Podle soutěže CZ.KOMIKS jsou budoucností českého komiksu ženy

UKÁZKY > Soutěž CZ.KOMIKS podruhé vybírala komiksově nadané studenty a podruhé to byla čistě dámská jízda. Vítězkou se díky pohádkovému komiksu Strom stala Štěpánka Jislová z Fakulty umění a designu Západočeské univerzity Plzeň, vyhrála výlet na evropský festival komiksu v Angoulême, který letos ve francouzském městě proběhne od 30. ledna do 2. února.

Druhé místo získala Anna Paděrová ze Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno za komiks Vrána, třetí skončila s komiksem Bus Station Katarina Makarova z Vyšší odborné školy a střední umělecké školy Václava Hollara v Praze. Už mezi pětadvaceti přihlášenými měly ženy značnou převahu, bylo jich dvacet.

Ve dvou dosavadních ročnících soutěž CZ.KOMIKS upozornila celkově na osm autorek, v roce 2012 zvítězily Alžběta Wolfová a Lenka Šimečková.

Letos porotu tvořili Lucie Lomová, Barbora Lungová, Ján Lastomírsky, Richard Vodička a Tomáš Prokůpek, přihlásit se mohli studenti středních, vysokých nebo vyšších odborných škol. Tři vítězné práce a šestnáct dalších příspěvků bude mít na jaře výstavu v brněnské Galerii Vaňkovka, kde budou vedle studentů vystavovat i zavedení současní tvůrci.

Tomáš Prokůpek o komiksu Štěpánky Jislové Strom, 1. místo

„Štěpánka Jislová je bezpochyby velkým příslibem pro budoucnost českého komiksu. Její příběh Strom je dobře odvyprávěn, nabízí zajímavé postavy a výraznou pointu. V kresbě ještě doznívají ozvuky mangy, autorka se už ale rázně vydala na cestu k vlastní osobité stylizaci a přesvědčivě zvládá anatomii i práci s perspektivou. Atmosféře příběhu velmi prospělo citlivé akvarelové kolorování a také ručně psané písmo působí zcela suverénně.“

Ján Lastomírsky o komiksu Anny Paděrové Vrána, 2. místo

„V komiksu Vrána se autorka inspirovala povídkou Marka Šindelky Zůstaňte s námi. Tento příběh propojila se zadáním klauzurní práce na Střední škole umění a designu, stylu a módy v Brně, kterou třetím rokem studuje. Tématem klauzur byl život na Zelném trhu. Anna Paděrová se projevila jako výborný pozorovatel skutečnosti. Zobrazené postavy bezdomovců zaujmou svou živostí a přesvědčivostí pohybu i gest. Technická stránka kresby je zvládnutá na vysoké úrovni a především výtvarně velmi působivá je kaligrafie chromatické lavírované kresby v kombinaci s kresbou perem.“

Lucie Lomová o komiksu Katariny Makarove Bus Station, 3. místo

„Černobílý komiks Bus station je postavený na zajímavém nápadu – mladý muž je od dětství obdařen schopností předvídat smrt ostatních, kdy má umřít on sám, neví. Zaujal mě hlavně příběh, pěkně vystavěný, srozumitelně a nápaditě vyprávěný, s dobrou pointou. Oceňuji také, jakým způsobem si autorka hraje s kompozicí stránky a rozvržením panelů.“

Porota v akci, zleva Richard Vodička, Ján Lastomírský, Tomáš Prokůpek, Lucie Lomová, Barbora Lungová

Strom – Štěpánka Jislová

Vrána – Anna Paděrová

Bus Station – Katarina Makarova

33 komentářů u „Podle soutěže CZ.KOMIKS jsou budoucností českého komiksu ženy“

  1. Český komiks potřebuje pořádnej mainstream! Ne tohle. Tohle se bude líbit 1% lidí a nejde vůbec o kvalitu. Abysme dostali komiks mezi Čechy, je potřeba něco novýho a jednoduchýho, ale zároveň ne pitomýho.

