Crowdfunding pro Maška a Babana, pro Jožku a Hermanna

VIDEO > Takže po prvním komiksu a prvním galerijním projektu zkouší štěstí s crowdfundingem první komiksové nakladatelství. Lipnik shání prostřednictvím serveru Hithit padesát tisíc korun na vydání reprezentativní knihy s nejlepšími stripy ze série Hovory z rezidence Schlechtfreund. Z cílové částky už přispěvatelé poskládali přes 41 tisíc korun, do konce kampaně zbývají tři týdny.

Do souboru s pevnou vazbou by se vešly zhruba dvě stovky stripů, knihu graficky zpracuje Jan Šiller, jenž upravil i album Ve stínu šumavských hvozdů nebo trilogii O přibjehi. V souboru mají být i speciální delší stripy, které jsou součástí divadelních her z cyklu Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát!, nebo obrazová dokumentace ze života hlavních postav – slavného německého spisovatele Hermanna Schlechtfreunda a jeho obdivovatele a básníka Jožky Lipnika.

Strip od Vojtěcha Maška a Džiana Babana vychází osm let na zadní straně kulturního časopisu A2, v letech 2007 a 2008 získal cenu Muriel. Tvoří jeden velký, paranoidní, mystifikační, sdílený svět Monstrkabaretu Freda Brunolda společně se stejnojmennou trilogií, seriálem Pandemonium aneb Dějiny sousedství nebo stripem Dašek a Jadrný.

Nakladatel se obrací přímo na fanoušky a budoucí čtenáře, přestože kniha dostala grant od ministerstva kultury. Podle Karolíny Voňkové z Lipniku ale částka patnáct tisíc korun pokryje přibližně desetinu nákladů, konkrétně třeba honorář pro grafika. „Vše ostatní, tedy tisk knihy (což je nejvyšší položka), autorské honoráře, redakci, korektury či propagaci musíme pokrýt z jiných zdrojů. Peníze, které na Hithitu případně získáme, bychom použili na tisk. Suma za tisk je ale vyšší, než cílová částka na Hithitu,“ upozorňuje Voňková.

„Rádi bychom knihu, která má shrnout bezmála deset let práce Džiana Babana a Vojtěcha Maška, vypravili co nejpečlivěji. Nebude to pouhý mechanický převod stripů z časopisu do knihy, grafik Jan Šiller všechny stripy znovu přesází a posune jejich výtvarné zpracování například přidáním jedné barvy. Nejsme komerční nakladatelství, peníze z grantů jsou rok od roku nižší a my hledáme i jiné cesty, jak si moct dovolit vydávat kvalitní komiksy v kvalitní výpravě,“ dodává nakladatelka.

Ceny jsou odstupňované od 150 korun po deset tisíc. Kromě samotné knihy s věnováním tak přispěvatelé mohou získat třeba lístky na představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát!, originální komiksový strip s Hermannem a Jožkou napsaný na míru nebo autorské čtení, které proběhne přímo u přispěvatele doma. Na Hithitu se konkrétně uvádí: „Starý pan Hermann Schlechtfreund a začínající básník Jožka Lipnik přijedou za Vámi domů, usadí se v křeslech a přečtou Vámi vybrané pasáže svých rozhovorů z knihy nebo jiných rozhovorů z divadelního cyklu dle Vašeho výběru a přání. Délka autorského čtení 50 minut. Po bytovém představení Vám podepíší knihu s osobním věnováním a po jejich odchodu naleznete v bytě i sítotisk a magnet či placku.“

Potenciální křest, při němž by došlo i na autorské čtení v podání divadelních představitelů Jožky (Václav Rašilov) a Hermanna (Eduard Jenický), proběhne 14. prosince na zimním Knihexu v Pražské tržnici.