Zemřel Jozef Schek, legenda československého komiksu

GALERIE > Ve věku nedožitých 92 let zemřel Jozef Babušek známější pod svým pseudonymem Schek. Byl to jeden z nejlepších československých komiksových autorů, jehož dílo ovlinilo několik generací. O Babušekově úmrtí informoval server SME.sk.

U nás budeme vzpomínat zejména na tvorbu z 60. a 70. let, kdy v časopisech Větrník a Pionýr vytvořil několik zásadních komiksů. Jednalo se mimo jiné o díla Zajatec, Srub u Zlatého klíče, Tři Robinzoni, Poklad Inků, Zámek rodu Spadů.

Také je nutno připomenout komiksy z jiných periodik jako Prázdniny u zřícené tvrze nebo Srub v Bílém údolí. Jozef Schek měl podobný styl jako u nás známější Miloš Novák. Zejména komiksy a ilustrace z oblasti sci-fi a vesmíru byly ve své době dost podobné.

Odchod Jozefa Scheka je velkou ztrátou zejména pro slovenské fanoušky komiksu. Na Slovensku zná jeho tvorbu snad každý nad 30 let. Komiks Jožinko o nezbedném klukovi vycházel dlouhých 23 let na zadní straně časopisu Roháč (obdoba Dikobrazu). Dále si Slováci jistě pamatují komiksy Cesta slepých vtákov, Runa Rider, Slnečné jezero, Po stopách času a další z časopisu Elektrón, obdoby tuzemského periodika Věda a technika mládeži. V roce 1987 vyšlo v tomto časopise oznámení, že malíř na určitou dobu končí s veškerou prací a bere si „dovolenou na oddech“. Na stránky Elektrónu se však již nikdy nevrátil.

Jozef Schek svoji komiksovou tvorbu zakončil v časopise Ohník komiksem pro děti Kniha džungle, který byl namalován ve zcela jiném stylu, než byli čtenáři zvyklí.

Schekovy komiksy vydal v roce 2003 BB/art v souboru Velká kniha komiksů – Jozef Schek, v roce 2002 se objevily ve výběru Velká kniha komiksů z časopisů Větrník a Pionýr.






Foto: ComicsDB.cz

6 komentářů u „Zemřel Jozef Schek, legenda československého komiksu“

  1. U pana Sheka jsem jako malý nevěřil, že se jedná o kreslíře z domácích luhů a hájů. V období, kdy vycházel Elektrón, byla jeho kresba tou nejlepší, jakou jsem měl možnost vidět i v porovnání s tehdejší překládanou maďarskou produkcí. Čest památce této legendy.

  2. Souhlasím.Odešel titán a člověk který se měl nejspíš narodit v jiné době nebo v jiné zemi.S jeho ilustracemi mám spojeno vlastní dětství.

  3. Je to jeden z mojich najobľúbenejších domácich autorov a na jeho komiksoch som vyrastal.Miloval som každú komiksovú stránku z Elektrónu.Česť jeho pamiatke

  4. Poklad Inků jsem v dětství četl pořád dokola. Skvěle nakreslený, atmosferický komiks – stejně jako vše od J. Scheka.

  5. Diky za clanek,nicmene je smutnou pravdou,ze nam nasi kvalitni autori odchazeji a nevidim tu adekvatni nahradu.B.

Komentáře nejsou povoleny.