Sandman a jeho sourozenci prožívají Nekonečné noci, přečtěte si úryvky

UKÁZKY > Ve stejné době, kdy Sandman začal vycházet česky, se za oceánem netrpělivě čekalo na jeho návrat. Neil Gaiman tenkrát poprvé od konce série svolil, že se světem Věčných sourozenců ještě jednou projde v komiksové podobě a pomůže tak oslavit desáté narozeniny vydavatelství Vertigo, v jehož historii sehrál klíčovou roli. Na antologii Nekonečné noci pracoval dva roky se sedmi výtvarníky reprezentujícími nejrůznější přístupy ke komiksové formě.

Výjimečnou pozici Sandmana a jeho autora tenkrát dokládal zájem médií jako CNN, Forbes nebo USA Today. V té době přitom ještě nebylo tak běžné jako dnes, že by se komiksu věnovala mainstreamová média. Nová publikace ze Sandmanova vesmíru byla prostě jednou z událostí roku 2003, která přesáhla komiksové akvárium.

Podobně je to i v Česku, kde Sandman patří k nejpopulárnějším titulům pro dospělé. Příběhy s Morfeem čtou i lidé, kteří jinak komiksy nevyhledávají. Důvod k radosti budou mít na přelomu července a srpna, kdy Nekonečné noci vydá nakladatelství Crew, které první svazek Sandmana uvedlo na český trh v roce 2002.

Nekonečné noci připomínají, že Morfeus je pánem snů stejně tak jako pánem příběhů. „Pán snů zjistí, že se každý musí buď změnit, nebo zemřít, a rozhodne se.“ Jak Gaiman píše v předmluvě k Nekonečným nocím, přesně tak převyprávěl Sandmana, když si měl vystačit maximálně s pětadvaceti slovy (předmluvu a celou knihu opět přeložil Viktor Janiš, stejně jako kompletní sérii).

Změna hraje zásadní roli i v Nekonečných nocích: v každé povídce se mění protagonista, mění se epochy a v každém příběhu se mění Sandmanův svět podle toho, který z výtvarníků ho měl v danou chvíli stvořit.

Od tradičních figurativních a ilustrativních stylů P. Craiga Russela nebo Glenna Fabryho se přechází až k dvojbloku expresionistických příspěvků Barrona Storeyho a jeho pokračovatele Billa Sienkiewicze. Oba předvedly úzkostné a mučivé vize, které vždy přesně pasují k hlavnímu protagonistovi. Zejména schizofrenní Storeyho část se vzpírá běžnému rozfázování děje od akce k akci nebo od chvíle k chvíli. I díky výraznému grafickému zpracování vyšla původně antologie ve zvětšeném formátu, Crew zachová pevnou vazbu a přebal, ale rozměrem budou Nekonečné noci za 599 korun pasovat k předchozím dílům.

Dnes už víme, že kniha s dvojsmyslným názvem neudělala finální tečku za příběhem, protože letos vyjde prequel s podtitulem Overture. Nekonečné noci se tak pro české čtenáře stanou předkrmem k tomu skutečnému konci. Nebo vlastně začátku, protože v Gaimanově proměňujícím se světě jsou konce a začátky často nerozlišitelné. A nekonečné.

OBÁLKA


POTAH

GRAFICKY KNIHU UPRAVIL DAVE MCKEAN


SMRT – P. CRAIG RUSSEL


TOUHA – MILO MANARA



SEN – MIGUELANXO PRADO


ZOUFALSTVÍ – BARRON STOREY



DELIRIUM – BILL SIENKIEWICZ



ZKÁZA – GLENN FABRY


OSUD – FRANK QUITELY

1 komentář u „Sandman a jeho sourozenci prožívají Nekonečné noci, přečtěte si úryvky“

Komentáře nejsou povoleny.