Millerův Daredevil se umí odrazit ode dna

RECENZE > S vydáváním Ultimátního komiksového kompletu zaměřeného čistě na vesmír Marvelu už přišlo na svět několik titulů, které stojí za přečtení, i když nemáte v lásce Spider-Mana a nevíte, kdo je to Iron Man. Zvláště u poslední knihy se jedná o malou lahůdku, kterou si lze dopřát za pár korun v nejbližší trafice. Již podruhé se totiž v UKK objevuje Frank Miller.

Nejdříve se představil jako mladý kreslíř Wolverina, kde už probleskovaly náznaky jeho budoucí tvorby, a dnes se podíváme na Millera scenáristu v okamžiku, kdy začala jeho hvězda mocně zářit. V období Daredevilova Zmrtvýchvstání napsal i dva Batmanovy zásadní příběhy – Návrat temného rytíře a Rok jedna.

Přesně mezi dvěma superhrdinskými klasikami si Miller u Marvelu vyšvihl jeden z důležitých příběhů Daredevila, s nímž jsou spojené i Millerovy začátky. Na kreslířský post dostal Davida Mazzucchelliho, který se osvědčil i v následném Roce jedna. To byla nepochybně skvělá volba, protože tento tandem si evidentně dobře rozuměl a o výtvarnou stránku tak netřeba mít strach.

Zápletka je následující: bývalá sekretářka Matta Murdocha (civilního to aliasu Daredevila), Karen Pageová, je na tom dost špatně. Dokonce tak špatně, že se rozhodne prodat Daredevilovu pravou identitu za jednu dávku drogy. Pro feťačku to není špatný kauf, i když koncový příjemce informace by ji bez váhání zahrnul i daleko hodnotnějšími dary. Pro Kingpina, krále zločinu, je takové informace k nezaplacení. Nyní má konečně možnost vypořádat se se svým dávným nepřítelem a nic už mu nebrání rozjet rafinovaný plán na jeho likvidaci.

Jak už bývá u Millera zvykem, hlavní hrdina musí dostat pořádně na držku, aby se mohl spíše polomrtvý než položivý vytáhnout z bezedné bažiny, sebrat všechny síly a se všemi si to vypořádat. Příběh ale ještě není tak nastylovaný jako v pozdějším Sin City zaplněném všemi těmi Übermenschen und Überprostituierten a čtenáře potěší realistické chování postav, které, vystaveny tlaku Kingpinova plánu, prostě podléhají. Základní dějová linka se táhne přes pět sešitů, které lze považovat za vpravdě mistrovský kousek. Ovšem v závěrečném dvoudílném „dovysvětlujícím“ oblouku už kvalita příběhu klesá o řád níž.

Nicméně i tak kniha jako celek stojí za to, a pokud byste chtěli skrblicky hodnotit poměr cena výkon, tak není co řešit. Millerova Daredevila můžeme klidně označit za jednu z třešniček na dortu superhrdinského komiksu.

Recenzentský výtisk poskytl Komiksový krám v Brně, kde si můžete koupit nová i starší čísla Ultimátního komiksového kompletu, případně si je objednat přes e-shop Nerdi.cz.

Ultimátní komiksový komplet #07: Daredevil: Zmrtvýchvstání
scénář Frank Miller, kresba David Mazzucchelli
Hachette Fascicoli, 2013, 199 Kč
záznam v ComicsDB

Obálka českého vydání.
daredevil_ob

Obálka amerického vydání.
daredevil-born-again

4 komentáře u „Millerův Daredevil se umí odrazit ode dna“

  1. Jen malý dotaz: jak vychází tento komiks příběhově v porovnání s Millerovým titulem Daredevil – Rok jedna? Je Zmrtvýchvstání zhruba srovnatelné, lepší, podstatně lepší? Předem díky za odpověď.

  2. Daredevil: Rok jedna jsem nečetl, tak nemohu sloužit. Snad poradí nějaký sečtělejší čtenář.

  3. was: Rok jedna je hlavně origin postavy (s přidáním Elektry), takže se tam moc nového přidat nedalo. Zmrtvýchstání mi přišlo mnohem lepší.

Komentáře nejsou povoleny.