  2. Walome: Co dodat. Tak to prostě je. S tímhle (mám na mysli výše prezentovaná díla) prostě nejde oslovit masy. Ano, bylo by hezké, kdyby ano, ale to nepůjde, když tu nejsou ty kusy, které masy zaujmou třeba jen tím, že jsou jednoduché a zábavné.

  3. Potřebujeme nového Saudka, který s precizním stylem rozjede nějakou sérii (například). Komiks není film. Tam se nemusí řešit rozpočet. Kosmické lodě a fantasy světy stojí stejné prachy jako příběh nuzáka ze Žižkova. Nejsou žádné bariéry… Nechápu, že se do toho nikomu nechce. Nebo nemáme talent?

  4. Súhlas s vyššie uvedenými komentármi: Chce to mainstream, čo pritiahne masy. Nejaký komiksový magazín, v ktorom by boli pôvodné komiksy tunajších autorov, kvalitatívne niekde na úrovny Crwe. Fanziny a samizdaty sú fajn, ale zameraním sú niekde inde.

    Ad vyššie uvedené komiky: Priznávam, že Strom od Štěpánky Jislovej sa mi celkom páči ;-)

  5. Před časem jsem se na tohle ptal Jiřího Pavlovského. Říkal, že u nás prostě nikdo mainstream dělat nechce, každý chce dělat umění, nějakou svoji niternou zpověď formou komiksu. A Jiří Grus se prý dodnes stydí, že namaloval „Nitro těžkne glycerinem“.
    Asi jediný, kdo tady dělá něco jako mainstream je Dan Černý.
    Je to škoda.

  6. Fascinuje mě, když někdo hodnotí komiksy, které nečetl. Vrána je pocitová věc, ale Strom i Bus Station jsou v dobrém slova smyslu mainstreamové komiksy. Mají děj, výraznou pointu a výtvarně se nejedná o žádné divoké experimenty – kresba slouží vyprávění příběhu. Navíc připomínám, že se jedná o studentskou soutěž, tedy o velmi mladé autory (ve dvou případech středoškoláky), kteří mají právo na hledání svého stylu.

  7. A obecně mi řeči o chybějícím mainstreamu připomínají zaseknoutou gramofonovou desku. Autoři jako Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Lomová, Petr Kopl nebo Nikkarin žádnou avantgardu nedělají – ve svých albech poctivě vyprávějí příběhy…

  8. Kdyby bojovníci za pád komunismu tušili, že omladina jednou bude hlasitě volat po normalizaci v kultuře, kterou jistě komiks jako výtvarné umění je, žádnou revoluci by asi nedělali.

    Proč by komiks jednou nemohl vypadat takto? A nevypadal náhodou takto před 600 lety? Je málo mainstreamu, že se volá po dalším? Dyk je všeho jako sraček…

  9. Podle mě je z dlouhodobého hlediska daleko důležitější pěstovat si autory, kteří používají komiks k nějakému osobnímu nebo originálnímu sdělení v podobě příběhu. Jedině tak může komiksová forma zapustit kořeny hlouběji v naší kultuře a objeví se naděje, že si jednou přečteme něco opravdu zajímavého. Nesouhlasím s premisou, že nejdůležitější ze všeho je „přitáhnout ke komiksu masy“ – podle mě komiks nemá tak obrovskou vnitřní hodnotu abychom ho museli vehementně propagovat na úkor kvality (on totiž nemá žádnou vnitřní hodnotu, a je k smíchu si ho fetišizovat). A argument, že v komiksu nejde o rozpočet a proto do něj musíme nacpat vesmírné lodi a příšery, je stejně absurdní, jako bychom ho aplikovali třeba na literaturu.

