PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Italský Nissan, Darrowův kung-fu kovboj a mexický holubník

strangetale

* Dnešní zápisník se ponese hlavně ve znamení mangy, protože ta dobrá se mi teď docela nakupila. Nejdřív se podíváme na Strange Tale of Panorama Island ztvárněný mangakou Suehirem Maruou. V krásně vyvedené knize vydané u nakladatelství Last Gasp se mistr známý svými bestiálními kresbami krotil a přinesl adaptaci románu pulpového japonského spisovatele Edogawy Rampa. Žánrově se kniha pohybuje na poli dekadence, kde hrozí snadné sklouznutí k lacinosti. Co však potěší, je naprostá profesionalita, jakou se Maruo románu chopil. Stránky utíkají jedna za druhou a člověk si skvěle nakreslený příběh vyloženě vychutná.

Zápletka je následující: když zoufalý mladý spisovatel zjistí, že zemřel jeho dávný a o dost úspěšnější spolužák, s nímž si byli velmi podobní, nezaváhá a nafinguje vlastní sebevraždu, aby se mohl vydávat za onoho kamaráda, jehož smrt se teď stala jen špatnou diagnózou. Čerstvě nabyté bohatství navíc umožňuje hlavní postavě vybudovat si ostrov snů s úžasnými stavbami, kde se lze oddávat nejrůznějším radovánkám.

sunny

* Když tu nedávno zveřejnil Karel Veselý profil japonského autora Tájo Macamuta, zmínil mezi jeho posledními díly sérii Sunny, jejíž první díl už stihl vyjít v angličtině u nakladatelství VIZ. Příběhy dětí z malého rodinného dětského domova jsou velmi realisticky vyvedeny a snové scény odehrávající se ve vraku starého Nissanu Sunny jsou zatím jen načrtnuté. Macamuto je známý svojí vášní pro evropské kreslíře, kterou umně přetváří do mangy. V Sunny je velmi patrný vliv Itala Gipiho. Každopádně velmi příjemná kniha.

20thcentury

* Konečně jsem zdolal i nějakou tu mohutnější mangu, konkrétně čtyřiadvacetidílné 20th Century Boys od Naoki Urasawy. Jedna z nejuznávanějších současných manga sérií je opravdu výborná, i když obsahuje tradiční rekvizity jako mega roboty, smrtící virus a přicházející konec světa. Jde však především o postavy, jež jsou vykresleny a napsány opravdu mistrně. Urasawa se nebojí posunovat děj přes desetiletí tam i zpět. To, že máte radost, že se v tom všem bez problému orientujete, není šikovnost vaše, ale mangakova. Celý příběh se točí kolem skupinky chlapců, jejíž členové si společně představovali souboj dobra se zlem. Jejich představy však začne někdo o mnoho let později měnit v nepříjemnou skutečnost. Série anglicky vyšla taktéž u VIZ.

gantz

* Pokud vás manga také zajímá a výše zmíněné tituly jsou pro vás problémem z důvodu jazykové bariéry, zkuste přicházející sérii Gantz od Crwe. Příběh zabijáků mimozemšťanů, kteří si za dobře odvedenou práci mohou vybojovat svobodu, superzbraň nebo nechat oživit některého z padlých spolubojovníků, vypadá docela slibně.

shaolinc

* Rád bych ještě napsal o Kitarovi od Šigeru Mizukiho, ale doposud jsem ho nestihl přečíst, nicméně vypadá naprosto úžasně a zkusím o něm něco napsat do dalšího zápisníku. Každopádně už je na čase přejít od východních titulů z těm západním, v čemž nám pěkně pomůže název další novinky Shaolin Cowboy. Za tímto projektem nestojí nikdo jiný než fenomenální Goef Darrow. Ten se po letech k Shaolin Cowboyovi vrátil a nakreslil čtyřdílnou sérii, která v říjnu začne vycházet u Dark Horse. Původní nakladatelství Burlyman Entertainment založené sourozenci Wachowskými už je bohužel mrtvé. Změna vydavatele ale nic nemění na tom, že se můžeme těšit na mega bitky v HD kresbě.

childrenofp

* Chtěli byste vstoupit do rozsáhlého světa bratrů Hernandezových a nevíte jak? V tom případě vám doporučuji čerstvě vydané album The Children of Palomar, samozřejmě připravené u Fantagraphics. To vás zavede do světa vesnice Palomar (Holubník) Gilberta „Beto“ Hernandeze a lze si ho dobře užít i bez znalostí dalších okolností. Však se taky jedná o sebrané tři maxisešity euro-americké série Ignatz, původně vydané jako New Tales of Old Palomar, kde byla samostatnost příběhů žádoucí.