Ubytování na zámku Ragemoor se vyplatí. Nocují tam i Poe a Lovecraft

ragemoor2

RECENZE > Richard Corben je šťastný člověk. Alespoň co se profesní dráhy týče. Již dlouho respektovaný komiksový autor si vrchol své kariéry dlouhodobě užívá, nebo to alespoň tak vypadá. Občas nakreslí nějakého toho Hellboye, kterého mimochodem ztvárňuje skvěle, a adaptuje do komiksové formy svoje oblíbené hororové autory. Momentálně mu vycházejí básně od Edgara Allana Poea u Dark Horse, předtím dělal povídky podle stejného autora a Lovecrafta pro Marvel.

Minulý rok si vyšvihl čtyřdílnou minisérii Ragemoor podle scénáře Jana Strnada, ale pokud se podíváme na styl, snoubí se zde opět Poe s Lovecraftem. Kresba možná netvoří vrchol Corbenovy tvorby, nicméně je příjemné se na ni dívat a užívat si stylizované pojetí postav, u kterých se autor nebojí používat široké spektrum mimiky. Ragemoor nedávno vyšel česky u Comics Centra.

O Corbena netřeba mít strach, je ve svém živlu a umí. Co tedy scénář? Inspirativní zdroje jsem už odhalil a příběh zasazený na tajemný zámek Ragemoor se záhadnou historií vytváří dobrou kulisu pro drama s minimálním počtem postav, aspoň těch lidských. K pánovi zámku a jeho komorníkovi přijíždí prohnaný strýček s povedenou sestřenkou a mají v plánu se národní kultovní památky zvané Ragemoor zmocnit.

Prohlédněte si ukázky z komiksu.

Marně na ně pán zámku Herbert naléhá, aby zmizeli, že zámek si žije svým životem, ale záhy je již pozdě a začíná se ukazovat, kdo je tu pravým pánem. Jedna podruhé se dostávají postavy na cestu, ze které by za normálních okolností – pokud by viděly její cíl – honem rychle utíkaly.

Nicméně zámek jim to neumožní a čtenář si jednoduchý, ale dobře vystavěný a postupně gradující děj užívá. Snad jen závěrečná pointa je poněkud povídková a konec trochu pošramotí naděje z dobrého rozjezdu.

Každopádně je Ragemoor příjemnou četbou, která potěší, i když uteče dost rychle.

Ragemoor
Scénář Jan Strnad; kresba Richard Corben
Martin 3-Jan, 2013, 112 stran, 499 Kč
záznam v comicsdb

1 komentář u „Ubytování na zámku Ragemoor se vyplatí. Nocují tam i Poe a Lovecraft“

Komentáře nejsou povoleny.