  10. Ano a přesně proto neštěkně po českém komiksu ani pes. Komiks potřebuje příběh! I osobní vzpoved musí být zajimavá ale měla by mít něco navíc jinak proč by to lidi četly? Proč u nás nevychází třeba něco jako Blacsad, Hellboy nebo třeba Sandman? Proč nevyužíváme naši bohatou historii? Proč nevyužíváme geniální libreta sci-fi a fantasy autorů? Protože se musíme hrabat ve svém nitru. Proč když se zvyšují prodeje zahraničních autoru-dokonce i evropských, proč prodeje českých komiksů stagnuji? Český komiks je zahnívající rybníček kde se každý bije do prsou jací jsme „umělci“ a při tom to nikoho nezajímá.
    A prosím netahejte sem normalizaci to je ubohý argument

  11. Nějak nechápu na co se tu nadává. Vždyť tu je velké množství kvalitních autorů, kteří dělají „mainstream“ tak autorů s alternativním pohledem na komiks. Už není rok 2000 a český čtenář není odkázaný na jeden časopis nebo web. Stačí se jen zajímat a vybrat si.

  12. to michal: Kteří autoři, za posledních deset let vydaly opravdu nápaditý a originální komiks s opravdu kvalitním příběhem? Ty bych mohla spočítat na prstech jedné ruky. Je to škoda protože je tady potencíál a mohlo by to být mnohem, mnohem lepší…

  13. Michal: Já se tedy zeptám, kdo patří do toho „velkého množství“ kvalitních autorů, kteří dělají mainstream? Já osobně dám dohromady tak pět autorů, a to si nemyslím, že je proto, že nemám o českém komiksu obrázek.

  14. Pro mě je mainstream čitelný příběh. Na ty jsou tu např: Pavel Čech, Jiří Grus, Dan Černý, Karel Jerie, Nikkarin, Jan Bažant, Vhrsti, Vašek Šlajch, Tomáš Chlud, Lucie Lomová, Michal Suchánek, Mikuláš Podprocký. Potenciál je tu rozhodně větší než je počet vydaných děl – a to je vždycky dobře. Na to jak to tu na sklonku 90.let vypadalo jsou tohle zlaté časy a věřím, že přijdou ještě zlatější.

  15. Slovo mainstream je obecně trochu matoucí, protože v komiksu se tradičně používá pro označení specifických komiksů amerického typu. V Michalově předchozím komentáři bych slovo „mainstream“ nahradil slovem „kvalitní komiks“. Jakýkoli jenom trochu kvalitní komiks by měl mít jasnej a čitelnej příběh a mě taky štvou lidi, kteří tohle nechápou a berou komiks spíš jako exhibici polyptychů vyjadřujících nějaké pocity. To ale neznamená, že komiks musí být „čistá zábava“ bez jakýchkoli snah prolomit zaběhnuté způsoby vnímání.

  16. No po dvaceti letech komiksů s přidanou hodnotou bych si dala komiks co by byl opravdu čistou zábavou…

  17. Pro jistotu jen zopakuju, že tady řada lidí pláče na špatném hrobě – vítězná práce není žádná sebestředně artová záležitost. Myslím, že si lze hledat racionálnější záminky pro lamentování nad stavem českého komiksu a neotravovat s tím mladé nadějné autory, kteří dělají to nejlepší, co umí.

  18. Hahahah, tohle je docela osvěžující po roce a půl školy, kde dostávám čočku, že dělám mainstreamový a okopírovaný věci.

    Jako přední fňukal že se v Česku trochu upozadňují příběhy bych třeba řekla že příběh je pro mě primární a třeba si počkejte až to někde bude celý a tak <3

  19. Pořád tu v tom skučení chybí několik zásadních informací:
    – co to vlastně je mainstream a jak by měl v českém prostředí vypadat? Jsou superhrdinové přenositelní do českého prostředí a pokud ne, co má mainstream u nás reprezentovat? („zaměření na příběh“ není odpověď, ale bezobsažná fráze)
    – pro koho to má vlastně mainstream být? Pro puboše nebo dospěláky? Hlavní cílovka superhrdinského komiksu v USA je dost přesně vymezená a poměrně úzká (odmyslíme-li sběratele a hrstku dospělých nerdů).
    – a které jsou ty pocitové výlevy v panelech komiksů českých autorů? Není to spíš dojem než něco, co se zakládá na faktech?

