu.T.Prokupek,M.Sixta,a podobni autori dlouho nic nenapsali…..Thorr

  3. Souhlasím, Storm zarmoutil, Karek Franta potěšil…

  4. Nerozumiem prečo, do 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete, nepridajú tie české komiksy do extra kapitoly a musia tým nahradzovať vo výbere iné. Myslím, že nikomu by nevadilo ak by tých komiksov bolo aj viac ako 1001.

  5. Keno: Protože kniha je mezinárodní soutisk, se kterým takhle hnout nejde.

  6. …takže se situace s vydáváním komiksů u Albatrosu spíše zhoršuje. Gaston a Pidilidi tedy kvůli kusovým prodejům na měsíc půjdou k ledu také – u nás jsem byl jediným kupujícím já od té doby, co přišli … :-/

  7. DAx : to je potvrzená informace od zdroje, že už to dali k ledu ? Přeci jenom Pidilidi vyšli teprve před 3 měsící, což ještě není snad tak dlouhá doba na odepsání serie.

  8. Poté, co jsem se už mockrát spálil, nekupuji žádné série, dokud není jisté, že se rozjedou celé. Storma, Gastona, Pidilidi, to vše bych moc rád kupoval, pokud bych měl jistotu, že nevyhodím peníze za torzo. Zatím jsem je nekoupil, a zdá se, že jsem udělal dobře.

    Počítám, že mě za to nebudete mít rádi :)

    Ale docela by mě zajímalo, jestli jsem vyjímka, nebo existuje významná skupina zákazníků, která to dělá jako já, a kterou by nakladatelství získalo, pokud by s tituly pokračovalo.

  9. Jarda: Tak to záleží, jestli je to série v každé knize uzavřená, jednohubka, humorné stripy na jednu stránku a nebo pokračuje. Storm v našem případě je problém, Pidilidi už tolik ne a Gaston je úplně jedno, ten už v Č(S)R ostatně vyšel dříve a též po různu, takže podle tohodle se řídím já. Poptám se v prodejně nebo pana interneta a mám jasno ;)

  10. Tohle je můj případ u Thorgala – čekám, jestli Albatros začne vydávat pěkně popořadě, tedy že znovu vydá i věci od BB artu a z modré crew. Příjde mi zbytečný mít doma 1., 2. a pak až 14. díl.

  11. ono vydat znova Thorgaly z modré crwe tak by byl konec … protože skončily v levných knihách. Takže pokud by se vydávali znova tak předpokládám, že až nakonec. Jinak Thorgal už tady vyšel 1-10 14-16, takže vydat jedenáctku je vcelku logický.

  12. Po Crweconu: Albatros chystá 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete: tak do toho jdu okamžitě hned jak to vyjde

Komentáře nejsou povoleny.