  20. já hlavně doufám, že až bude vítězná trojice v Aarghu, všimnou si tady ti koblížci, co volají po mainstreamu v českých luzích, že jde především o dobré komiksy (minimálně Strom je).
    Ne, počkat, oni nejspíš Aargh ani nečtou, takže se to vlastně nikdy nedoví a budou si dál žít na svém ingorantském obláčku.

  21. Musím se přiznat, že bych taky rád viděl pořádný epický komiks pokračující ve stylu Saudka než komiksy takové jaké jsou u našich autorů běžné. Snažil jsem se i nějaké takové kreslit ale po účasti v několika soutěžích kdy to vždy vyhrálo cosi připomínají spíše moderní umění ( a co nikdo z kolegů kteří kreslí nechápal ) jsem se na celou českou komiksovou scénu vykašlal a kreslím něco jiného. O vesmírné lodě, přestřelky a další věci tady asi nikdo nestojí protože mi přijde že Češi jsou prostě ustrašení i v tom komiksu. Komiksová scéna u nás mi přijde jako jakási skupinka moderního umění, zcela uzavřený svět, hlavně aby to nevypadalo moc odvážně. Klidně se do mě pusťte ale ptal jsem se mnoha lidí i některých kreslířů a zdaleka to není jen můj názor.

  22. PS: ohledně těch soutěží, to nemyslím tak že jsem měl vyhrát já aby se někdo nesnažil mi to vpálit. Vůbec si nemyslím že jsem vyjímečný. Přál jsem to i spoustě jiných kteří se nebojí kreslit něco jiného než abstraktní existencionální dramata ( třeba M.Petrusovi atd.)

  23. Rawen: To myslíš Arzacha? Ten mi výsledky taky vždycky přišel hodně mimo. Tyhle tři věci mi přijde zbytečné soudit, dokud si je nepřečtu celé.

  24. Nechapu komentaru vyse ve stylu, udelejme Babovresky komiksu, hlavne at to pritahne co nejvic lidi. Nakreslete nekdo poradne vykalkulovanej trzni produkt trochu akcni honicka, trochu love story s erotikou, jeden scifi hrdina a zaporak a ulepenej happyend na kapesnik. Jinak se ceskej komiks riti do pekla.

    Souhlasim s otazkou petroffa co je to vlastne mainstream v ceskem prostredi? Osobne povazuju za mainstream Nebela, Ctyrlistek a Oprasky, ostatni jsou okrajove zalezitosti.

    Jestli tu neco chybi tak je to obsahly komiks, at serie nebo soliter, coz je dano existencnimy podminkami autoru. Nikdo se nemuze na 3 roky zavrit v pokoji a bez dalsich financnich prijmu pracovat na necem co neni vydelecne. Soucasny cesky komiks je nadsenecka zalezitost a neverim ze podbizivost masam by cele odvetvi nekam posunula.

  25. Nelze srovnavat Saudka a dalsi klasicke tvurce z casopisu pro deti a mladez s dnesnimi autory. Nejenze zde existovalo spoustu casopisu, ktere nemuseli souperit o prizen s televizi, internetem, poc. hrami, ale i v tech casopisem dostavali exkluzivni misto. Dnes to misto zabira inzerce, ktera zaplati existenci casopisu. Proto ma napr. Bedrich u vodafonu jen strip misto cele zadni strany. Vyjimku tvori snad jen Zeleny Raul, kterej je mainstream s kolisavou kvalitou (vychazi jeste vubec?).

  26. mainstream nemainstream, to opravdu zavání čistě jen superhrdinstvím a lasors in da space.. I jako v podstatě začátečník a laik co české komiksové scény se týče, vidim že český komiks (a i styly kresby/malby co se do škatulky komiksoismu hodí) je stále dokola hlavně o tom aby to bylo co nejvic ART a DEEP. Občas si říkám, že všichni tihle naši kolegové umělci, když vidi něco co ony česke konvence nesplňuje ač se jim to líbí sebevíc, přeci jen raději, ať už vědomě či podvědomě, vyzdvihnou to co víc vypadá jako „umčo“ při kterem měl autor zachvat vzteku, orgasmus a koliku v jednu chvíli. Přeci se neznemožní před svými soudruhy svou povrchností!

  27. Tak bych podle komentářů řekl, že masa touží po čístých žánrových dílech zábavného ražení, nejlépe sci-fi či fantasy. Samozřejmě je zde otázka, zdali inkriminované komentáře lze považovat za projevy masového čtenářstva.

  28. Grus a Nikarin že dělají mainstream? Ale no tak, to snad nemůže nikdo myslet vážně. Zvlášť Nikarin už léta píše a kreslí věci, kterým nejspíš nerozumí ani o sám.

  29. Mr Terrible: máš pravdu, samozřejmě že nejde. V české tradici se komiksový fandom tradičně překrývá s sci-fi/fantasy fandomem, což je velmi specifická subkultura, proto ty výkřiky tady. Není to žádné překvapení: čtenáři Kopřivy budou nadávat na Rudiše stejně jako nadávají čtenáři Loba na Gruse, navzdory tomu, že Rudiš taky neni nijak nesrozumitelnej spisovatel, jenom se snaží psát originální příběhy ze života.

    Jinak, jak už jsem psal výše, debata o tom co je to mainstream, jak moc ho potřebujeme a jak by měl vypadat mi připadá úplně nesmyslná. Radši bychom se měli bavit třeba o tom, jak by měl vypadat dobrej komiks.

  30. Pracuji na závěrečném projektu pro svou školní práci a chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla určité názory použít (mluvím k eliera, Štěpánka Jislová, nuetrino, axl, walome, Martin Bauman).
    Stvárnila jsem komiks jako celkovou techniku, ať už jde o komiks dětský s prokládanýma omalovánkama, reklamní stripy, komiksové obrazy jako dekorace do interiéru nebo samotný komiksový magazín a komiksové album s příběhy, kde se věnuju spíše tématice, kterou jste zmiňovali.
    Kdyby jeden z mých komiksů byl někde ve světě, nepoznali byste, že je český. Nemám specifický styl, hrabala jsem se v západních i východních komiksech moc dlouho na to,abych si od každého vzala něco (stylizace a výrazová nadsazenost z východního, epické příběhy s komedickými/tragickými prvky ze západního). Jsem ještě mladá na to,abych měla nějaký svůj osobní styl a projev, proto se zatím loudám touhle cestou, která je všem čtenářm známá a přijímají ji.
    Oslovení je spíše pro čtenáře, kteří hltají západní komiks než krátkou, velmi stylizovanou klasiku né až tak bohatou na barvy.
    Fantasmagorické příběhy s vesmírným vyhnanstvím (planeta, kde se schází různé bytosti, které byly ze svých planet vyhnány z různách důvodů, se zde scházejí, mají různé pdooby,zvyky,ale jedno mají společné- Hieronymus, člověk, který nemá tušení,jak se zde octl, je terčem posměchu, protože proč mají lidé 5 prstů? a proč těm úžasným tvorům, kteří jsou na každé planetě, říkají „sovy“?) až po příběhy tragické, psychologické a citově hluboké jako stará klasika Titanic.
    Terry Pratchett je velkou inspirací, spojování slov do jmen a využití obyčejného a přetvoření do neobyčejného je něco, co tu chybí.
    Komiksem téměř žiju a je to mé útočiště a mrzí mě, že nemáme moc chlouby. A možná, že bych do naší malé republiky nepřispěla s vizuální originalitou, ale s obsahovou určitě ano :)

Komentáře nejsou povoleny.